Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2020 16:31 | Šport
Foto

Organizátori OH pod paľbou kritiky: Je to necitlivé a nezodpovedné, ohrozujete nás!

Členka komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Hayley Wickenheiserová (41) z Kanady skritizovala plány tokijských organizátorov uskutočniť hry v stanovenom termíne 24. júla - 9. augusta bez uvažovania o alternatívnych možnostiach.

Niekdajšia hokejistka a štvornásobná medailistka z OH ich označila za necitlivé a nezodpovedné. Najväčší športový sviatok ohrozuje pandémia koronavírusu. "Táto kríza je väčšia aj ako olympiáda. Žiaden športovec nevie, či bude zajtra trénovať, pretože sa zatvárajú športoviská. Rušia sa olympijské kvalifikácie. Povedať s istotou, že hry sa budú konať je nespravodlivosťou pre športovcov, ale aj všeobecne pre celosvetovú populáciu. Treba si priznať, že čelíme neznámemu, " zverejnila na sociálnej sieti.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V podobnom duchu sa vyjadril aj olympijský víťaz v rýchlostnej kanoistike Max Hoff z Nemecka. "Rozumiem opatreniam, pre ktoré sa v našej krajine zavreli športoviská. Lenže ak v Európe nebudeme môcť jeden, či dva mesiace trénovať, sotva budeme môcť súperiť so svetom v auguste," uviedol v rozhovore pre Berliner Zeitung.

Úradujúci olympijský šampión v hode oštepom Thomas Röhler by bol tiež rád, keby sa OH posunuli a kvalifikačný proces sa začal nanovo. "Nevnímam, že by momentálne existovali základy pre spravodlivé súťaženie v športe. Pripravovať sa normálne za súčasných okolností u nás nie je možné. V iných krajinách obmedzenia športovci nepociťujú. Všade sú skrátka iné podmienky," povedal podľa agentúry DPA nemecký atlét.

Röhler si zároveň uvedomuje, že mnohé športy vrátane atletiky sú závislé od konania olympijských hier. "Sme mimoriadne závislí od hier, no chcem veriť, že sme pripravení zvládnuť krízovú situáciu. Samozrejme, tá nemôže byť permanentná," dodal člen komisie športovcov MOV, no pripustil, že bude žiadať finančnú pomoc aj od vlády: "Reprezentujeme krajinu, aj v tejto ťažkej situácii sa od nás vyžaduje profesionalita. Som zvedavý, či sa dočkáme nejakej podpory."

 

Oveľa osobnejšie reagovala na MOV grécka šampiónka v skoku o žrdi z Ria de Janeiro Katerina Stefanidiová. Tá obvinila olympijské hnutie z hazardovania so zdravým športovcov: "Ohrozujú nás, naše rodiny aj zdravie verejnosti. Nejde o to, čo bude o štyri mesiace, ale o dnešok. Napriek kríze nás nútia trénovať a tým riskujú naše zdravie."

Rovnaký názor má aj britská sedembojárka Katarina Johnsonová-Thompsonová, ktorá poukázala na absurdnú situáciu: "MOV nám radí, aby sme pokračovali v tréningu a čo najlepšie sa pripravovali. Ale ako je to možné, keď vlády vo svete zatvárajú športoviská, posilňovne a obmedzujú pohyb na verejnosti. Cítim sa pod tlakom, pretože nie je možné dodržať tréningovú rutinu."

MOV zareagoval na kritiku v stredu tvrdením, že sa všetkým účastníkom OH snaží vytvoriť vyrovnané podmienky: "Sme vo výnimočnej situácii a tá si vyžaduje výnimočné riešenia. MOV chce minimalizovať negatívny dopad na športovcov a zároveň chrániť integritu súťaží, ako aj zabezpečiť zdravie športovcov. Žiadne riešenie nebude ideálne, ale práve preto sa spoliehame aj na pochopenie zo strany športovcov."

Postoj MOV dôrazne odsúdil bývalý prezident Nemeckého atletického zväzu Clemens Prokop. Nepáči sa mu nielen zdržovanie olympijského hnutia, ale vo svojom vyhlásení označil prezidenta MOV Thomasa Bacha za nekompetentného. "Myslím si, že sa vôbec nehodí ako krízový manažér. Nedokáže totiž prijímať nevyhnutné rozhodnutia. Výbor robí presný opak toho, čo by sa dalo považovať za rozumné. Pre športovcov by bolo oveľa férovejšie povedať na rovinu, že sa olympiáda nedá preložiť," citovala Prokopa agentúra SID. Bývalý funkcionár dodal, že podľa jeho názoru, MOV mal už dávno rokovať s japonskými predstaviteľmi o možnom presunutí hier na budúci rok či o dva.

Vo svete evidujú takmer 209-tisíc prípadov ochorenia COVID-19, dosiaľ naň zomrelo 8273 ľudí.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na dne jazera čakalo nepríjemné prekvapenie. (Ilustračné foto)
Váš Tip
V Humennom vyčistili jazierko na sídlisku: Na dne ich čakalo nepríjemné prekvapenie!
(ilustr. foto)
Štyri deti sa prepadli strechou športového centra: Na záchranu prišli tri vrtuľníky
Ilustračné foto
Polícia zastrelila len 16-ročného chlapca: Zraneniam podľahol v nemocnici
(ilustračné foto).
Izraelská armáda pri nálete na Gazu zabila lídra teroristov: Čo má na svedomí?
Zaľúbenci: Maroš s Máriou si doprajú dvakrát do týždňa čas pre seba.
Foto
Úprimný rozhovor s Máriou Čírovou aj o jej krásnom manželstve: Nikdy z našich úst nevyšlo...
Veštkyňa Zana.
HOROSKOP od veštkyne Zany: Koho čaká kríza v láske a kto bude mať problém v práci?
Laura si musela pred smrťou prežil peklo.
Laura († 66) záhadne zmizla z domu: Jej telo našli ZOHAVENÉ! Toto ostáva NEVYRIEŠENÉ
Český moderátor Honza Musil s partnerom Jakubom.
Foto
Známy moderátor po 8 rokoch lásky s mužom šokoval: Dojemné vyznanie ŽENE!
Preslávil ho film Borat.
Foto
Pamätáte si na Borata v ikonických žltých plavkách? Ten už je minulosťou! FOTO, ako vyzerá teraz
(Ilustračné foto)
Nový liek na Alzheimera? Výskum priniesol prekvapivé výsledky! TOTO môže pomôcť
Ilustračné foto
Trpia ženy nespavosťou častejšie ako muži? Zlé správy vedcov! Problémov je viac
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Vojna v Gaze trvá už takmer sedem mesiacov: Izraelský činiteľ o tom, aké sú šance na prímerie