Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2020 07:59 | Správy | Domáce správy
Video

Opatrenia krízového štábu a podnikateľov: Matovičov plán v testovaní, hypermakety upravili otváracie doby

Musíme viac testovať! Slovensko malo zásoby už len na pár dní a oproti ostatným krajinám v diagnostike zaostávalo.

Nový premiér Igor Matovič však tvrdí, že ďalšie tisícky testovacích súprav by mali doraziť v najbližších dňoch. Ak sa to podarí, testy by mohlo absolvovať až 3 000 ľudí denne. Aké ďalšie opatrenia prijal krízový štáb a ako koronavírus ovplyvnil hypermarkety a veľkých zamestnávateľov?!

Testovanie chcú zvýšiť 10-násobne

Podľa premiéra Igora Matoviča nám minulá vláda nechala 3 000 testov, čo je žalostne málo a stačí to len na niekoľko dní. „Dnes už máme 13-tisíc kusov a o pár dní by malo prísť ďalších 19-tisíc súprav,“ uviedol premiér s tým, že sa rysuje možnosť, že zabezpečíme až 200-tisíc testov. „Chceme zvýšiť 10-násobne testovanie a robiť 3 000 testov denne, tých regulérnych,“ poznamenal Matovič a jedným dychom dodal, že sa snažili vyskúšať rýchlotesty, ktoré nakúpila bývalá vláda, na už infikovaných pacientoch, a tie úplne zlyhali. „Sú nám na dve veci...," uzavrel nový predseda vlády.

Obvodní lekári na telefóne

Obvodní lekári, ktorí už nemajú ochranné pomôcky, môžu prestať ordinovať. Uviedol to na tlačovej konferencii nový minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Máme takú dohodu, keďže sú to naši kľúčoví lekári a sú vo vyššom veku, sú teda ohrození. Títo lekári majú poskytovať pacientom služby telefonicky,“ prezradil Krajčí. V prípade, že bude nejaký pacient potrebovať fyzickú návštevu lekára, všeobecní lekári majú združenia, ktoré majú mladších kolegov, a práve tí budú riešiť týchto pacientov. Má sa predísť tomu, aby boli preťažené urgentné príjmy.

 

Volkswagen predlžuje dočasnú odstávku výroby

Pôjde o závody v Bratislave, Martine a Stupave a odstávka bude trvať až do 5. apríla 2020 vrátane. Pôvodne automobilka zastavila výrobu od 17. marca na dva týždne. Tento priemysel čelí náročnému obdobiu, ktoré navyše významne zasiahla pandémia koronavírusu. „V týchto ťažkých časoch je pre zachovanie zamestnanosti ako nikdy predtým mimoriadne dôležitá flexibilita pracovnej sily. Okrem aktuálne platného konta pracovného času je ďalším vhodným nástrojom tzv. kurzarbeit – skrátený pracovný týždeň s podielom nákladov na mzdy zo štátneho fondu zamestnanosti, v súvislosti s ktorým dlhodobo apelujeme na vládu,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová.

 

Hypermakety upravili otváracie doby

Hypermarkety Tesco budú otvorené od 7.00 do 21.00 hod., menšie predajne od 7.00 do 20.00 hod. Predajne Lidl budú predávať v čase od 7.00 do 20.00 hod. Od pondelka bude našim kolegom v predajniach dočasne vypomáhať takmer 50 zamestnancov Panta Rhei,“ informoval slovenský reťazec Lidl na sociálnej sieti. Ku skráteniu otváracích hodín pristúpil aj obchodný reťazec Kaufland od 23. marca až do odvolania. Od pondelka do soboty po novom budú predajne otvorené od 7.00 do 20.00 hod. Nedeľná prevádzka od 8.00 do 20.00 h zostáva nezmenená. V Kauflande aj v Lidli si pre seniorov vyhradili nákupný čas od 13.00 do 14.30 hod., v Bille je to od 8. do 9 hod.

 

Na zmiernenie dopadov 4 miliardy eur

Slovensko má stále nezazmluvnené alebo voľné finančné prostriedky zo zdrojov Európskej únie v objeme 4 miliardy eur. „V súčasnosti sú tri najväčšie oblasti, kde bude potrebné presúvať eurofondy. Jednou oblasťou sú malé a stredné podniky, druhou oblasťou sú zdravotnícke zariadenia a treťou je Operačný program Ľudské zdroje. To znamená na pomoc ľuďom, ktorí buď sú v karanténe, nemôžu robiť, alebo sú najviac postihnutí následkami koronavírusu,“ povedala podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, ktorá má pod palcom práve finančné zdroje z EÚ.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?