Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2020 06:55 | Správy | Domáce správy
Online

Počet nakazených u nás stúpol na 204: Veľká zmena pre maturantov a deviatakov, noví pacienti s koronavírusom v Prešove

Slovensko už viac ako dva týždne bojuje s koronavírusom. Všetko podstatné s nami môžete sledovať v online prenose.

Prinútil vás koronavírus zavrieť biznis? Museli ste prepúšťať? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk


Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa infikovalo už množstvo ľudí a počet odhalených prípadov denne stúpa. Na Slovensku platí mimoriadna situácia, ku ktorej sa pridal aj núdzový stav pre celé zdravotníctvo. Nová vláda zriadila v pondelok permanentný krízový štáb. 

 

-Zoznam nových opatrení na boj s koronavírusom: Povinné rúška, potraviny sa v nedeľu zatvoria a tým to nekončí

-Infektológ Sabaka o koronavíruse: Kedy možno pacienta považovať za zdravého? Môžu sa vyliečení opäť nakaziť?

-Na Slovensku pribudlo 19 nových prípadov: Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo bližšie informácie

-Vyučovanie na školách bude prerušené do odvolania: Dôležité dátumy zápisov a podávania prihlášok

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Slovensko bojuje s koronavírusom
22:13

Ďakujeme, že ste dnešný online sledovali s nami. Dobrú noc.

21:46

Predsedovia ďalších samosprávnych krajov dostanú priestor prezentovať svoje opatrenia v Regine. Už zajtra sa v diskusii stretnú lídri Prešovského, Košického, Nitrianskeho a Žilinského samosprávneho kraja. Viac čítajte TU.

20:21

Európsky parlament (EP) v utorok oznámil, že v spolupráci s členskými štátmi EÚ sa snaží zabezpečiť, aby mohla Únia zakúpiť dostatok dýchacích prístrojov, ochranných masiek a ďalšieho zdravotníckeho vybavenia pre nemocnice v Únii. Viac čítajte TU.

19:32

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus uskutočnil 24. marca videorozhovor s ministrom zahraničných vecí Českej republiky Tomášom Petříčkom.

Predmetom rozhovoru boli najmä opatrenia prijímané oboma krajinami v súvislosti so snahou zastaviť šírenie pandémie nového koronavírusu.

"Oceňujeme ústretovosť a spoluprácu Českej republiky pri návratoch slovenských občanov späť na naše územie. Slovenská republika bude taktiež aj naďalej poskytovať potrebnú pomoc českej strane, či už ide o tranzit českých občanov cez územie SR, repatriáciu českých občanov späť do vlasti alebo výmenu informácií medzi slovenskými a českými firmami zameraných na výrobu zdravotníckeho materiálu," uviedol Martin Klus. (tasr)

18:48

Prezidentka Čaputová telefonovala s českým a nemeckým prezidentom ohľadom koronavírusu a požiadala ich o pomoc. Viac čítajte TU.

18:41

Prečítajte si reakciu predsedu Smeru-SD Roberta Fica v reakcii na vládny návrh zákona, ktorý by okrem iného umožnil Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR používať dáta od mobilných operátorov TU.

18:31

Primátori, starostovia a poslanci združení v Iniciatíve Cesty pre Slovensko žiadajú novú vládu, ktorá v týchto dňoch pracuje na svojom programovom vyhlásení o udržateľné riešenia v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti, ktoré zabezpečia dôstojný život najzraniteľnejším nielen v kríze, ale i mimo nej. Ponúkajú zároveň pomocnú ruku a skúsenosti z každodenného zápasu s týmito problémami. Viac čítajte TU.

17:58

Európska lieková agentúra (EMA) v utorok varovala spotrebiteľov, aby nekupovali na internete lieky, ktoré sú označené ako liek proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom. EMA upozornila, že môžu ľuďom vážne uškodiť.

17:33

Poslanci hľadajú riešenie, za akých podmienok bude štát sledovať pohyb osôb cez mobilných operátorov. Viac čítajte TU

17:26

Komu spôsobí koronavírus najväčšie škody? Analýza hovorí jasne.

16:56

Vydávanie rodných, sobášnych a úmrtných listov z banskobystrického matričného úradu a ohlasovne pobytu je v súvislosti so šírením nového koronavírusu obmedzené, duplikáty listov sa v súčasnej mimoriadnej situácii nevydávajú. Do 60 dní od narodenia dieťaťa ho ošetria lekári aj na preukaz poistenca matky, preto teraz nie je nutné žiadať o vydanie prvého výpisu rodného listu.

Na pochovanie zomrelého je postačujúci list o prehliadke mŕtveho. Úmrtný nie je potrebný. Žiadosti o uzavretie manželstva sa momentálne nevydávajú. Termín svadby je možné dohodnúť si s matrikou telefonicky alebo e-mailom. (tasr)

16:51

Koronavírus a jeho dopad na deti. Prečítajte si, čo v týchto časoch radí rodičom psychologička TU

16:40

V súvislosti s prvým potvrdeným prípadom nového koronavírusu u väzňa, ktorý bol zaradený v ústave v Bratislave, je v preventívnej karanténe dovedna 107 odsúdených a štyria príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Naďalej zostáva v platnosti, že v domácej karanténe bol ponechaný aj ostatný väzenský personál, ktorý mohol prísť do priameho kontaktu s odsúdeným. (tasr)

16:33

Bratislavský Ružinov distribuuje v týchto dňoch rúška pre najohrozenejších seniorov žijúcich v tejto mestskej časti. Dobrovoľníci balia rúška na miestnom úrade pre takmer tisíc seniorov, do schránok by mali byť rozdistribuované v utorok a v stredu (25. 3.). V najbližších dňoch chce samospráva v súvislosti so šírením nového koronavírusu spustiť aj ďalšie formy pomoci.

16:16

Mesto Považská Bystrica zriadilo špeciálne telefonické linky pre osamelých seniorov nad 70 rokov a zdravotne ťažko postihnutých obyvateľov mesta. Prostredníctvom nej môžu požiadať o nákup a dovoz potravín, hygienických potrieb a liekov.

Radnica urobila kroky aj voči podvodníkom. Každý dobrovoľník bude mať preukaz a senior, ku ktorému pôjde, bude presne vedieť, kto má prísť, aby nedošlo k prípadnému zneužitiu. Osamelí občania, seniori nad 70 rokov a zdravotne ťažko postihnutí občania môžu záujem o túto službu nahlasovať od pondelka do piatka v čase úradných hodín mestského úradu od 8.00 do 11.00 h na čísla telefónov 0907 150 190, 4305 122, 4305 123.

15:57

Ekonomická univerzita v Bratislave prerušuje prezenčnú formu výučby a skúškové obdobie na prvom, druhom a treťom stupni štúdia na dennej aj externej forme štúdia na všetkých pedagogických pracoviskách do 30. mája 2020.

Skúškové obdobie na prvom a druhom stupni štúdia začína od 1. júna 2020 a pre všetky ročníky s výnimkou záverečných ročníkov potrvá až do 17. júla 2020. Zároveň sa predlžuje termín na odovzdávanie záverečných prác na prvom a druhom stupni štúdia do 22. mája 2020.

15:46

Počet pozitívne testovaných pacientov na prítomnosť koronavírusu sa vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove zvýšil v utorok 24. marca z 8 na 13. Všetci piati noví pozitívne testovaní pacienti ostali v domácej karanténe. Viac čítajte TU

15:27

Mestský úrad vo Vysokých Tatrách dôrazne žiada turistov a návštevníkov, ktorí vyhľadávajú relax a pohyb na čerstvom vzduchu, aby dodržiavali nastavené pravidlá. Teda nechodili vo väčších skupinách a aj napriek zdravej klíme mali nasadené rúško a plánovali svoje výlety. Vysokohorské chaty, ubytovacie a reštauračné zariadenia sú celoplošne uzatvorené, a preto je potrebné vybrať sa skôr na jednoduchšie túry. "Uvedomujeme si, že zdravé prostredie, čisté ovzdušie a krásna príroda je veľkým benefitom, ktorý by sme si nemali odopierať. Znovu však nezabúdajme na ochranu seba i ostatných," povedal primátor Ján Mokoš. (tasr)

15:25

Takmer tretina obyvateľov mesta Vysoké Tatry je v dôchodkovom veku a samospráva preto prijíma nevyhnutné opatrenia v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

"Radnica zakúpila ochranné rúška pre seniorov nad 65 rokov, ktoré bude v najbližších dňoch prostredníctvom poslancov a dobrovoľníkov doručovať do schránok aj s informáciami týkajúcimi sa nákupov, obedov a prevencie," uviedla Anna Jurečková, vedúca oddelenia školstva, sociálnych vecí a zdravotníctva Mestského úradu vo Vysokých Tatrách. (tasr)

15:23

Trnavský samosprávny kraj dnes poskytol materiálnu pomoc pre ľudí nachádzajúcich sa v povinnej karanténe v účelovom zariadení ministerstva vnútra Signál Piešťany. Ide o ľudí, ktorí sa na Slovensko vrátili zo zahraničia. Župa tiež dodala vybraným lekárom z oblasti onkológie, pneumológie, ORL a zubného lekárstva ochranné respirátory a textilné rúška. (sita)

15:19

Poslanec Národnej rady SR (NR SR) za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Alojz Baránik môže byť infikovaný koronavírusom. Viac čítajte TU.

15:07

Krízový štáb v Bratislavskej Devínskej Novej Vsi (DNV) prijal tento týždeň mimoriadne opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Okrem opatrení na zistenie počtov osôb nakazených koronavírusom v mestskej časti, krízový štáb posilnil hasičskú pohotovosť na ochranu hraníc, nariadil zákaz zhromažďovania sa pre viac ako päť osôb na verejnom priestranstve a zaviedol povinnosť nosiť rúška alebo inú ochranu tváre mimo svojho domova. (sita)

15:06

Bánovský výrobca obuvi preruší od stredy 25. marca na dva týždne výrobu. Spoločnosť Gabor tak reaguje na situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu. (tasr)

15:02

Prezenčná výučba na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave bude prerušená až do odvolania. Vyplýva to z vyhlásenia univerzity, v ktorom sa píše, že sa pracuje na tom, aby sa mohli študenti do škôl vrátiť čím skôr. Viac čítajte TU. (tasr)

14:44

NBS hovorí o vplyve koronavírusu na slovenskú ekonomiku. Kedy sa vrátime na predkrízovú úroveň? Čítajte TU.

