Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2020 14:49 | Správy | Domáce správy

Dobré správy: Pobočky pošty obnovujú bežné otváracie hodiny, zásielky sa budú doručovať

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (regulačný úrad) od 23. apríla obnovuje poskytovanie poštových služieb v štandardných otváracích hodinách pre verejnosť na jednotlivých pobočkách Slovenskej pošty, a. s.

Výnimkou je zabezpečenie prestávok na nutnú dezinfekciu priestorov pôšt v súlade s opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR. V sobotu a v nedeľu môžu byť prevádzky pôšt naďalej uzatvorené. Regulačný úrad informoval o rozhodnutí v stredu na základe aktuálneho vývoja poskytovania poštových služieb počas mimoriadnej situácie v súvislosti s opatreniami proti koronavírusu.

"V prípade nepredvídaného obmedzenia poskytovania poštových služieb z technických alebo prevádzkových dôvodov je Slovenská pošta povinná informovať verejnosť výveskou o predpokladanom čase obmedzenia a oznámiť, ktorá najbližšia pošta je pre verejnosť dostupná. Ďalej sa s účinnosťou od 23. 4. 2020 zabezpečuje doručovanie poštových zásielok v štandardnom režime v súlade s platnými Poštovými podmienkami Slovenskej pošty," uviedol hovorca regulačného úradu Roman Vavro.

Zásielky vyžadujúce pri prevzatí podpis adresáta odporúča regulačný úrad doručovať na verejnom priestranstve (pred bytovým domom alebo rodinným domom), pričom adresát musí byť vybavený ochranným rúškom alebo iným ochranným prostriedkom (napríklad šatka, šál) na prekrytie horných dýchacích ciest (nos, ústa), vlastným perom, nesmie byť v karanténe a musí sa dodržiavať primeraný odstup medzi doručovateľom a adresátom. "Poštový doručovateľ nie je povinný ísť doručovať ku dverám bytu v bytovom dome, kontaktuje adresáta zazvonením na zvonček vo vchode do bytového domu," priblížil Vavro. Poštový doručovateľ podľa neho nie je povinný zásielku doručiť, ak adresát nie je vybavený ochranným rúškom alebo inými ochrannými prostriedkami na prekrytie horných dýchacích ciest.

 

Regulačný úrad z týchto dôvodov žiada užívateľov poštových služieb o dodržiavanie stanovených pravidiel a porozumenie a ústretový prístup voči poštovým doručovateľom. Pre zásielky podané od 1. mája sa obnovuje štandardná odberná lehota 18 kalendárnych dní v súlade s platnými Poštovými podmienkami Slovenskej pošty. "V prípade nemožnosti dodania zásielky z dôvodu karanténnych opatrení je potrebné vrátiť zásielky späť s označením dôvodu karanténa, ak má o tom poskytovateľ univerzálnej služby vedomosť alebo v prípade adresátov v uzatvorených lokalitách z dôvodu karanténnych opatrení stanovených Úradom verejného zdravotníctva SR," uviedol Vavro.

Naďalej aj po obnovení poskytovania poštových služieb v štandardnom režime je podľa regulačného úradu potrebné zabezpečiť prijaté bezpečnostné a hygienické podmienky na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, a to tak na jednotlivých pobočkách Slovenskej pošty, ako aj pre poštových doručovateľov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili