Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2020 14:26 | Správy | Zahraničné správy

Otec britského premiéra prehovoril o zdravotnom stave syna: Nie je úplne za vodou

Britský premiér Boris Johnson, ktorý je kvôli chorobe covid-19 od minulého týždňa v nemocnici, bude na plné zotavenie a návrat do čela vlády ešte nejaký čas potrebovať. Myslí si to jeho otec Stanley Johnson, ktorý v piatok poskytol rozhovor verejnoprávnej stanici BBC.

Ministerského predsedu, ktorý sa na konci marca nakazil koronavírusom SARS-CoV-2, vo štvrtok preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti späť na bežné lôžko. Podľa Stanleyho Johnsona ale jeho syn ešte "nie je úplne za vodou".

"Musí odpočívať. Pokiaľ viem, presunuli ho z jednotky intenzívnej starostlivosti, ale nemyslím, že sa dá povedať, že je teraz úplne za vodou," povedal BBC Stanley Johnson. "Musí si dať načas. Nechce sa mi veriť, že sa dá po tomto rovno vpochodovať do Downing Street a znova prevziať opraty," dodal premiérov otec, ktorý má 79 rokov.

Päťdesiatpäťročný Johnson 27. marca oznámil, že sa nakazil koronavírusom. Príznaky choroby covid-19 niekoľko dní neustúpili, preto ho minulú nedeľu previezli do nemocnice. V pondelok popoludní sa jeho zdravotný stav zhoršil, lekári ho preto preložili na jednotku intenzívnej starostlivosti. Na nej strávil tri noci. Vo štvrtok večer sa premiér vrátil na bežné lôžkové oddelenie. Hovorca britského kabinetu vo štvrtok uviedol, že premiér má "nesmierne dobrú náladu". Na bežnom lôžkovom oddelení bude podľa neho teraz "v ranej fáze rekonvalescencie" starostlivo monitorovaný.

 

Premiérovi vo štvrtok večer na twitteri mnoho politikov prialo skoré uzdravenie. "Dúfam, že je to začiatok rýchleho zotavenia," uviedol napríklad predák opozičných labouristov Keir Starmer. Minister zdravotníctva Matt Hancock, ktorý sa sám nakazil koronavírusom, ocenil na twitteri "svetovú starostlivosť", akú podľa neho poskytuje premiérovi aj všetkým ostatným britský zdravotnícky systém NHS.

V Británii sa podľa posledných údajov nákaza koronavírusom potvrdila u viac ako 65 000 ľudí. Takmer 8 000 chorobe covid-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo. Johnsona v súčasnosti zastupuje v čele krajiny minister zahraničia Dominic Raab. Ten vo štvrtok oznámil, že vývoj v krajine zatiaľ nie je taký, aby sa mohli uvoľňovať obmedzenia pohybu obyvateľov. Vláda Britov tiež vyzvala, aby cez Veľkú noc zostali napriek teplému počasiu doma, a pomohli tak zastaviť šírenie vírusu.

Jeden z členov kabinetu pritom teraz čelí kritike, že sám vládne pravidlá porušil. Minister pre bývanie a miestnu samosprávu Robert Jenrick podľa britských médií opustil Londýn, navštívil svoj dom v grófstve Herefordshire a dokonca aj svojich rodičov v grófstve Shropshire. "Rodičia ma požiadali, aby som im doviezol niektoré základné veci, napríklad aj lieky," uviedol na svoju obranu minister.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexander Bárta
V domácnosti Alexandra Bártu platí tvrdý režim: Môže za to búrlivá mladosť?!
Rudolf Dorčík (20)
Beštiálna vražda neďaleko Martina: Rudolf zabíjal pre mrazivý dôvod! Na súde v Pezinku padlo rozhodnutie
(ilustračné foto)
Pôžičky Slovenska: Z výšky celkovej sumy sa tak skoro nespamätáte! Ako k tomu prišlo?
Nevšedný kúsok našli na Šarišskom hrade.
Váš Tip
Smutné ráno na Šarišskom hrade: Zlodej ukradol suveníry a najhoršie je, že zobral aj TOTO!
Bellu vybrali na misiu spomedzi 32 adeptov.
Prvý slovenský kozmonaut nám pripísal neuveriteľný úspech: Ivan Bella oslávi životné jubileum!
Kvôli hlavnej úlohe musel Ondrík nabrať množstvo svalovej hmoty.
Foto
Milan Ondrík sa zhostil roly obávaného mafiána: Dusno v súkromí kvôli Černákovi? Rodina neostala ticho!
Adama Puškára prepustili.
Aktualizované
Vyriešenie vraždy Daniela Tupého († 21) sa ťahá takmer 20 rokov: V TENTO dátum prebehne hlavné pojednávanie
(ilustračné foto)
Zlé počasie sa preženie takmer celým Slovenskom: Ušetrený bude len JEDEN kraj!
Ráchel sa zasnúbila so ženou.
Foto
Chlapov už mala dosť! Influencerka Ráchel šokuje: ZÁSNUBY so SEXI fitneskou! FOTO
(ilustračné foto).
Problémy vo východoslovenskej metropole: Vykoľajená električka! Ktoré spoje to ochromilo?
(ilustr.foto)
Premávku čakajú zmeny: Neďaleko Trnavy dôjde k rekonštrukcii! Dokedy potrvá?
Do nemocnice v Martine priviezli pacientku z Prahy.
Výstavba novej martinskej nemocnice sa blíži: Bude to stáť poriadne veľký balík!