Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2020 09:03 | Správy | Zahraničné správy

Uvoľňujú opatrenia: Nórsko znovu otvára materské školy, Nemecko niektoré obchody

Nórsko, ktoré tvrdí, že má nákazu novým koronavírusom už pod kontrolou, začalo v pondelok po mesiac trvajúcom zatvorení otvárať predškolské zariadenia.

Informoval o tom dopisovateľ tlačovej agentúry AFP. Úrady uviedli, že znovuotvorenie materských škôl je možné, lebo deti postihlo ochorenie COVID-19 v menšej miere než dospelých. Niektorí rodičia však vyjadrili voči tomuto rozhodnutiu výhrady.

Ide o prvú fázu v rámci postupného uvoľňovania obmedzení, zavedených vládou v krajine v dôsledku pandémie koronavírusu, informovala agentúra AP.

Nórska vláda ešte 8. apríla oznámila, že žiaci prvej až štvrtej triedy základných škôl sa budú môcť do svojich lavíc vrátiť 27. apríla, zatiaľ čo vyššie ročníky sa znovu otvoria ešte "pred letom". Nórsko sa postupným uvoľňovaním obmedzujúcich opatrení pridá ku krajinám ako Rakúsko či Dánsko, ktoré plány na takéto kroky tiež avizovali.

 

Nemecko povolilo v pondelok otvorenie niektorých menších a stredne veľkých obchodov, akými sú kníhkupectvá, autoservisy a predajne bicyklov. Ďalšie kroky sa od Berlína očakávajú koncom apríla, píše agentúra DPA.

Otvorenie obchodov povolila spolková vláda. Niektoré spolkové krajiny si tieto nariadenia prispôsobili - napríklad Durínsko otvorí obchody až vo štvrtok. Vo väčšine spolkových krajín sa v pondelok otvorili kníhkupectva, autoservisy či predajne bicyklov. V niektorých spolkových krajinách takisto zoologické záhrady.

V Berlíne, Sasku a Brandenbursku čiastočne otvorili školy, aby sa v nich mohli konať maturity či iné záverečné skúšky. Plošne by sa školy mali začať postupne otvárať 4. mája.

Nad otvoreniami škôlok sa naďalej v krajine vedie diskusia. V pondelok by sa mala začať stretávať pracovná skupina, ktorá by mala rozhodnúť o dátume a spôsobe, akým sa otvoria.

Minister hospodárstva Peter Altmaier vyzval na jednotu medzi spolkovými krajinami. "Nemôžeme okolo seba behať ako sliepky a predbiehať sa v sprísňovaní či uvoľňovaní," povedal minister pre denník Bild. "Ak vydržíme, môžeme sa vyhnúť ďalším obmedzeniam," uviedol Altmaier. "Preto je spoločný postup spolkovej vlády a krajinských vlád tak dôležitý," dodal.

Sasko v pondelok ako prvá spolková krajina opäť povolilo náboženské zhromaždenia. V Sasku takisto platí povinné nosenie rúšok alebo inej ochrany tváre. K rovnakému kroku pristúpili aj niektoré mestá. V Meklenbursku-Predpomoransku by rúška mali byť povinné od budúceho týždňa. Ochranu tváre odporúča aj spolková vláda. Na spolkovej úrovni však povinné nie sú.

Podľa webového portálu Berlin Spectator by spolková vláda spoločne so spolkovými krajinami mali posúdiť situáciu 30. apríla, keď sa očakávajú rozhodnutia o ďalšom postupe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pohodový víkend bývalej missky a modelky Magdalény Šebestovej (40) sa v okamihu zvrtol na život ohrozujúcu situáciu...
Foto
Nočná mora bývalej missky: Šebestová mohla prísť o život! Bývalý partner Ďurica prehovoril
Kamarátky mali prísť na akciu spoločne.
Foto
Zábava v Bratislave sa skončila tragicky: Otrava drogami na párty?! Zo slov kriminalistu mrazí
Presuny po ostrove prebiehali v starých autobusoch.
Foto
Nikola a Katarína učili ľudí na Srí Lanke piecť medovníky! TOTO si tam myslia o Slovákoch
Jolie má 6 detí, niektoré s Pittom.
Foto
Bodygard Jolie a Pitta prišiel so šokujúcim tvrdením: Zarážajúce, čo má Angelina robiť!
Účasť izraelskej speváčky vyvolala obrovský odpor.
Foto
Finále Eurovízie plné škandálov a protestov! Neskutočné, čo sa tam dialo
Kevin (18) sa teší z modernej školy.
Foto
V Prešove vynovili školu za 10 miliónov: Pozrite sa na to! Strojári sa presunuli zo socializmu do 21. storočia
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Kríza na juhu Slovenska, v meste vyčíňal ohnivý živel: Zásadné varovanie pre občanov
(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!