Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2020 06:00 | Správy | Politika

Premiér dal Kičurovi ultimátum za predražené rúška: Od podania návrhu na odvolanie ho delia hodiny

Ak predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) Kajetán Kičura nevysvetlí všetky otázky o nákupoch ochranných pomôcok, minister hospodárstva Richard Sulík navrhne uznesenia na Kičurovo odvolanie.

Po stretnutí na pôde SŠHR to povedal premiér Igor Matovič. Dodal, že k odvolávaniu nedôjde, ak ho vedenie presvedčí o opaku. V nedeľu ráno sa nový premiér - len pár hodín po tom, čo sa ujal úradu - vybral za šéfom SŠHR Kajetánom Kičurom, aby ho oboznámil s obsahom našich zásob. Po stretnutí Matovič vyhlásil, že vláda zanechala prázdny a nepripravený sklad štátnych hmotných rezerv. Dodal, že chýbajú jednorazové ochranné obleky pre zdravotníckych pracovníkov, ochranné okuliare či respirátory FFP3 či FFP2.

Otvoriť galériu

Kičuru sa premiér pýtal aj na zmluvy na nákup ochranných prostriedkov, ktoré vyvolávajú podozrenia o neefektívnom narábaní so štátnymi prostriedkami. Svoje konanie mu bude musieť vysvetliť, inak mu hrozí vyhadzov. „V každom prípade, ak by sa ukázalo, že to bolo nezodpovedné konanie, v pondelok, keď bude zasadať vláda, poprosím ministra hospodárstva, aby predložil návrh uznesenia na odvolanie riaditeľa SŠHR, aby sme veľmi rýchlo zabezpečili poriadok v tejto inštitúcii. Možno to však nebude, keď nás pán riaditeľ presvedčí o opaku,“ priblížil Matovič.

Dreli dňom a nocou

 

Kičura reagoval tým, že správa koná vždy v zmysle zákona. Uzavreté zmluvy podľa neho predražené nie sú. „Nesmie vyznieť, že ja obhajujem nejakú zmluvu. Obhajujem postup úradníkov, ktorí tri týždne, deň i noc dreli pre Slovensko, zabezpečili to. Za svojich úradníkov sa s plnou zodpovednosťou postavím,“ vyhlásil Kičura a dodal, že má pocit, že urobil všetko, čo sa dalo. Doplnil, že v priebehu budúceho týždňa by mali pristáť na Slovensku tri lietadlá so 105 tonami tovaru.

Priviezť by mali respirátory FFP3, ochranné odevy aj rýchlotesty. Matovič tiež kritizoval, že po prvý raz krízový štáb zasadal pre šírenie nového koronavírusu až 27. februára, čo považuje za neskoré. Poukázal na to, že to bol prvý deň volebného moratória pred parlamentnými voľbami. „Smer a vláda, dokým bola predvolebná kampaň, si krízu koronavírusu nevšímali,“ uviedol s tým, že až deň potom prišli inštrukcie, čo by mala zabezpečiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!
Bojový dron
Situácia je vážna: Ukrajinská armáda hovorí o ťažkých bojoch! Kyjev sa spolieha len na jediné
 Štefan Slameník.
Foto
Štefana už 9 dní nik nevidel: Stalo sa niečo na železničnej stanici? Posledná STOPA!
(ilustračné foto)
Jazyk mladých: Pri týchto slovách sa rodičia len chytajú za hlavu! Rozumiete tínedžerom?
ilustračné foto
Napätie medzi krajinami narastá: KĽDR uskutočnila šialený krok! Príde reakcia?
(ilustračné foto)
Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch: Veľká komplikácia!