Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2020 19:08 | Správy | Domáce správy

Klus o návrate Slovákov zo zahraničia: Ak máte možnosť repatriácie, nešpekulujte a využite ju

V piatok 27. marca očakáva ministerstvo zahraničných vecí 50 občanov, ktorí pricestujú z Kodane a 160 Slovákov z USA.

Agentúru SITA o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) Martin Klus (SaS). Dodal, že okrem slovenských občanov budú pasažiermi tohto repatriačného letu aj občania Maďarska, Slovinska a Česka. Dnes sa očakáva prílet najväčšieho počtu občanov SR z Havany. Tajomník poznamenal, aby občania využívali elektronickú komunikáciu, keďže telefonické linky sú preťažené.

K dnešnému dňu eviduje ministerstvo 3 640 žiadostí, teda o 600 viac evidovaných ako to bolo 23. marca. Žiadosti podľa tajomníka stále pribúdajú, a to najmä z oblastí, v ktorých má SR veľké komunity občanov. Poznamenal, že zároveň klesajú v tých krajinách, kde majú Slováci obvyklé pobyty a minimálne väzby na krajinu. „Tie čísla teda nie sú ustálené a každým dňom sa menia,“ vysvetlil. Priblížil, že do stredy 25. marca sa podarilo repatriovať 1 546 občanov. Individuálne s asistenciou zastupiteľských úradov sa vrátilo na Slovensko 606 občanov. Klus zhrnul, že celkovo sa tak na územie SR vrátilo viac ako 2 000 ľudí. „Za dnešný deň príde najväčší počet občanov z Havany - 40 štipendistov. Zajtra napríklad očakávame 50 občanov, ktorí pricestujú autobusom z Kodane a tiež 160 našich občanov z USA,“ povedal. Dodal, že pasažiermi daného letu budú aj občania Maďarska, Slovinska a Česka, spolu teda 278 osôb. Podotkol, že Slováci využívajú aj repatriačné lety, ktoré organizujú najmä Rakúsko a Česko, v menšom počte aj Nemecko.

Klus uviedol, že ak je možnosť repatriácie, tak by ju občania mali „bez akýchkoľvek špekulácií využiť“. Situácia je podľa neho veľmi vážna, a preto je potrebné využiť prvý repatriačný moment, ktorý ponúkajú naše zastupiteľské úrady v krajinách, kde sa nachádzajú. Upozornil, že repatriácia nie je kyvadlová doprava a MZVaEZ maximálne využíva všetky dopravné zdroje, ktoré má k dispozícií. Podľa neho nie je možné ich opakovane posielať do rovnakej destinácie. „A to najmä nie z dôvodu, že nejakému občanovi nevyhovuje termín návratu. Takisto dovolenkári, ak majú možnosť repatriácie, tak nech nezostávajú do konca dovolenky, lebo sa z tej dovolenky už s našou pomocou nemusia vrátiť,“ poznamenal. Dodal, že repatriácia nebude „trvať donekonečna“. MZVaEZ naďalej sumarizuje počet občanov v zahraničí, získaní ich kontaktov a lokalizácii. Občania by mali využívať elektronickú komunikáciu, keďže telefonické linky sú z logických dôvodov preťažené. „To, že odpoveď z našich konzulárnych úradov nepríde hneď, neznamená, že žiadosť neevidujeme a prosíme v tejto súvislosti o trpezlivosť,“ vysvetlil.

 

Tajomník pripomína, že stále platí, aby sa občania v maximálnej možnej miere snažili priblížiť k SR. Z toho dôvodu pravidelne na svojom webe aktualizujú priechodnosť jednotlivých hraníc. „Novinkou je, že v niektorých prípadoch zvažujeme aj využitie letky MV SR (Ministerstvo vnútra, pozn. SITA). Aj tieto lety však budú organizované tak, aby nenarušili prípadný dovoz medicínskeho materiálu a repatriované osoby si ich budú hradiť,“ priblížil. Vysvetlil, že dôvodom spoplatnenia je férovosť voči ostatným občanom, či už v zahraničí alebo aj doma. Pre všetkých občanov, ktorým pomôže vláda s návratom do vlasti, platí povinná nariadená karanténa v zariadení určenom Ministerstvom vnútra SR, ktorá po negatívnom výsledku testovania môže po pár dňoch pokračovať v domácom prostredí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ursula von der Leyen chce byť opäť v prestížnej funkcii.
Šéfka Európskej komisie sa vyjadrila jasne: Toto Číne nemôžeme dovoliť!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Motorkár utrpel vážne zranenia.
Dramatický zásah leteckých záchranárov v lese: Mladý motorkár si ťažko poranil hlavu!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?