14:41

V súvislosti s pozitívnym testovaním väzňa na nový koronavírus Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v spolupráci s príslušnými orgánmi v Bratislave zrušil všetky plánované súdne úkony v hlavnom meste SR.

"O pozitívnom výsledku testu na COVID-19 u odsúdeného bola dňa 23. marca telefonicky vyrozumená krajská prokurátorka a podpredsedníčka Krajského súdu (KS) Bratislava, ktoré s okamžitou platnosťou zrušili všetky plánované úkony spojené s predvádzaním obvinených a odsúdených pred súdy a prokuratúry v dislokácii ústavu Bratislava. Väzobné veci, ktoré neznesú odklad, budú vykonané prostredníctvom telemostu," informovala v utorok hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. (tasr)

14:37

Mesto Šaľa v rámci opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu bude dezinfikovať niektoré verejné priestory. Ako informovala Dajana Hanesová z mestského úradu, v najbližších dňoch sa bude dezinfekcia vykonávať na autobusových zastávkach a železničnej stanici. (tasr)

14:23

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a rovnako aj obe súkromné zdravotné poisťovne (ZP) Dôvera a Union odporúčajú ženám, ktoré mali naplánované rodiť v susedných krajinách, respektíve v zahraničí, aby v súčasnej situácii súvisiacej s výskytom ochorenia COVID-19 takéto rozhodnutie zvážili.

14:21

Ak je niekto pre koronavírus v karanténe, nemal by chodiť napríklad so psom na prechádzky. Domáce zvieratá človeka v karanténe by sa nemali dostať do kontaktu s inými ľuďmi alebo zvieratami. Pre agentúru SITA to povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) Jozef Bíreš v súvislosti s mediálnymi správami o možnom prenose koronavírusu z človeka na zviera. Uviedol pritom, že ŠVPS SR od začiatku upozorňovala, že koronavírus sa môže mechanicky preniesť z povrchu tela alebo sliznice človeka na zvieratá.

14:15

Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS) chce pomôcť v boji s novým koronavírusom. Vyhlásila preto iniciatívu s názvom "Spojme sa a pomôžme Slovensku". Doposiaľ sa do nej zapojila tridsiatka dobrovoľníkov ochotných vykonávať špecializované lekárske či zdravotnícke úkony. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Alona Kurotová.

"Je veľmi pravdepodobné, že počet ľudí nakazených chorobou COVID-19 sa na Slovensku výrazne zvýši. Dnes nikto nemôže predpovedať, aký scenár nás čaká. Možno, a dúfajme, nebude naša pomoc potrebná, ale nestrácajme čas a organizujme sa," vyzval Manuchechr Burchanov z MALnS zahraničných lekárov žijúcich na Slovensku.

14:10

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) počíta pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu s výpadkami financií, prioritou je pre neho ale ochrana zdravia a života obyvateľov. Náklady sa podľa predsedu BSK Juraja Drobu momentálne vyčísliť nedajú, môžu však dosiahnuť aj státisíce eur. Podľa šéfa kraja bude ale na tabuľky ešte dosť času.

"Som županom aj na to, aby som ľudí nášho kraja dokázal previesť cez túto krízovú situáciu. Žiadne euro, ktoré poputuje na ochranu životov ľudí, či už vo forme ochranných pomôcok ako rúška, rukavice, či na dezinfekciu, nie je zbytočné," uviedol pre TASR Droba.

14:08

Mestá a obce už počas dvoch týždňov dennodenne konajú konkrétne kroky na zmiernenie dosahu reštriktívnych opatrení na najohrozenejšie skupiny svojich obyvateľov. V reakcii na aktuálnu výzvu predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO), aby samosprávy zriaďovali linky pomoci pre seniorov aj s cieľom objednania si donášky jedla a potravín či vybavenia záležitostí, to uviedli zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) i Únie miest Slovenska (ÚMS). Obe strešné organizácie miestnej územnej samosprávy zároveň vítajú premiérovo pozvanie do ústredného krízového štábu. (tasr)

13:57

Slovenská rodina je zdravá. Testy u nich potvrdili koronavírus ešte 6. marca. Manželia a ich deti sa odvtedy nachádzali v domácej karanténe v pohraničnej obci Kittsee. Informáciu priniesol portál tvnoviny.sk.  Ide tiež o prvé osoby, ktoré sa uzdravili v rakúskej spolkovej krajine Burgenland.

13:56

Hlavný vstup pre peších do Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) slúži od pondelka (23. 3.) výhradne pre zamestnancov nemocnice. Ostatní musia prejsť takzvaným triážnym stanom. Pacientov v ňom roztriedia a poskytnú im inštrukcie, na ktoré pracovisko nemocnice majú ísť so svojím zdravotným problémom. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

13:52

Prvovýrobcovia mlieka na Slovensku apelujú na úpravu Zákonníka práce. Uviedol to v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami zavedenými pre nový koronavírus Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM).

