Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2020 18:19 | Správy | Domáce správy
Foto

Testovanie v najväčšej rómskej osade Slovenska mali na starosti vojaci: Ich obavy sa nenaplnili

V obci Jarovnice v okrese Sabinov začali v piatok 3. apríla s testovaním obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít v súvislosti so šírením koronavírusu.

Celkovo v najbližších dňoch odoberú vzorky a na ochorenie COVID-19 otestujú obyvateľov v 33 rómskych osadách. Testovanie zabezpečujú Ozbrojené sily (OS) SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny. Ako v tejto súvislosti uviedol člen Ústredného krízového štábu SR a expert hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na rómsku problematiku Peter Pollák, dôležité je masívne testovanie najmä tých ľudí, ktorí sa do rómskych komunít vracajú zo zahraničia.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

„Pre všetkých, nielen pre samotných Rómov, ale pre celú spoločnosť je dôležité, aby sme otestovali čo najväčšie množstvo ľudí v našej krajine, hlavne tých, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Hľadali sme mobilnú zložku, ktorá by prišla do týchto komunít a testovala. Našli sme ju v armáde a sme presvedčení, že to armáda veľmi dobre zvládne,“ uviedol Pollák. Šírenie vírusu v týchto komunitách pritom podľa neho bude úplne odlišné ako šírenie vírusu u majority. „Kým vo väčšinovej spoločnosti nakazí jeden pozitívne testovaný človek približne 1,6 človeka, v rómskych komunitách to šírenie bude oveľa rýchlejšie. Preto sme sa rozhodli začať zisťovať stav v týchto komunitách a veríme, že sa nám podarí rýchlo tento vírus dostať pod kontrolu,“ konštatoval člen Ústredného krízového štábu SR.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko informoval, že na operácii s názvom Karusel sa podieľa celkovo takmer 150 vojakov, ktorí sú vyčlenení z takzvaných Síl pre špeciálne operácie. V Jarovniciach pritom bolo prítomných zhruba 20 vojakov. „Zajtra budú nasadené minimálne štyri tímy do ďalších štyroch lokalít. Postupne budeme to úsilie zvyšovať tak, aby sme splnili všetkých 33 lokalít, ktoré vláda stanovila na pretestovanie v priebehu budúceho týždňa,“ informoval Zmeko s tým, že pre vojakov nejde o novú aktivitu. „Robievame ju štandardne, hlavne v operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Takže len uplatňujeme postupy, ktoré máme nacvičené,“ dodal náčelník generálneho štábu OS SR.

 

V Jarovniciach starosta vytypoval na otestovanie 38 ľudí. Vzorky sú vyškoleným zdravotníckym tímom odoberané bezbolestne výterovými setmi. Odoberajú ich dvojčlenné tímy, pričom na východnom Slovensku budú pôsobiť štyri takéto tímy. „Na jeden tím by sme priemerne denne mali odobrať 50 vzoriek. Dnes prichádzali ľudia ochotní a poučení. Chodia maximálne dvaja, takže je to vcelku bezpečné. Trochu sme sa toho obávali, ale spolupráca je na úrovni,“ zhodnotil Marek Demčák, pôsobiaci ako vrchný brat v Poľnej vojenskej nemocnici OS SR.

V prípade pozitívneho testu sa nakazení nevrátia naspäť do svojich lokalít, ale budú dva týždne v karanténe. Tú sa snaží v spolupráci so samosprávami zabezpečovať aj Úrad splnomocnenca pre rómske komunity. „Snažíme sa pomôcť v rámci našich kapacít ako sa dá, no náš úrad naozaj, žiaľ, nemá žiadnu finančnú disponibilitu na to, aby poskytol nejaké materiálne alebo technické vybavenie pre priestory, ktoré dávajú k dispozícii v prípade, že bude nutné urobiť individuálnu karantenizáciu,“ upozornila nová splnomocnenkyňa pre rómskej komunity Andrea Bučková.

Starosta Jarovníc Florián Giňa informoval, že karanténne priestory vytvoril v miestnej škole. Výsledky testovania očakávajú do dvoch dní. „Som rád, že po niekoľkých dňoch budeme vedieť, či sú nakazení alebo nie. Touto cestou chcem aj vyzvať ostatných starostov z vytypovaných lokalít, ktoré by mali otestovať, že sa nemajú čoho báť. Nech svojich ľudí podporia, lebo to je normálne testovanie, z ktorého budeme vedieť, či sú nakazení alebo nie. Aby si majorita nemyslela, že Rómovia sem niečo doniesli,“ uviedol Giňa. Okrem karantény má pri pozitívne testovaných dôjsť aj k pretestovaniu ľudí, s ktorými prišli do kontaktu. V sobotu 4. apríla testovanie pokračuje v Trebišove, Zborove (okres Bardejov), Smižanoch (okres Spišská Nová Ves) a Kecerovciach (okres Košice-okolie).

V súčasnosti je na pomoc Ústrednému krízovému štábu SR nasadených celkovo vyše 400 príslušníkov OS SR. Prítomní sú napríklad na viacerých hraničných priechodoch či v nemocniciach. Na pomoc bola nasadená aj letecká technika Vzdušných síl OS SR, ktorá distribuuje zdravotnícky materiál do nemocníc na celom území Slovenska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!