Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Dvoma percentami z daní je možné podporiť aj mladé športové talenty

O talente Roberta Ruffiniho ml. sa športoví fanúšikovia na Slovensku dozvedeli prostredníctvom grantového programu Ukáž sa!. Pre najlepších v ňom rozdelili nadačné granty v celkovej výške 60-tisíc eur. Bez pomoci partnerov by však podobné programy nevznikli. Aktivity Slovenského olympijského a športového výboru, jeho nadácie i novozriadeného rezervného fondu Pripravení pomáhať môže v súčasnosti prostredníctvom asignácie dane podporiť aj verejnosť či podnikatelia.

Robert Ruffíni ml. sa venuje dvom športom, ktoré na prvý pohľad so sebou takmer nesúvisia – skoku do výšky a alpskému lyžovaniu. Najmä zimný šport je finančne náročný a financovanie nemôže byť iba na pleciach rodičov. Aj syn slovenského rekordéra v skoku do výšky chcel získaných 4000 eur z grantu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru investovať predovšetkým do skvalitnenia prípravy. „Snažím sa byť vynikajúcim športovcom. Veľmi som chcel zapojením sa do programu Ukáž sa! pomôcť mojim rodičom s financovaním mojich športových aktivít. Šport mi dáva veľa životnej energie, optimizmu a sily prekonávať všetky výzvy v živote,“ hovoril po zapojení sa do grantového programu Robert Ruffini ml.
Aj projekt Ukáž sa!, ktorého podporovateľmi sú aj exkluzívny partner SOŠV TIPOS i hlavný partner SOŠV KOOPERATIVA, napĺňa jeden z cieľov Slovenského olympijského a športového výboru - podporiť mladých talentovaných športovcov. SOŠV pravidelne pomáha tým najtalentovanejším a vytvára im optimálne podmienky pre ich športovú prípravu s cieľom rozvíjať ich talent a eliminovať sociálne rozdiely. Individuálne žiadosti o finančnú podporu športovca môžu zasielať rodičia, tréneri, školy, kluby, zväzy, ale aj ďalšie subjekty športového hnutia. Podporení môžu byť aj tréneri, ktorí sa starajú o rozvoj mladých talentov. O vyriešení žiadosti rozhodne správna rada nadácie v súčinnosti s kompetentným zväzom.
Teraz môžu podporiť projekt i činnosť ďalších zložiek Slovenského olympijského a športového výboru prostredníctvom asignácie dane, takzvaných 2 percent zo zaplatenej dane, aj verejnosť a právnické osoby. Získané prostriedky poputujú nielen na podporu rozvoja mladých talentov, ale aj na ďalšie formy podpory olympizmu a rozvoja športu. „Ak chceme pôsobiť ako kľúčová inštitúcia v oblasti športu, mať prirodzenú autoritu, zastupovať záujmy športovcov a pomáhať im v rozvoji ich športovej kariéry, je prirodzené, že musíme viac angažovať širokú verejnosť do našich aktivít,“ hovorí prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Otvoriť galériu
Robert Ruffini
Zdroj: SOŠV

AKO DAROVAŤ 2 ČI 3 PERCENTÁ ZAPLATENEJ DANE PRE SOŠV

Údaje, ktoré je potrebné uviesť do daňového priznania:
IČO: 30811082
Právna forma: Občianske združenie
Obchodné meno/názov: Slovenský olympijský a športový výbor
Ulica: Kukučínova
Číslo: 26
PSČ: 838 08
Obec: Bratislava

1. ZAMESTNANCI (ak do 15. februára požiadali zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a dostali tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane)
- Z potvrdenia je potrebné vypočítať 2%. Ak daňovník odpracoval ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať 3%.
- Je potrebné vyplniť formulár vyhlásenia o poukázaní dane.
- Tlačivá (potvrdenie, vyhlásenie, prípadne potvrdenie o dobrovoľníctve) je potrebné doručiť na daňový úrad podľa miesta trvalého bydliska do 30. apríla 2020.

2. FYZICKÉ OSOBY (SZČO, zamestnanci, ktorí samostatne podávajú daňové priznanie):
- Súčasťou daňového priznania je aj vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Ak fyzická osoba odpracovala ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať až 3 %.
- V časti VIII. daňového priznania je potrebné vyplniť sumu a požadované údaje.
- Posledný termín na podanie daňového priznania sa posunul do 31. mája 2020.

3. PRÁVNICKÉ OSOBY
- Právnické osoby môžu poukázať 2 % (1 %) z dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur.
- Ak právnická osoba (firma) v roku 2019 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2020 NEDAROVALA financie vo výške minimálne 0,5 % z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba prijímateľovi), tak môže poukázať iba 1 % z dane.
- V daňovom priznaní pre právnické osoby – Časť IV. sú uvedené kolónky na poukázanie 2 % (1 %) z dane v prospech jedného prijímateľa.
- Riadne vyplnené daňové priznanie je potrebné doručiť v lehote na podanie daňového priznania na daňový úrad a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Otvoriť galériu
Robert Ruffini
Zdroj: SOŠV

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči