Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2020 08:55 | Správy | Politika

Poslanec SaS v karanténe kvôli podozreniu na koronavírus: Prehovoril o tom, či sa dal testovať

Veľký poplach v parlamente. Uprostred utorkového rokovania Národnej rady poslanec Smeru Ľubomír Vážny (62) oznámil, že iný poslanec z SaS Alojz Baránik (65) má podozrenie na koronavírus.

Predseda parlamentu Boris Kollár (54) okamžite zvolal poslanecké grémium, po ktorom oznámil, že Baránik nemá potvrdený koronavírus. Baránik pre Nový Čas vysvetlil, že on sám sa dal otestovať a čaká výsledky, no sám tvrdí, že ochorenie nemá.

Krátko popoludní v parlamente Vážny povedal, že Baránik má podozrenie na COVID-19. Po tom, čo prerušili rokovanie parlamentu však oznámili, že nič také nie je potvrdené. Šéf parlamentu Kollár informoval, že Baránik pre istotu zostal doma a schôdza pokračovala ďalej podľa programu. „Pán Baránik ani jeho dcéra nemajú toto ochorenie potvrdené. Pán Baránik ostal doma, čo považuje za správne,“ oznámil Kollár.

SaS, ktorej je Baránik poslancom, vzápätí zverejnila oznámenie, že existuje podozrenie. „Člen rodiny Alojza Baránika, poslanca NR SR za SaS, má príznaky choroby, ktoré niektoré zdroje považujú za príznak koronavírusu. Alojz Baránik preto preventívne zostal doma v karanténe a nezúčastnil sa na utorkovom rokovaní NR SR,“ uviedli zo strany.

Otvoriť galériu
Táto situácia by bola problémová najmä v súvislosti s tým, že Baránik sa zúčastnil na schôdzi minulý týždeň, keď sa skladali poslanecké sľuby. V sále tak bolo 150 poslancov, ktorí následne chodili aj medzi novinárov. Národná rada pre krízovú situáciu prijala mimoriadne bezpečnostné opatrenia, podľa ktorých mali mať všetci poslanci rúška, k dispozícii boli aj rukavice a pred zložením sľubu si mali vydezinfikovať ruky. Každý sa totiž dotkol Ústavy SR, odkiaľ sa tak mohlo ochorenie šíriť. Do budovy NR SR v týchto dňoch nemôže vstúpiť nikto okrem poslancov a zamestnancov parlamentu.

 

Karanténa v parlamente?

Bezpečnostný analytik Radovan Bránik vysvetľuje, že ak niektorý poslanec má koronavírus, tak to ovplyvní aj chod parlamentu. „V zásade by sa mali dať pretestovať všetci, s ktorými bol v úzkom kontakte. A to v tomto prípade pôjde o veľké číslo. Ja som včera odporúčal, aby ústavní činitelia nosili nie rúška, ale respirátory,“ povedal Bránik. Prízvukuje, že v tomto prípade stačí, že sa niekto dotkol kľučky na dverách a za ním ďalší, keď mohlo dôjsť k prenosu.

Otvoriť galériu

„Ak sa potvrdí, že niekto bude mať pozitívny test, tak by mal každý, kto s ním bol v kontakte, ísť do karantény. Hlavným problémom v zmysle interakcie a prenosu nákazy sú práve poslanci parlamentu,“ uzavrel Bránik. Hovorca parlamentu Tomáš Kostelník prízvukuje, že momentálne sa nedá povedať, čo by sa dialo v Národnej rade. „To by som fabuloval, keby som povedal, že by došlo k nejakému plošnému testovaniu. Musel by zasadnúť krízový štáb Kancelárie národnej rady a takisto poslanecké grémium, aby sa prerokovalo ako ďalej v tomto prípade,“ ozrejmil Kostelník.

Baránik: Nepriešiel som z opatrnosti

Redaktorka: Dobrý deň, pán Baránik.

Baránik: Nemám koronavírus. Som sa nechal otestovať a budem vedieť výsledok.

Redaktorka: Je podľa vás v poriadku, že poslanec Vážny o vás šíri, že máte podozrenie na koronavírus a zavládla panika v parlamente?

Baránik: Samozrejme, že to nie je v poriadku. Tak viete, ale čo už iné čakať od Smeráka.

Redaktorka: Odkiaľ mal túto informáciu?

Baránik: On si to vymyslel pretože som z opatrnosti neprišiel do práce, lebo som sa chcel nechať otestovať z nejakého dôvodu. Či bude výsledok negatívny ešte len uvidíme.

Redaktorka: Teraz ste v karanténe a čakáte na výsledok?

Baránik: Áno.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente