Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2020 06:38 | Správy | Zahraničné správy

Prvá nákaza zvieraťa v USA: Tigrica mala pozitívny test na koronavírus

Tigrica v zoologickej záhrade v newyorskej štvrti Bronx mala pozitívny test na nový koronavírus, oznámili v nedeľu federálne úrady i predstavitelia inštitúcie.

Podľa dostupných informácií ide o prvú známu nákazu zvieraťa v USA alebo tigra všeobecne, informovala agentúra AP. Štvorročná samica tigra malajského menom Nadia sa zjavne nakazila od zamestnanca zoo, u ktorého sa ešte príznaky choroby neprejavili, uviedla zoo. Ochorelo aj šesť ďalších tigrov a levov, ktoré mali suchý kašeľ, pričom niektoré ťažšie dýchali a mali menšiu chuť na jedlo. Testovali však len Nadiu, pretože ju už uspali, aby ju vyšetrili, čo je potrebné aj na odobratie vzoriek pri týchto šelmách.

Prvé zviera malo symptómy 27. marca, pričom všetky sa majú dobre a očakáva sa, že sa zotavia, doplnila zoo, ktorá je pre epidémiu koronavírusu v New Yorku uzavretá pre verejnosť od 16. marca. Výsledky testov pracovníkov zoo prekvapili. "Nemohol som tomu uveriť," povedal riaditeľ Jim Breheny. Dúfa však, že tieto zistenia by mohli prispieť k celosvetovému boju proti vírusu spôsobujúcemu ochorenie COVID-19.

Zistenia vyvolávajú nové otázky okolo prenosu vírusu pri zvieratách, píše AP. Americké ministerstvo poľnohospodárstva, ktoré výsledky testov tigrice potvrdilo vo svojom veterinárnom laboratóriu, uviedlo, že nie sú známe prípady nákazy vírusom SARS-CoV-2 u domácich alebo hospodárskych zvierat v USA.

 

"Momentálne to nevyzerá, že by boli nejaké dôkazy naznačujúce, že zvieratá môžu prenášať tento vírus na ľudí alebo že môžu byť zdrojom nákazy v Spojených štátoch," uviedla veterinárka a predstaviteľka ministerstva Jane Rooneyová. Ministerstvo dodalo, že neodporúča rutinné testovanie na koronavírus zvierat v zoo ani inde, ako ani zamestnancov zoo. Menší počet zvierat však podľa Rooneyovej vo veterinárnych laboratóriách ministerstva už otestovali - a výsledky boli negatívne vo všetkých prípadoch okrem zmienenej tigrice.

Mimo USA sa už objavilo niekoľko správ o nákaze domácich psov alebo mačiek po blízkom kontakte s infikovanými ľuďmi - vrátane psa v Hongkongu, u ktorého diagnostikovali nízku úroveň patogénu vo februári a začiatkom marca. Tamojšie úrady dospeli k záveru, že domáce psy a mačky nemôžu nakaziť ľudí, no môžu byť pozitívne testované, ak sú vystavené vírusu od svojich majiteľov.

Americká asociácia veterinárnej medicíny a federálne Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúčajú, aby ľudia infikovaní novým koronavírusom preventívne obmedzili kontakt so zvieratami - popri celkovom udržiavaní čistoty rúk, domácnosti a domácich zvierat.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE