Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2020 14:43 | Správy | Domáce správy

NBS o vplyve koronavírusu na slovenskú ekonomiku: Kedy sa vrátime na predkrízovú úroveň?

Kríza, ktorá vypukla v dôsledku nového koronavírusu, prinesie zrejme určité trvalé následky nielen pre slovenskú ekonomiku, ale aj takmer všetkým krajinám vo svete.

Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) však dobrou správou je, že niektoré ujmy pre ekonomiku budú len v obmedzenej miere. Predkrízovú úroveň by mohla slovenská ekonomika dosiahnuť už počas budúceho roka. Dôležité bude aj to, aké opatrenia prijme vláda.

"Aj keď budú opatrenia vlády veľmi účinné, niektoré projekty zrejme neprežijú, podnikateľské väzby a zamestnanecké vzťahy sa prerušia, pretvoria a niektoré sa už nemusia neobnoviť," predpokladá NBS. S týmto však musí každá ekonomika rátať. Podľa prepočtov NBS by sa toto malo udiať len v obmedzenej miere, a to je dobrá správa. "Dlhotrvajúce následky a hlboké zárezy do fungovania ekonomiky, aké spôsobila finančná kríza v roku 2009, nepredpokladáme," doplnila národná banka s tým, že verí, že predkrízovú úroveň dosiahne ekonomika už v priebehu budúceho roka. "Dôležitá informácia napríklad je, že zároveň očakávame solídne oživenie ekonomiky počnúc koncom tohto roka, ale najmä v roku 2021. Budúci rok by mal byť rokom návratu práce, výroby a spotreby stratenej v tomto roku počas krízy. To svetlo na konci tunela je dôležité práve pre upokojenie," priblížila národná banka.

Vláda by mala venovať pozornosť viacerým oblastiam. "Prvoradé sú kapacity v zdravotníctve a opatrenia na obmedzenie šírenia nákazy. Dôležité sú aj opatrenia, ktoré zabezpečia, aby ľudia alebo firmy v dôsledku dočasného výpadku príjmov nemuseli robiť drastické opatrenia," konštatuje národná banka. Okrem toho ľudia nesmú živoriť, lebo potrebujú peniaze na splátky úverov a hypotéky. Podľa slovenskej centrálnej banky je potrebné nájsť také podporné riešenia, aby firmy nemuseli prepúšťať zamestnancov, na ktorých stojí úspech ich projektu. "Pre budúci rast je životne dôležité, aby firmy nerušili sľubné investičné plány, lebo cudzie zdroje ich financovania zrazu vyschli a vlastnými úsporami kryjú výpadky z príjmov. Rýchlosť návratu na predkrízové úrovne produkcie, ako aj miera dlhodobých strát závisí práve od toho, ako účinné tieto opatrenia budú," podotkla národná banka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mladý herec si získal sympatie divákov.
Foto
Nový sexsymbol Jablonský: Víťaza Let's Dance čaká to, po čom umelci TÚŽIA!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Ostré slová Hamasu: Hovorí o nebezpečnej eskalácii! Situácia nevyzerá dobre
Ilustračné foto
Traja mladíci sa tragicky utopili v rieke na Ukrajine: Snažili sa utiecť pred vojnou?
(ilustračné foto)
Krajina v strachu: Zaznamenali nebezpečný VÍRUS! Spôsobuje krvácanie z očí aj uší
Pre speváka to bol zážitok na celý život.
Miro Jaroš sa ako 46-ročný dočkal promócií: Som na seba hrdý! Čo vyštudoval?
(ilustračné foto)
Obrovský podvod! Polícia zhabala falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur
ilustračné foto
Dodáva KĽDR balistické strely Rusku?! Situácia je vážna, Ukrajina musí konať
Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Veľká vec u našich susedov: Ústavný súd rozhodol! Týka sa to zmeny pohlavia
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Smrť za internetové príspevky! Súdy odsúdili muža: Strašné, čo sa v krajine deje