Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2020 05:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Strastiplná cesta opatrovateľky Sylvie z Rakúska: Napriek výnimke skončila v štátnej karanténe

Cesta domov sa zmenila na nočnú moru! Sylvia (57) z Košíc, ktorá pracuje v Rakúsku ako opatrovateľka, skončila napriek výnimke a negatívnemu testu na COVID-19 v karanténe.

Policajti jej na hranici nariadili strastiplnú púť do štátneho zariadenia. Odtiaľ ju po preplakanej noci však poslali domov. Sylvia sa z celého incidentu a strachu z nákazy psychicky zrútila. Sylvia išla len na svoj 2-týždenný opatrovateľský turnus. V marci však v Európe vypukla pandémia a na 7 týždňov uviazla v spoločnej domácnosti s 98-ročnou pani. Závažnosť situácie si uvedomila už čoskoro, keď jej začali dochádzať lieky na štítnu žľazu.

 

„Moja lekárka mi napísala mailom správu s odporučením domácej karantény. Pred cestou na Slovensko som si nechala urobiť test na COVID-19 v rakúskom súkromnom laboratóriu,“ povedala Košičanka. Výsledky jej doručili vo štvrtok 23. apríla a spolu s kamarátkou, ktorá si urobila test v rakúskej nemocnici, sa vybrali domov. O dva dni neskôr, v piatok, však na rakúsko-slovenskej hranici pri kontrole slovenskými policajtmi nastal problém a začala sa jej najhoršia nočná mora.

Otvoriť galériu
Zdroj: ash

Na hraniciach ukázala vedúcemu policajtovi doklad o tom, že nie je chorá, no jemu sa to nepozdávalo a poslali ju do štátnej karantény. „Skoro som sa zrútila. Celé týždne som bola v izolácii, mala som negatívny test starý dva dni a musela som ísť na miesto, kde som sa mohla nakaziť,“ opísala skľučujúce pocity. Jej kamarátku, ktorá mala taktiež odporučenie od lekárky na domácu karanténu a test zo štátnej rakúskej nemocnice, policajti poslali domov. V policajnom konvoji sa v osobnom aute vydala na cestu do štátneho zariadenia v Tatranskej Lomnici.

Cesta cez celé Slovensko

Pred zariadením ministerstva financií ich čakali traja páni v bielych oblekoch. Sylvia však odmietala vystúpiť z auta. Nakoniec, pod garanciou toho, že bude na izbe sama, sa po polnoci ubytovala. Po prebdenej noci v sobotu ráno hneď kontaktovala rodinu i vedenie zariadenia. „Začala som byť zúfalá, plakala som a bola by som už pomaly aj ochotná vyskočiť z okna, aby si kompetentní uvedomili, čo sa deje. Ešte v nočných hodinách som telefonovala s popradskou hygieničkou, nebyť jej pochopenia a následných krokov, mohol sa tento prípad skončiť tragicky,“ priznala Košičanka. Onedlho jej zavolala riaditeľka zariadenia a oznámila, že tam nemá čo hľadať, nech sa zbalí a môže ísť domov.

 

Čo na udalosť hovorí polícia?

Veronika Martiniaková, hovorkyňa KR PZ Bratislava

- K vami zaslaným potvrdeniam nie sme kompetentní sa vyjadriť, nakoľko Policajný zbor SR striktne koná na základe opatrení Úradu verejného zdravotníctva zo dňa 24. 4. 2020. Z tohto opatrenia jasne vyplýva, že predloženie negatívneho testu na ochorenie COVID-19 nie je jedinou podmienkou na to, aby osobe nebola nariadená izolácia v zariadení určenom štátom.

 

Otvoriť galériu

Od 1. mája pre opatrovateľky nebude povinná štátna karanténa. Na prekročenie slovenských hraníc budú potrebovať negatívny test, ktorý nemôže byť starší než štyri dni. Výnimky sa týkajú zdravotníkov a opatrovateliek, ktorí pracujú len v niektorých regiónoch Česka a Rakúska a to v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom, Olomouckom kraji a v spolkových krajinách Viedeň, Dolné Rakúsko, Burgenland.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva