Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2020 16:38 | Správy | Domáce správy

V Tatrách našli mŕtveho skialpinistu Branislava († 53): Transport tela komplikuje obava z koronavírusu

Ďalšiu tragédiu v najmenších veľhorách sprevádzajú komplikácie. Z vrcholu Vysokej (2547 m n.m.) spadol v nedeľu turista († 53) na lyžiach.

Horskí záchranári našli telo nebohého v pondelok krátko poobede. Transport tela bude komplikovať to, že ide o človeka s pozitívnou cestovateľskou anamnézou a horskí záchranári nemajú adekvátne ochranné prostriedky. Jeho pád ohlásil synovec, ktorý ho na vrchole Vysokej nenašiel.

V nedeľu fúkal silný vietor, výdatne snežilo a teploty klesali pod - 10 °C. V takomto nepriaznivom počasí sa vybrala dvojica chlapov zo Šuňavy (okr. Poprad) na vrchol Vysokej. Ale to bola ale len jedna časť ich nezodpovedného správania. Druhá bola v tom, že obaja mali byť ako vodiči kamiónov po zahraničnej ceste v domácej odporúčanej karanténe. Žiaľ, skialpinistický výlet na štít Vysoká sa Branislavovi († 53), ktorý bol kamionistom firmy vo Svite, stal osudným.

„V nedeľu okolo obeda sme dostali výzvu o pomoc od 34-ročného muža. Pri výstupe na vrchol Vysokej našiel na štíte už len mobil a stopy po svojom strýkovi. Zrútil sa severnou stenou, ktorá má viac ako 500 metrov. Na vrchole panovalo veľmi zlé počasie. Okrem sneženia tam bol silný mráz a vietor," prezradil Miroslav Živčák, náčelník vysokotatranských horských záchranárov. ,,Ako došlo k pádu 53-ročného muža zatiaľ nie je jasné. Záchranári, ktorí prišli na miesto a začali po ňom pátrať, našli v dráhe pádu len jeho osobné veci, ako je batoh, lyžiarku a palice."

 

Nebohého lyžiara našli v pondelok krátko poobede. Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu, majú obaja turisti pozitívnu cestovateľskú anamnézu, keďže sú kamionisti. V utorok by ho chceli dopraviť dolu, záleží to od počasia. "Ak by sme ho vedeli transportovať vrtuľníkom, v ohrození bude jeden náš záchranár, ktorý by prípadne potom musel ísť do karantény. Keď ho budeme znášať, tak to bude možno až 14 ľudí. Doteraz sme mali v karanténe už 20 našich záchranárov a každý človek, ktorý ostane takto mimo službu nám akútne chýba. Bohužiaľ, nedisponujeme primeranými a funkčnými ochrannými prostriedkami. V extrémnych horských aj poveternostných podmienkach klasické ochranné odevy nevydržia, ale ani tie však nemáme. Teraz riešime aj to, ako narábať s prípadným infikovaným telom.“ 

Otvoriť galériu
Riaditeľka Regionálného úradu verejného zdravotníctva Mária Michalovičová vraví, že v prvom rade mali byť obaja skialpinisti doma. "To, že majú vodiči kamiónov výnimku z karantény, neznamená, že sa môžu voľne pohybovať po verejnosti. Ďalej by mala polícia vypátrať druhého človeka, zabezpečiť jeho karanténu a odobranie vzoriek. Naozaj by sa ľudia mali správať hlavne teraz zodpovedne nielen voči sebe ale aj voči všetkým okolo seba,“ upozornila Michalovičová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument