Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2020 21:56 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Dramatická situácia v Poľsku: Biebrzanský národný park ničí rozsiahly požiar

Lesný požiar, ktorý vypukol minulú nedeľu v Biebrzanskom národnom parku na severovýchode Poľska, sa stále šíri, a to rôznymi smermi.

Správa národného parku na základe údajov z dronov a družicových záberov informovala, že oheň zničil porasty na asi 6000 hektároch a dym z požiaru je vidieť z vesmíru, ako svedčia snímky zo satelitov. Požiar vypukol už v nedeľu a pravdepodobne ho spôsobilo nelegálne vypaľovanie starej trávy miestnymi roľníkmi, hoci za to hrozia vysoké pokuty aj väzenie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Minister ochrany životného prostredia však uisťuje, že situácia,  akokoľvek sa dynamicky vyvíja, zostáva pod kontrolou. "Dobrá správa je, že okrem zasiahnutých 6000 hektárov sa požiar ďalej nešíri. Alebo by sa nemal ďalej rozširovať pri silách, ktoré už boli nasadené," povedal Michal Woś. Uistil, že záchrana parku je finančne plne krytá, a to vrátane nasadenia lietadiel.

Podľa webu denníka Gazeta.pl požiar v Biebrzanskom národnom parku ohrozuje zvieratá aj ľudí žijúcich v okolitých dedinách. V niektorých z nich sa vďaka úsiliu hasičov zastavil požiar niekoľko desiatok metrov pred budovami.

Agentúra DPA dodala, že prístup do postihnutej oblasti je sťažený, čo komplikuje snahy hasičov. "Situácia je dramatická," uviedol pre portál Gazeta.pl člen hasičského zboru Marcin Grzenda. Vysvetlil, že "všetko je suché". 

"Boj je náročný, počasie nám nepraje, ale uisťujem, že hasiči robia všetko, aby uhasili požiar, ktorý ničí park," vyhlásil minister vnútra Mariusz Kamiński, ktorý v stredz nariadil vyslanie posíl, vrátane dvoch policajných vrtuľníkov.

 

Dodal, že oheň sa likviduje len tzv. požiarnymi tlmicami, lebo voda v danej situácii "nemá šancu." Poznamenal, že požiar horí v odľahlých oblastiach, kam sa dá dostať len pešo. "Niekedy musíte prejsť aj niekoľko kilometrov lúkami, trsmi trávy a močiarmi," spresnil.

Obavy vyvoláva aj fakt, že v danej oblasti je rašelinová pôda a panuje tam sucho, čo môže spôsobiť, že oheň uhasený na povrchu môže pod povrchom alebo v zemi tlieť aj niekoľko ďalších dní či týždňov a následne ho môže rozdúchať silný vietor. 

"Kým riadne nezaprší, nebudeme mať situáciu pod kontrolou. Ak horia rašeliniská, nemusí pomôcť ani dážď. Starší hasiči tvrdia, že ak horia rašeliny, budú horieť, kým ich nezakryje sneh," uviedol Grzenda. Podľa poľského meteorologického ústavu IMGW-PIB sa v krajine v najbližších dňoch neočakávajú žiadne zrážky. Poľsko zaznamenalo mimoriadne suchú zimu, bez snehovej pokrývky na drvivej väčšine územia.

Otvoriť galériu

S ohňom momentálne bojuje 120 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Biebrzanský národný park je možné podporiť na diaľku, napríklad prostredníctvom darov. Do parku smerujú ďalšie posily. 

Podľa hasičov sa požiar preniesol do hĺbky parku, ktorý má rozlohu okolo 59 200 hektárov. Neohrozuje obytné či hospodárske budovy, avšak pri niekoľkých osadách sú v pohotovosti dobrovoľní hasiči. Biebrzanský národný park je najväčší v Poľsku. Chráni luhy rieky Biebrza a je domovom mnohých vzácnych druhov vrátane losov, ako aj vodných a močiarnych vtákov.

Na území parku každoročne vypukne viacero lesných požiarov, ale zvyčajne oveľa menšieho rozsahu. Mnohé z týchto požiarov spôsobujú poľnohospodári vypaľovaním trávy, ktoré je pritom v Poľsku zakázané.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!