Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

O otváraní malých prevádzok rozhodnú medicínski odborníci: Čo odkazujú Matovičovi ekonómovia?

Opäť sa nezhodnú. Premiér Igor Matovič oznámil, že plán otvárania malých prevádzok zverejní budúci pondelok.

Jedným dychom však dodal, že radiť sa bude len s konzíliom medicínskych odborníkov a kafrať si do toho nenechá ani od ekonómov či politikov. Čo mu odkázali odborníci a minister hospodárstva Richard Sulík? Tlačovú besedu začal Igor Matovič pozitívnou informáciou, ktorá poteší najmä ľudí, ktorí čakali na operácie. „Ideme spustiť časť plánovaných operácií, samozrejme, nie všetky naraz, ale podľa zdravotného stavu pacientov,“ uviedol Matovič s tým, že jasno už majú aj v tom, kedy oznámia plán otvárania našej ekonomiky.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

„Dohodli sme sa, že v pondelok zverejníme, za akých podmienok a kedy budeme jednotlivé prevádzky otvárať,“ vysvetlil. To, čo ale viacerých zarazilo, je fakt, že k jednému stolu si k tejto téme nesadnú odborníci z viacerých oblastí, ale len medicínski experti. „Bude rozhodovať konzílium odborníkov, v akom poradí a za akých podmienok. Ani politik ani ekonóm o tom rozhodovať nebudú,“ povedal rozhodne.

Sulík hovorí o hrubej chybe

 

Pre otvorenie prvádzok to vrie v koalícii už dlhšie. O uvoľnení opatrení po Veľkej noci hovoril aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Najväčšiu kritiku na premiérovu adresu však smeroval minister hospodárstva Richard Sulík. Ten na sociálnej sieti pred pár dňami napísal, že pre 800 mŕtvych na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme. Pre 500 nakazených koronou áno.

Sulík bol za to, aby sa niektoré prevádzky otvorili už tento týždeň. Pre Nový Čas priznal, že ho neteší ani fakt, že premiér nechce počúvať ekonómov. „Rozhodne treba vypočuť názor medicínskych odborníkov, ale aj ekonómov. Neotvoriť niektoré typy prevádzok považujem za hrubú chybu, ktorá napácha veľa škôd,“ povedal šéf rezortu hopodárstva, ktorý chcel v horizonte 2-3 týždňov otvárať aj vonkajšie terasy.

2 % HDP nie je zásadné číslo?!

Premiér Igor Matovič hovorí stále o tom, že pre neho je prioritou záchrana životov. Od inštitútu finančnej politiky dostal čísla, ktoré hovoria o tom, že otvorenie malých prevádzok slovenskú ekonomiku z biedy nevytrhne. „Ak otvoríme obchodné prevádzky, tak prínos pre slovenské HDP bude maximálne 2 % HDP,“ ukazoval predseda vlády graf a naznačoval, že to nie je zásadné číslo. Súčasný pokles je podľa neho na úrovni 30 %. Minister financií Eduard Heger tvrdí, že najväčší ekonomickí hráči na trhu sú závislí od veľkých krajín. „Aj automobilky vypli nie zo strachu z choroby, ale nemali garantované všetky dodávky a po druhé, krajiny, kde sú ich najväčšie odbytiská, sú na vrchole pandémie,“ uviedol Heger.

 

Otvoriť galériu
Ivan Mikloš
Zdroj: anc

- Rozhodovať nakoniec musia politici. Oni majú dôveru, oni majú zodpovednosť. Akékoľvek zbavovanie sa zodpovednosti, ktoré prijímajú politici, nie je správne. Samozrejme, je potrebné radiť sa s odborníkmi, ale nielen s epidemiológmi, ale ekonómami, sociológmi, ale nakoniec musia rozhodnúť politici.

 

Otvoriť galériu
Juraj Karpiš
Zdroj: anc

- Myslím si, že je čas začať otvárať prevádzky. Máme nízky počet prípadov, sme medzi najlepšími krajinami. V Južnej Kórei majú otvorené prevádzky, reštaurácie. Samozrejme, netreba otvoriť všetko naraz, ísť postupne. Treba dať Slovákom šancu riešiť svoju situáciu po vlastnej osi a umožniť ekonomike fungovať. Pretože ten ekonomický šok bude obrovský. Optimistický scenár hovorí o medziročnom poklese HDP -10 % a môže to byť aj horšie. Finančná kríza oproti tomuto bude len akýmsi krátkym zaváhaním. Ale treba robiť aj testy, náhodné, napríklad aj v podnikoch.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
(ilustračné foto)
Zamestnancom firmy pri Vranove nad Topľou chýba výplata: Odborári o pomoc prosia Fica