Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2020 06:55 | Správy | Zahraničné správy

Štatistiky poskytujú iba hrubý odhad, realita je horšia: Mortalita krajín sa zvýšila o 30 %

Odchýlky v štatistike. Oficiálne počty mŕtvych, ktoré uvádzajú štatistiky vo viacerých krajinách, môžu byť výrazne rozdielne od reality. Odhaduje sa, že počet obetí môže byť až o 28 000 vyšší. Ponúkame prehľad mortality v Európe.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Za ostatný mesiac celosvetovo umrelo omnoho viac ľudí ako v predchádzajúcich rokoch. Súčty zahŕňajú nielen úmrtia na COVID-19, ale aj tie z iných príčin. Pravdepodobne tam spadajú aj ľudia, ktorí nemohli byť ošetrení v nemocnici, alebo sa nemohli liečiť z iných chorôb pre vyťaženie nemocníc bojujúcich s koronavírusom.

Tieto údaje podkopávajú predstavu mnohých ľudí, ktorí tvrdia, že ľudia umierajúci na vírus by umreli aj tak. V Paríži napríklad každý deň skoná dvojnásobne viac ľudí, ako v tých istých dňoch pred rokom. Omnoho viac ako vo vrcholiacej epidémii ťažkej chrípky. Samozrejme, dáta o úmrtnosti počas pandémie nie sú dokonalé. Rozdiely v štatistikách oficiálnych úmrtí a celkovým nárastom úmrtí sú dôsledkom nedostatočného testovania, nie zámerného podhodnocovania, ako sa možno domnievať.

Celková mortalita na rozdiel od denného prírastku smrtí na koronavírus, zobrazuje obraz pandémie bližší skutočnosti a to najmä preto, že väčšina krajín uvádza úmrtia na COVID-19 odohrávajúce sa v nemocniciach. „Akékoľvek číslo je uvedené v daný deň, je to určite hrubé podcenenie skutočnosti,“ uviedol Tim Riffe, demograf zo spoločnosti Maxa Plancka v Nemecku pre New York Times. Mnohé európske krajiny zaznamenávajú prírastok mortality o 20 až 30 percent.

 

V preklade hovoríme o desiatkach tisícoch ľudí. V Belgicku či Francúzsku sa úrady snažia do hlásení zahrnúť úmrtia na COVID-19 aj mimo nemocníc, ale stále to zahŕňa len sociálne zariadenia a domy pre seniorov. Británia zas uvádza počty úmrtí po spracovaní úmrtných listov, selektovaním tých, ktoré zmieňujú COVID-19. Odchýlky z normálnych vzorcov hlásia viaceré európske krajiny, no demografi OSN tvrdia, že stále ide len o čiastočný obraz a skutočné štatistiky budú omnoho horšie a bude trvať pár mesiacov, kým sa to vykryštalizuje.

Celkový počet úmrtí

Grafy zobrazujú celkové zozbierané údaje úmrtí v 25 krajinách za prvých 15 týždňov roku 2020. Vytvoril ich portál EUROMOMO, čo je vlastne systém monitorovania mortality pre štatistické účely. Participujúce krajiny sú: Rakúsko, belgicko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Nemecko (Berlín a Hesse) Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Veľká Británia.

 

1. Prvý graf zobrazuje porovnanie celkového počtu úmrtí z 1. až 15. týždňa rokov 2019 a 2020.

Otvoriť galériu
Celkový počet úmrtí v Európe
Zdroj: Inofgrafika NČ

 

2. Ďalšie grafy zobrazujú celkový počet nad mieru štandardu. Základom resp. nulovou hodnotou je štandardný medián predpokladaných úmrtí. Grafy zobrazujú 1. až 16. týždeň roku 2019 a2020.

Otvoriť galériu
Zdroj: Inofgrafika NČ

 

3. Počet vyšších úmrtí v Európe

Otvoriť galériu
Zdroj: Inofgrafika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: hla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to