Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2020 06:00 | Správy | Domáce správy

Matovič spojil 2. a 3. fázu uvoľňovania, otvárajú sa terasy aj veľké obchody: Dôrazné varovanie expertov!

Dobré čísla si vyžiadali rýchlejšie spúšťanie prevádzok. Už niekoľko týždňov je Slovensko v mimoriadnej situácii pre pandémiu koronavírusu.

V pondelok po niekoľkohodinovom rokovaní sa krízový štáb rozhodol, že otváranie ďalšich fáz urýchlia a ľudia sa už od stredy môžu tešiť na oveľa väčšie množstvo aktivít mimo domu. Oznámil to premiér Igor Matovič po stretnutí s epidemiológmi a infektológmi.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pôvodne sa pritom napríklad rátalo s tým, že vonkajšie terasy sa otvoria až v druhej polovici mája. V nedeľu však pribudlo len 5 nových pozitívne testovaných ľudí a pokračuje sa tak v nízkom trende rastu nákazy. Matovič preto ohlásil, že sa spájajú pôvodne druhá a tretia fáza otvárania slovenskej ekonomiky a už tento týždeň v stredu tak pribudnú veľké obchody, kaderníctva, ubytovacie zariadenia, ale aj terasy reštaurácií.

Všetky prevádzky sprevádzajú prísne hygienické opatrenia. „Vzhľadom na mimoriadnu zodpovednosť ľudí a rešpekt k pravidlám sme dokázali výskyt vírusu znížiť na absolútne minimum. Dokázali sme byť úspešní nad očakávania,“ vyhlásil premiér. Matovič však avizuje, že na Slovensku je celkovo od 1 600 do 4 000 nakazených, preto si ľudia musia dávať pozor.

 

Od stredy už môžu otvoriť svoje prevádzky aj pedikúry, manikúry, kozmetiky a soláriá. Fungovať môžu podľa podmienok taxislužby, bohoslužby a tiež svadby. Sprístupnené môžu byť vonkajšie turistické atrakcie, poskytovať sa už môžu aj suché procedúry v rámci rehabilitačných služieb. Otvoriť môžu aj múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene.

Premiér však upozornil, že sa výrazne posilnia aj kontroly na dodržiavanie pravidiel. Uviedol tiež, že sa znižuje hodnota kĺzavého mediánu zo 150 na 50. Práve ten rozhodne o ďalšej fáze uvoľňovania ekonomiky. Jeho hodnota je aktuálne štyri. „Ak by sa teda 12-krát zhoršila situácia oproti súčasnému stavu, zač­neme brzdiť,“ dodal.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas upozornil, že ideme do zvýšeného rizika tým, že sa zvyšuje mobilita obyvateľstva. Tým sa stupňuje aj riziko, že sa stretne nakazený človek s nenakazeným. Preto opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení. Dodal, že sa uvažuje aj nad tým, že sa o mesiac spustia imunologické prehľady zamerané na ochorenie COVID-19.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí upozornil, že jedno z najdôležitejších opatrení je spustenie plánovaných operácií. Potrebujeme podľa neho tiež začať vyšetrovať pacientov v ambulanciách. Pripomenul občanom, že ak im nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť, môžu podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Požiadal lekárov, ambulancie aj ústavné zariadenia, aby maximálnym spôsobom poskytovali zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorí ju nevyhnutne potrebujú.

Krajčí tiež informoval, že vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu rezort znížil počet lôžok rezervovaných pre pacientov s ochorením COVID-19. „V troch vlnách reprofilizácie počítame v dvanástich kľúčových koncových nemocniciach s 12 500 lôžkami, ktoré budú neustále pripravené pre pacientov pozitívnych na COVID-19,“ uviedol. Zvyšok kapacít sa má podľa neho efektívne využívať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Diskusiu v štábe vyvolalo aj rozhodnutie ísť do spúšťania bohoslužieb, a nie napríklad kín či divadiel. Matovič to vysvetľoval aj tým, že v týchto prevádzkach je vzduchotechnika, ktorá výrazne ovplyvňuje prenos nákazy. Samostatné diskusie ešte budú o otváraní škôl a škôlok, ktoré sú naplánované na štvrtú fázu, ktorá sa má spustiť najskôr o dva týždne. Obchody v nedeľu zatiaľ zostávajú zatvorené.

 

1. fáza - už otvorená od 22. apríla 2020

-Obchody do 300 m2


Služby do 300 m2
- Verejné stravovanie
- cez predajné okienko


Vonkajšie športoviská
- bezkontaktný šport
- bez šatní
- bez obecenstva
- bez WC


Ubytovanie
- dlhodobé
- bez stravy


Vonkajšie trhoviská
- podľa podmienok


Predaj automobilov, vozidiel vrátane autobazárov

 

2. fáza - otvára sa 6. mája 2020

Ubytovanie
- krátkodobé
- jedlo na izbu
- s WC, kúpeľňou
- bez iných služieb
- po odchode hosťa izba 24 hod. voľná

Kaderníctva, holičstvá, pedikúry a manikúry, kozmetika a soláriá
- podľa podmienok

Vonkajšie turistické atrakcie - ZOO, hrady, zámky

Taxi služba
- podľa podmienok - vodič musí byť oddelený od zákazníka, ktorý bude sedieť v zadnej časti auta, nemôže byť zapnutá klimatizácia

Bohoslužby
- podľa podmienok
- sú povinné rúška, budú označené miesta na sedenie aj státie. Ľudia môžu byť dva metre od seba aj v laviciach aj v stoji. Pri vstupe bude dezinfekcia rúk, je zakázané podávanie rúk a sväté prijímanie sa podáva len do ruky. Kostoly tiež požiadali o to, aby sa organizovali omše zvlášť pre seniorov.


3. fáza - otvára sa 6. mája 2020

Obchody a služby
- dezinfekcia rúk
- 25 m² na zákazníka
- 2-metrové odstupy


Verejné stravovanie
- vonkajšie „terasy“
- okraje stolov 2 m od seba, dezinfekcia dotykových plôch po každom zákazníkovi
- max. 2 ľudia pri stole alebo rodičia s deťmi
- WC dezinfekcia dotykových plôch každú hodinu, na WC k dispozícii dezinfekcia na ruky a jednorazové utierky, zákaz sušičov rúk

Rehabilitačné služby
- len suché procedúry

Múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene
- podľa podmienok

Svadby
- podľa podmienok

 



4. fáza - najskôr 20. mája 2020

Kiná, divadlá
- oproti bohoslužbám v kostoloch majú nevýhodu vo ventilácii, ktorá je potrebná na zabezpečenie predstavenia; problémom je tiež dĺžka samotných predstavení, ktoré trvajú aj niekoľko hodín

Kúpaliská

Hromadné podujatia

Obchodné centrá

Školy, škôlky

Vnútorné športoviská

Športové podujatia

Ubytovanie
- so všetkými službami

Verejné stravovanie
- v interiéri

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!