Problém s trvalým nedostatkom pracovnej sily v prvovýrobe mlieka sa podľa zväzu ešte v súčasnej situácii prehĺbil, pretože mnohí zamestnanci boli vyradení z pracovnej činnosti z dôvodu starostlivosti o maloleté deti a práceneschopnosti z titulu bežných ochorení. Prvovýrobcom mlieka tak zostal obmedzený počet pracovníkov, ktorí sú schopní a ochotní pracovať a vykonávať aj prácu nadčas. Producenti surového kravského mlieka navrhujú, aby prišlo aj k dočasnému odpusteniu sociálnych a zdravotných odvodov a aby Sociálna poisťovňa uhrádzala dávky nemocenského z dôvodu karantény už od jej prvého dňa. (tasr)

13:45

Olympijské hry v Tokiu sa definitívne odkladajú a v lete tohto roka sa konať nebudú. Kedy by sa mali konať?

13:41

V pondelok Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) potvrdil prvý prípad ochorenia COVID-19 u odsúdeného v ústave Bratislava. V karanténe je okolo sto ľudí, uviedla ministerka spravodlivosti. Dodala, že ďalšie osoby sa testujú a čaká sa na výsledky. 

13:34

Veľkonočný beh Agrokomplexom sa v pôvodnom termíne neuskutoční. "Dôvodom je aktuálna situácia v našej krajine. Náhradný termín Veľkonočného behu zatiaľ nie je známy," informovalo vedenie národného výstaviska Agrokomplex, š.p. v Nitre. (tasr)

13:29

Úrad podpredsedníčky vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vypracuje legislatívny právny rámec na to, aby úradu boli k dispozícii mobilné lokalizačné dáta na identifikáciu ľudí, ktorí sú nakazení novým koronavírusom, aj ľudí, ktorí potenciálne môžu byť nakazení. Informovala o tom vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu v utorok. Toto opatrenie má byť len dočasné a informácie budú prístupné len Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Úprava legislatívy bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní. (tasr)

13:26

Vysokoškoláci, pozor: Prvá slovenská univerzita predlžuje výučbu v letnom semestri. Viac sa dočítate tu

13:18

Prezídium Policajného zboru (PZ) udelilo výnimku v nedeľu 29. marca a 5. apríla na dojazd nákladných vozidiel s cieľom zníženia koncentrácie vodičov nákladiakov na odpočívadlách či odstavných plochách. Polícia chce tak zabezpečiť plynulý tranzit cez územie SR na najbližšie dve nedele, keď by podľa zákona o cestnej premávke mali mať zákaz. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Výnimka platí pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku na území SR. "Povolením výnimky nie je dotknuté oprávnenie policajta zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas alebo mu prikázať smer jazdy podľa zákona, ak si to vyžaduje bezpečnosť či plynulosť cestnej premávky," podotkla Bárdyová.

13:14

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že po prijatých zmenách nebudú plynúť  lehoty pre uplatnenie práv ani tie pred súdom.

13:10

Technická univerzita Košice (TUKE) začala tlačiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky personál nemocníc. Ako informuje na svojej webovej stránke, zriadila inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom.

TUKE dočasne pozastavila výskum v niektorých svojich špecializovaných laboratóriách, výskumné sily sa aktuálne sústredia na vývoj zariadení a materiálov, ktoré by mohli pomôcť v súvislosti s ochorením COVID-19. "Na TUKE bolo zriadené inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom. Zapojením moderných technológií, 3D tlače, a vstrekovacích technológií naši výskumní pracovníci chcú aspoň takouto malou troškou prispieť a podporiť prácu zdravotníkov, občanov a zabezpečiť ich ochranou záchranu životov pacientov," povedal dekan Strojníckej fakulty TUKE Jozef Živčák. (tasr)

13:09

Dobré správy!

Na Slovensko dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok, 50-tisíc kusov testerov, 20-tisíc kusov ochranného oblečenia a 25-tisíc kusov ochranných okuliarov, informuje polícia na sociálnej sieti. 

13:06

Trnavská samospráva spustila na svojej webstránke službu Covid.chat, ktorá má za cieľ sprístupniť dôležité informácie ohľadom nového koronavírusu a zároveň odľahčiť krízové linky. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová. "Ide o tzv. chatbot, teda program, ktorý formou automatizovanej online komunikácie odpovedá návštevníkom na vopred stanovené otázky. Stačí kliknúť na ikonu v pravej dolnej časti obrazovky počítača či mobilu a vybrať si z predvolených tém," uviedla Majtánová.

13:05

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19 vyzýva slovenských občanov, aby rešpektovali platné cestovné odporúčanie rezortu diplomacie a necestovali do žiadnej krajiny sveta. Jednu vec im totiž nemôže zaručiť.

13:04

Mikrobiologické laboratórium v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach do utorkového rána spracovalo celkovo 301 vzoriek odobratých v Košiciach a Prešove. Laboratórium je podľa prednostu Ústavu lekárskej a klinickej mikrobiológie (ÚLaKM) Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a UNLP Leonarda Siegfrieda schopné vyšetriť denne až 150 vzoriek. Diagnostický proces koronavírusovej infekcie sa naplno začal v Košiciach 12. marca. (tasr)

12:58

Minister dodal, že školský rok sa budú snažiť ukončiť v termíne do 30.júna. Pripustil, že časť učiva sa presunie do ďalšieho ročníka. 

12:55

Ľudia s týmto zlozvykom majú zvýšené riziko infekcie koronavírusom. Viac čítajte tu

12:48

Rodičia pozor!

Zápis na základné školy bude od 15.- 30. apríl, ale bez prítomnosti detí. Do materských škôl prebehne zápis od 30. apríla do 31. mája.

12:43

Vyučovanie na školách bude prerušené až do odvolania. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu. Po utorkovom rokovaní vlády o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (tase).

12:43

Prihlášky na stredné školy bude možné podať do 15. mája. Potvrdenie od lekára nebudú potrebné. 

12:40

Minister školstva Gröhling na tlačovej konferencii oznámil, že sa ruší externá (písomná) časť maturity a interná sa uskutoční do dvoch týždňov od opätovného obnovenia vyučovania. Ruší sa aj Testovanie 9.

12:36

Minister školstva dostane možnosť posunúť termíny maturitných skúšok či Testovania 9 a tiež možnosť zrušiť ich pre daný školský rok. Schválila to vláda na svojom dnešnom rokovaní. Táto zmena je reakciou na vyhlásenie mimoriadnej situácie a núdzového stavu z dôvodu šírenia koronavírusu na Slovensku. Kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) zároveň schválil pre tento návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon o výchove a vzdelávaní, skrátené legislatívne konanie. (sita)

12:31

Technologické firmy, ktoré založili občiansku iniciatívu hackvirus.sk, predstavili IT riešenia, ktoré by mohli pomôcť ľuďom v boji s pandémiou nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Výsledkom sú mobilné aplikácie. (tasr)

12:24

Bratislavská arcidiecézna charita spustila pre situáciu okolo nového koronavírusu projekt Pošli tašku. Určený je na pomoc dôchodcom. Ktokoľvek môže upozorniť prostredníctvom stránky poslitasku.sk na osamelo žijúceho seniora a vybaviť mu donášku nákupu potravín. Charita časti seniorov vo finančnej núdzi ponúka služby a aj nákup zadarmo.

Služba je určená nielen pre seniorov z Bratislavy. Bratislavská arcidiecézna charita združuje dobrovoľníkov aj vo farských charitách. Projekt je tak dostupný aj v Skalici, Senci, Šaštíne či Pezinku. (tasr)

12:21

Viac ako štyri desiatky učiteľov základných a stredných škôl v Trenčianskom samosprávnom kraji absolvovalo dvojdňové on-line školenie výučby žiakov prostredníctvom internetu. Pripravila ho Rada mládeže Trenčianskeho kraja.

Ako informoval projektový manažér Rady mládeže Trenčianskeho kraja Martin Labudík, rada reagovala na situáciu, keď študenti prestali chodiť do škôl a vzniká riziko, že chýbajúce hodiny môžu ohroziť študijné výsledky. (tasr)

11:51

Informačný web o koronavíruse vlády SR korona.gov.sk presmerovali na web Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Ten bude ďalej aktualizovaný a rozširovaný pod názvom korona.gov.sk. Ako agentúru SITA informoval hovorca NCZI Boris Chmel, stránku bude prevádzkovať Národné centrom zdravotníckych informácií.

11:46

Nitrianske komunálne služby (NKS) upozornili ľudí, aby sa snažili znížiť produkciu odpadov a minimalizovali nutnosť nakladať nimi. "Dôležité je, neukladajte odpad vedľa kontajnerov, aby sa s ním nemuselo priamo manipulovať. Treba správne nakladať aj s vyhodenými rúškami, ktoré nepatria do triedeného zberu. Najlepšou možnosťou je ich po použití vložiť do plastového vrecka, umyť si ruky, odhodiť vrecko do zmesového odpadu a opätovne si poriadne umyť ruky," informovali NKS.

Ľuďom, ktorí sú v karanténe, NSK odporúčajú, aby s odpadom nakladali veľmi zodpovedne. "Je potrebné odpad vložiť do plastového vreca a po každom ďalšom použití ho riadne zviazať. Po naplnení je treba vložiť toto vrece do ďalšieho vreca a takto uložený odpad držať doma, až kým nie sú známe výsledky testov alebo najmenej 72 hodín. Až potom je možné tento odpad umiestniť do zberných nádob, aby sa čo najviac predišlo ďalšie možnej nákaze," oznámili. (tasr)

11:41

Hematologicko-transfúzne oddelenie (HTO) Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach rozšírilo čas odberu krvi darcom. Po novom môžu prísť ľudia darovať krv aj v piatok, informoval o tom v utorok Územný spolok Prievidza Slovenského Červeného kríža na svojej stránke na sociálnej sieti.

HTO bojnickej nemocnice pristúpilo v súvislosti so šírením nového koronavírusu i k ďalším opatreniam. Na odber krvi sa môže dostaviť len darca, ktorý za posledných 14 dní necestoval alebo nepricestoval z krajín Európy. Pri cestovaní do alebo z krajín mimo Európy platí časový odklad 28 dní od návratu. Odklad darovania krvi platí aj pre darcov, ktorí sú v kontakte s ľuďmi v karanténe. Darcovia musia byť zdraví, bez žiadnych príznakov ochorenia dýchacích ciest a chrípky. (tasr)

11:36

Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši zaviedol v súvislosti s novým koronavírusom viaceré opatrenia, vrátane zmien vo výrobnom procese. "Upravili sme režim zmien a nastavili sme tiež opatrenia týkajúce sa obmedzenia kontaktu medzi jednotlivými zmenami. Obmedzili sme počet pracovníkov v závode, upravili sme režim vo všetkých spoločných priestoroch, ako sú výrobná hala, jedáleň, šatne, ale aj miesta vyhradené na fajčenie," uviedol pre TASR manažér závodu vo Veľkom Šariši Ján Čerkala. Zamestnanci, ktorým to pracovná náplň dovoľuje, pracujú podľa jeho slov v režime home office.

"Snažíme sa tiež zjednodušiť niektoré procesy vo výrobe, pri maximálnej možnej miere jej základnej udržateľnosti. V rámci výroby sme upravili pomer balení v prospech baleného piva, aby sme dokázali plniť záväzky, ktoré máme voči našim partnerom v segmente obchodov," priblížil Čerkala.

11:34

Premiér: Štát má mať v čase krízy možnosť využívať lokalizačné dáta operátorov

Matovič ubezpečil, že dáta môžu byť využité len za účelom ochrany verejného zdravia. Cennou informáciou je podľa Matoviča napríklad to, kde sa nakazený človek pohyboval, zároveň sa dajú identifikovať ľudia, ktorí mali veľmi podobné zvyklosti. "Tí ľudia dostanú informáciu, že pozor, tam, kde ste sa často pohybovali vy, plus mínus v tom istom čase sa pohyboval človek, ktorý bol nakazený novým koronavírusom, odporúčame vám vyšetrenie, napríklad. Toto sú tie príklady dobrej praxe zo zahraničia," načrtol Matovič. (tasr)

11:29

Polícia na sociálnej sieti zhrnula všetky dôležité informácie, ktoré by ste mohli potrebovať.

11:23

Zoznam nových opatrení Matovičovej vlády si môžete prečítať v tomto článku

10:56

Matovič zadal úlohu aj Ministerstvu zahraničných vecí. Ide o analýzu opatrení, ktoré v zahraničí najviac zabrali v boji proti nákaze.

10:53

Mimoriadne otváracie hodiny a ďalšie ochranné postupy, ktoré majú chrániť zdravie zamestnancov a zákazníkov, zaviedlo v týchto dňoch spotrebné družstvo COOP Jednota Krupina vo svojich približne 160 predajniach, prevažne v Banskobystrickom kraji. 

Aktuálne družstvo zavádza ochranný systém pre pokladníčky na predajniach formou ochranných plexiskiel na pokladničných pultoch. "Záleží nám na bezpečí našich pokladníčiek a aj zákazníkov, a tak sme s montážou na vybraných predajniach začali už 19. marca. Do konca týždňa budú plexisklá namontované na 25 predajniach s najväčšou frekvenciou zákazníkov," priblížil predseda predstavenstva družstva Jozef Vahančík. (tasr)

10:47

Matovič si myslí, že by bolo správne znižovanie platy poslancov, no bez podpory v koalícii by ho nemohol nastoliť.

10:46

Predseda vlády skonštatoval, že zrušením bezplatného cestovania sa nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť. "Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von," poznamenal Matovič. (tasr)

10:46

Predseda vlády skonštatoval, že zrušením bezplatného cestovania sa nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť. "Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von," poznamenal Matovič. (tasr)

10:43

Na vstupe do obchodov sa má podľa slov predsedu vlády kontrolovať telesná teplota vchádzajúcich zákazníkov na čele. "Ak sa však nebudú v obchodoch dodržiavať vyhlásené hygienické a organizačné opatrenia, tak je možné, že prevádzku štát uzatvorí, a to až do konca karantény," dodal Matovič. (tasr)

10:41

Ministerstvo zverejnilo bližšie informácie o nových prípadoch. Nájdete ich TU.

10:34

V rámci rezortu obrany boli v uplynulých dňoch zachytené dva prípady nového koronavírusu. Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave a civilného zamestnanca z Vrtuľníkového krídla v Prešove. Viac sa dočítate v článku.

10:30

Naďalej platí zákaz pre taxislužby, slúžiť môžu len na prepravu tovarov. 

10:27

Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. (tasr)

10:24

Podľa hlavného hygienika postačia na bežné nosenia aj látkové rúška, ktorí si mnoho Slovákov ušilo doma. 

10:24

„Nemôžeme všetko zakázať, život musí ísť ďalej. Tieto opatrenie sú adekvátne, ak si to bude situácia vyžadovať dôjde aj k zákazu vychádzania,” vyhlásil hlavný hygienik Mikas.

10:19

Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota. Informoval o tom v utorok premiér Igor Matovič (tasr).

10:15

Ministerstvo obrady dostalo úlohy, aby identifikovalo armádnych zamestnancov, ktorých bude možné preškoliť na sanitárov. 

10:13

Predlžuje sa platnosť zákazu usporadúvania zhromaždení, športových akcií atď. pre fyzické a právnické osoby.

10:12

Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny. (tasr)

10:10

Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín. (tasr)

10:09

Matovič chce nakúpiť detailné testy na koronavírus. Obchod by sa mohol podariť zrealizovať ešte dnes.

10:06

Vláda chce požiadať RTVS, aby denne vysielala o 18:00 bohoslužby na Dvojke a tiež vzdelávacie programy pre deti. 

10:04

Slovenské lieky sa nebudú môcť vyvážať do zahraničia, zákaz vydal premiér Matovič. 

10:02

Nosenie rúčka bude povinné všade mimo svojho bydliska. Ďalej odporúča dodržiavať dvojmetrové odstupy medzi ľuďmi. 

09:59

Pred každou nemocnicou, kde sa robia testy na koronavírus, zriadi vláda "drive-in" odber, pri ktorom človek nemusí ani vystúpiť z auta. 

09:56

Matovič tiež vyzval dôchodcov, aby obmedzili vychádzanie z domu na minimum. 

09:50

Ďalšie opatrenie sa týka nedeľného uzavretia určitých predajní. Medzi nimi sú napríklad potraviny, drogérie, trafiky alebo obchody s predajom krmív pre zvieratá. Tento deň bude slúžiť na oddych zamestnancov aj čistenia prevádzok. 

09:48

Vláda poprosila seniorov, aby necestovali hromadnou dopravou. V prípade, že nepočúvnu, je možnosť, že vláda dočasne zruší bezplatné cestovanie vo vlakoch aj im. Odznelo na tlačovke. 

09:45

Vláda ruší cestovanie zadarmo pre študentov v čase uzatvorenia škôl. 

09:45

Nový vládny kabinet chce vyčleniť nemocnice, ktoré budú určené len pre pacientov s COVID-19.

09:43

Špeciálne hodiny v obchodov pre seniorov nad 65 rokov sa upravia na čas medzi 9.00 do 12.00. 

09:41

Sledujte tlačovku premiéra naživo

09:40

Respirátory a ďalšie ochranné pomôcky vyjdú rezort vnútra na 134-tisíc eur aj s DPH. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej na internetovej stránke Elektronického kontraktačného systému, za túto čiastku má ministerstvo obdržať 10 900 skladacích ochranných respirátorov typu FFP3. Tie slúžia na ochranu dýchacích orgánov proti časticiam pevných látok a neprchavých kvapalín. Za spomenutú sumu tiež ministerstvo dostane 400 kusov tesniacich ochranných okuliarov, 1500 protibiologických overalov s kapucňou rôznych veľkostí, 300 párov návlekov na obuv, 500 párov gumených rukavíc a 500 balení jednorázových nitrilových rukavíc. Vybavenie má ministerstvu dodať spoločnosť R.M.L. Trenčín, s.r.o. do začiatku júna (sita)

09:38

Štátne inštitúcie by mohli využívať lokalizačné služby mobilných operátorov. Návrh predložia na skrátené legislatívne konanie, oználim Matovič.

09:36

Úrad verejného zdravotníctva vydá opatrenie na uzavretie denných stacionárov pre dôchodcov. 

09:35

Bude vyhlásení núdzový stav aj v domoch sociálnych služieb, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Vyhlásil to premiér Matovič. 

09:32

Premiér Matovič informuje o nových opatreniach, ktoré prijala vláda. Od dnes nie je možné ísť na návštevu do domovom dôchodcov.

09:28

Počet infikovaných na Slovensku od včera stúpol na 204. Do pondelka bolo vykonaných 19 pozitívnych a 432 negatívnych testov. Informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas.

09:23

Živnostníci od vlády požadujú, aby im štát kompenzoval príjmy, ktoré stratili pre povinné uzatvorenie prevádzok alebo obmedzenie styku osôb v rámci preventívnych opatrení. Pre agentúru SITA to uviedla generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) Miriam Bellušová. "Táto kompenzácia by mohla predstavovať fixnú sumu alebo percentuálny podiel z príjmov, ktoré SZČO dosahovala v predchádzajúcom roku podnikania," povedala. Za veľmi dôležité tiež živnostníci považujú to, aby sa zabránilo vlne prepúšťania zamestnancov v mikropodnikoch a malých a stredných podnikoch. "Požadujeme preto aj zásadný príspevok od štátu na úhradu náhrady mzdy pre zamestnancov, ktorým nemožno prideľovať prácu a úplné oslobodenie tejto náhrady mzdy od sociálnych odvodov a daní," zdôraznila. Tento príspevok od štátu by mal podľa nej kryť aspoň 70 % vyplatených náhrad.

08:56

Krízový štáb v meste Poprad rozhodol, že v prvej etape poskytnú ochranné rúška seniorom nad 60 rokov, tehotným ženám, opatrovateľkám a onkologickým pacientom. Pôjde presne o 12 500 rúšok, ktoré by mali byť ku koncu tohto týždňa distribuované do domácností vyššie spomenutých skupín obyvateľov. Ochranné rúška dostane postupne v ďalších etapách každý Popradčan. Uvádza sa to na stránke mesta. (sita)

08:50

Nepretržitá infolinka a bezplatná právna pomoc sú novinkami, ktorými ružomberská radnica reaguje na aktuálnu situáciu súvisiacu so šírením koronavírusu. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Viktor Mydlo, volajúci na infolinku sa v pracovnom čase skontaktujú priamo s klientskym centrom, po 15:00 bude hovor presmerovaný do budovy mestskej polície.

Nová telefonická linka poslúži Ružomberčanom ako informačný kanál o aktualitách mesta a fungovaní radnice. Na číslo 044/4314462 sa bude možné dovolať 24 hodín denne. "Informačnú linku zriaďujeme nielen pre ľudí v núdzi, ale pre každého. Náčelník mestskej polície Ivan Stromko navrhol, aby nebola linka vo večerných hodinách vypnutá, ale aby bola presmerovaná k príslušníkom mestskej polície. Je to z ich strany gesto, ako si navzájom pomôcť, za čo som im veľmi vďačný," povedal primátor Igor Čombor.

08:42

Po zavedení preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu prudko klesol v Nitrianskom kraji aj počet ochorení na bežnú chrípku. Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo v uplynulom týždni v kraji evidovaných celkovo 4411 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu šlo o chrípku a chrípke podobné ochorenia v 296 prípadoch. "Predstavuje to pokles chrípky o 65,2 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu," informoval RÚVZ v Nitre. (tasr)

08:40

Mesto Bánovce nad Bebravou začalo s distribúciou rúšok pre miestnych seniorov. Ešte minulý týždeň rozdalo ochranné pomôcky i hasičom či predavačkám. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.

"Bavlnené rúška na viacnásobné použitie budeme postupne distribuovať seniorom nad 65 rokov priamo do ich schránok. Roznášať ich budú zamestnanci mesta a dobrovoľníci z radov verejnosti i poslancov mestského zastupiteľstva," uviedla bánovská radnica. (tasr)

08:29

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček zvolal mimoriadne zastupiteľstvo, kde s poslancami plánuje prijať nové opatreniam na zmiernenie následkov šíriaceho sa nového koronavírusu. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian. „Som pripravený nastaviť mestský rozpočet tak, aby sme v prvej etape vyčlenili 2,5 milióna eur na pomoc, a z týchto peňazí urobili všetky opatrenia, ktoré bude v prvej etape mesto Košice potrebovať," uviedol Polaček.

Primátor rozhodol, že si na najbližšie krízové obdobie zníži svoj plat. „V najbližšom období budeme hľadať každé jedno euro, preto som sa aj ja rozhodol, že si v najbližšom období znížim svoj plat na minimálny, aby každé jedno euro, ktoré sa ušetrí, mohlo putovať všetkým tým, ktorí to potrebujú,“ uviedol primátor. (sita)

08:02

Slovensko malo zásoby už len na pár dní a oproti ostatným krajinám v diagnostike zaostávalo. Nový premiér Igor Matovič však tvrdí, že ďalšie tisícky testovacích súprav by mali doraziť v najbližších dňoch. Ak sa to podarí, testy by mohlo absolvovať až 3 000 ľudí denne. Aké ďalšie opatrenia prijal krízový štáb a ako koronavírus ovplyvnil hypermarkety a veľkých zamestnávateľov?!

07:55

Po Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach bude Trenčín štvrtým slovenským mestom, kde sa budú robiť testy na ochorenie COVID-19.

Laboratórne vyšetrenie vzoriek na nový koronavírus v Trenčianskom samosprávnom kraji budú robiť v mikrobiologickom laboratóriu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne. (TASR)

07:54

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne sú momentálne hospitalizovaní dvaja pacienti s potvrdeným ochorením COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Celkovo bolo vo FN Trenčín hospitalizovaných osem pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, všetci mali, či majú ľahký až stredný priebeh ochorenia. „Do domácej karantény sme poslali desať pacientov bez potreby hospitalizácie. Aktuálne čakáme na výsledky ďalších 29 testov,“ doplnila Holecová.

07:50

Kto bude šéfovať Správe štátnych hmotných rezerv? Vláda našla dočasnú náhradu. 

07:22

Napriek tomu, že počet nakazených pomaly stúpa, viacerí pacienti sa už z nemocnice vrátili domov, iní COVID-19 prekonali doma. Mnohí sa však pýtajú, či ešte môžu predstavovať zdroj nákazy a kedy reálne možno pacienta považovať za vyliečeného. Nový Čas to zisťoval u odborníka Petra Sabaku z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave. 

07:12

Kajetán Kičura už nie je šéfom Správy štátnych hmotných rezerv. O jeho nočnom odvolaní informovala ministerka Veronika Remišová na sociálne sieti. "Verím, že odteraz budeme nakupovať rýchlo, efektívne a za dobrú cenu," doplnila.

Návrh na jeho odvolanie podal minister hospodárstva Richard Sulík. Kičura podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

06:49

Ústredný krízový štáb rokoval v pondelok dlhé hodiny. Začali na poludnie a premiér na sociálnej sieti informoval, že skončili až krátko po polnoci. Dodal, že schválili približne 40 opatrení na boj s koronavírusom. Aké sú to, sa dozvieme pred rokovaním vlády.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo