Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2020 11:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Hromadná nákaza koronavírusom v domove sociálnych služieb v Martine: V meste vládnu obavy

Vláda zvádza boj s neviditeľným nepriateľom na všetkých frontoch.

 Nový koronavírus nemilosrdne zaútočil na tých najzraniteľnejších - seniorov. V piatok z 27 testovaných klientov Domova sociálnych služieb (DSS) sv. Martina v Martine bolo až 25 pozitívnych. Pribudlo k nim aj 11 zamestnancov! V meste vládnu obavy, v napätí sú aj ďalšie domovy sociálnych služieb. Ohrození v Martine nie sú len najzraniteľnejší seniori z domovov sociálnych služieb, ale aj obyvatelia mesta. Kritický bol najmä koniec týždňa.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Z celkového počtu 27 testovaných klientov len u dvoch pacientov nákaza k dnešnému dňu nebola potvrdená,“ uviedla šokujúcu správu hovorkyňa Martina Zuzana Kalmanová. Šesť klientov, u ktorých boli prítomné klinické známky infekcie, prevezú do Univerzitnej nemocnice Martin. Na základe sobotňajších výsledkov zasadala bezpečnostná rada okresu spolu s Krízovým štábom mesta Martin za účasti zástupcov UN Martin a odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja. 

Kým veľkú časť síl a prostriedkov venovala repatriantom vracajúcim sa domov zo zahraničia a rómskym osadám na východe krajiny, domovy sociálnych služieb takmer po celom Slovensku sa stali časovanou bombou. Nový koronavírus nemilosrdne zaútočil na tých najzraniteľnejších - seniorov. V piatok z 27 testovaných klientov Domova sociálnych služieb (DSS) sv. Martina v Martine bolo až 25 pozitívnych. Pribudlo k nim aj 11 zamestnancov! V meste vládnu obavy, v napätí sú aj ďalšie domovy sociálnych služieb.

 

Ľudia majú strach

Areál domova sociálnych služieb, ktorého klientmi sú najmä ťažko zdravotne postihnutí ľudia, strážia mestskí policajti. „Okrem pacientov boli otestovaní aj všetci zamestnanci, z ktorých bolo 5 negatívnych. Aj naďalej zostali v karanténe buď v rámci zariadenia, alebo v internátoch. Bezpečnostná rada je pripravená okamžite prijať opatrenia v prípade, že si to situácia vyžiada, vrátane opatrovateľskej a zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlila Kalmanová. Podľa jedného z obyvateľov (61) tichej ulice, kde sa spomínaný DSS nachádza, to, čo sa stalo, je katastrofa.

„Nechápem, ako je toto možné! Prečo kompetentní nezasiahli skôr? Veď tam sú starí a chorí ľudia! Mali ich chrániť a nie vystaviť takémuto riziku. Kto si to zoberie na zodpovednosť?“ povedal nám rozhorčene a zároveň dodal, že aj on sám má veľké obavy. Pridal sa k nemu aj ďalší sused. „Našťastie toto nie je rušná ulica, je tu len zopár domov, ale, samozrejme, že sa bojím. Bývame síce až o pár domov ďalej, ale tí zamestnanci tam vchádzali a vychádzali a stretali sa s ostatnými.“

Čakanie na výsledky

Napätá situácia vládne aj v martinskom Centre sociálnej starostlivosti v mestskej časti Ľadoveň, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Práve dnes tam očakávajú výsledky testov. „V sobotu bolo otestovaných 100 klientov a 67 členov personálu. Výsledky budú známe v najbližších dňoch,“ uzavrela Kalmanová s tým, že oba domovy sú v karanténe a situácia v nich je pokojná.

Ako sú na tom ďalšie zariadenia pre seniorov

Batizovce: Zosnulá († 81) mala dva odlišné testy

Pozitívny výsledok testu u klientky († 81) Centra sociálnych služieb (CSS) Domov pod Tatrami v obci Batizovce (okr. Poprad), ktorej úmrtie rozšírilo štatistiku obetí v súvislosti s ochorením COVID-19, si riaditeľka zariadenia Katarína Bolisegová nevie vysvetliť. Kým prvý test bol u pacientky negatívny, o deň neskôr už bol výsledok opätovného testovania pozitívny.

Otvoriť galériu

„Dnešným dňom uzatváram zariadenie s tým, že v ňom zostane krízový tím pracovníkov, ktorý sme si pripravili a budeme sa o klientov starať v priebehu 14 dní,“ priblížila Bolisegová s tým, že predpokladaný počet pracovníkov, ktorí nebudú zo zariadenia počas tohto obdobia vychádzať, je 20 až 25. Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský v tejto súvislosti oznámil, že v CSS sa v najbližších dňoch uskutoční plošné testovanie.

Bratislava:

Otvoriť galériu

V piatok potvrdili u jedného zamestnanca Seniorcentra Staré Mesto na Podjavorinskej ulici pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19. Ide o upratovača, s klientmi zariadenia prichádzal do kontaktu v obmedzenej miere. V nedeľu mali všetkých klientov otestovať na ochorenie COVID-19. „Otestovaní budú aj všetci zamestnanci Seniorcentra a tím zamestnancov sociálneho oddelenia miestneho úradu v Starom Meste,“ informovali starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzana
Aufrichtová a riaditeľ Seniorcentra Matej Alex. V zariadení je v súčasnosti v opatere viac ako 50 seniorov, stará sa o nich 30-členný personál.

Pezinok: Ohlásili už siedmu obeť pandémie

V Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku je podľa bratislavského župana Juraja Drobu 62 klientov, o ktorých sa stará 21 zamestnancov. „V pondelok posilnia personál ďalší traja zamestnanci - opatrovateľka, zdravotná sestra a ter a peutka . Pôvodný personál v najbližších dňoch doplnia ich kolegovia, ktorým sa končia PN či karanténa,“ vyjadril sa župan s tým, že pôvodne uvažovali o tom, že zdraví klienti budú presunutí do iného zariadenia.

Otvoriť galériu

„Po dohode s regionálnym hygienikom sme našli riešenie, že všetci zostanú v Pezinku. Pozitívne testovaní sú už v tejto chvíli fyzicky oddelení od tých s negatívnym výsledkom. Tým sa aj riziko prenosu vírusu znížilo na minimum,“ vysvetlil Droba. Domov sociálnych služieb v Pezinku je od soboty 11. 4. v karanténe, v sobotu oznámili už 7. obeť z radov klientov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marián Michalko, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
Donald Trump.
Trump volá po ďalšom zvyšovaní: Clá chce navýšiť aj na týchto produktoch z Číny!
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Vladimir Putin mal údajne zmeniť svoje priority.
Putin mal zmeniť svoje priority: Pripravuje sa na vojnu mimo Ukrajiny?! Znepokojivé tvrdenia ruského exposlanca
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod