Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2020 07:00 | Správy | Politika
Video

Zabudli koaličné strany, k čomu sa pred voľbami zaviazali? Do štátnych funkcií dosadzujú kontroverzných ľudí

Sľubovali, že Slovensko očistia od korupcie a na dôležité posty dosadia odborníkov. Chceli vymeniť všetkých, ktorí boli namočení v nejakých kauzách. To boli priority novej vlády.

Riaditeľom NDS bez výberového konania -

Otvoriť galériu

Ďalšou zvláštnou nomináciou je nový šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Juraj Tlapa, ktorého dosadil minister dopravy Andrej Doležal. „Je dlhoročným a rešpektovaným odborníkom v oblasti výstavby strategickej infra- štruktúry,“ povedal ministrov hovorca Ivan Rudolf. Doležal tak porušil sľub novej vlády, ktorý je zahrnutý v programovom vyhlásení, že na takéto posty budú prebiehať výberové konania.

Na otázku Nového Času, či má Tlapove meno od Borisa Kollára, mal jasnú odpoveď: „Áno, aj od Borisa Kollára, aj z prostredia Sme rodina, aj z mojich kruhov, aj z prostredia štátnych tajomníkov,“ povedal minister dopravy. Doležal hovorí, že za svoje nominácie sa zaručil vlastným menom a berie za ne zodpovednosť.

Dankova pravá ruka kancelárom NR SR - 

Otvoriť galériu

Boris Kollár rozhodol, že Daniel Guspan bude naďalej kancelárom NR SR, ktorým je od roku 2013, keď si ho tam vzal nebohý smerák Pavol Paška. „Funguje normálne, je korektný, nerobí problémy,“ odôvodňoval Kollár. Guspan predtým viedol hotel Aston v Bratislave a v súčasnosti vlastní jeho 90-percentný podiel. Tržby sa pohybujú ročne medzi 850-tisícmi a vyše miliónom eur.

V poslednom volebnom období bol pravou rukou Andreja Danka. Na účte má viacero káuz. Po nástupe do funkcie podpisoval dokumenty súvisiace s rekonštrukciou bratislavského hradu, ktorú robil Váhostav. Bol aktérom škandálu otvárania listov poslancom, po ktorom žiadali SaS a OĽaNO jeho odstúpenie. Súhlasil aj s výstavbou poslaneckej garáže na unikátnych keltských pamiatkach.

Protikorupčné OĽaNO lovilo v podozrivých vodách - 

Otvoriť galériu

Štátny tajomník ministerstva vnútra a bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica si vybral za šéfku Služobného úradu kontroverzné meno. Riadiť ho bude Anna Bilecová, ktorá bola namočená vo vyšetrovaní daňových podvodov za viac ako 70 miliónov eur. V minulosti pôsobila ako vedúca kontroly na Daňovom úrade Michalovce v období, keď boli podľa denníka SME vyplatené nadmerné odpočty DPH podozrivým firmám.

Bilecová preto iniciatívne navrhla štátnemu tajomníkov Kyselicovi, že podstúpi test na detektore lži, aby vyvrátila všetky pochybnosti. Ten za ňou stojí rovnako ako aj jeho nadriadený, minister vnútra Roman Mikulec, ktorý uviedol, že momentálne mu stačí prísľub Bilecovej, že podstúpi test. Celú situáciu pritom prirovnal k vlastnému trestnému stíhaniu pre údajné zhromažďovanie utajených materiálov.

Súd ho nakoniec od všetkých obvinení oslobodil. Matovič hovorí, že sa s oboma bude rozprávať s tým, že ak by boli dôkazy, že Bilecová konala nečestne, tak nemôže vykonávať tento post: „Tejto téme som sa zatiaľ venoval len cez nadpisy článkov, ktoré sa v médiách prezentovali.“

Sulíkov človek bez skúseností - 

Otvoriť galériu

Minister hospodárstva Richard Sulík z SaS ako jeden z prvých krokov v personálnej politike rezortu odvolal dlhoročného predesedu Hlavného banského úradu (HBÚ) Petra Kúkelčíka a na jeho miesto dosadil bývalého okresného šéfa SaS v Žarnovici Bohumíra Zvrškovca. Sulík tak urobil bez štandardného výberového konania. Šéfovať národnému orgánu banskej štátnej správy teda nebude odborník z fachu, ale stranícky káder liberálov, ktorý sa venuje výrobe čalúneného nábytku. Zvrškovcova žena navyše tento rok neúspešne kandidovala za SaS do parlamentu a je okresnou šéfkou strany v Banskej Štiavnici.

Saskári pritom dlhé roky kritizovali stranícke nominácie predchádzajúcej koalície na odborné funkcie. „Rezort hospodárstva je presvedčený, že HBÚ v súčasnom stave potrebuje predovšetkým krízového manažéra, ktorý dokáže úrad plne sfunkčniť. Bohumír Zvrškovec je odborníkom s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti krízového riadenia, ako aj v technickej oblasti,“ reagoval rezort hospodárstva. Zvrškovec sám priznáva, že nemá žiadne skúsenosti s banským dozorom. „Nemôže to byť hendikep, keď si naštudujete, ako úrad funguje,“ vysvetlil Zvrškovec s tým, že na odborné činnosti má na úrade dostatok podriadených.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, fsz, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz