Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2020 14:58 | Správy | Domáce správy

Správa štátnych hmotných rezerv sa bráni kritike: Odmietame, že by sme pochybili

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR odmieta, že by štát pri nákupe ochranných pomôcok (najmä rúšok) proti novému koronavírusu pochybil.

Uviedol to na brífingu po rokovaní vlády predseda SŠHR SR Kajetán Kičura na margo medializovaných obvinení z možných nekalostí. Obvinenia odmieta aj Lacorp, jedna zo spoločností, ktoré majú zabezpečiť pre SR dovoz ochranných rúšok z Číny.

"Chcem sa ohradiť voči akýmkoľvek obvineniam na Správu štátnych hmotných rezerv, že by postupovala v rozpore s akýmikoľvek etickými, ekonomickými alebo právnymi pravidlami," zdôraznil predseda SŠHR SR.

Predstavitelia spoločnosti Lacorp boli podľa Kičuru pozvaní na rokovanie vlády, aby vysvetlili obvinenia. "To, čo sa písalo, dovolím si povedať, bolo v negatívnom význame. Spolu s touto spoločnosťou (Lacorp) bola aj SŠHR SR akoby obvinená z nejakých nekalých praktík. Preto na žiadosť pána premiéra (Petra Pellegriniho, Smer-SD, pozn. TASR) táto spoločnosť, ktorá má s nami podpísané dva veľké kontrakty, bola dnes zavolaná na vládu, kde podala presné vysvetlenie," spresnil Kičura.

 

Podľa slov konateľa Lacorpu Jozefa Kurica sa momentálne nákup rúška na trhu pohybuje v intervale 0,55 až 1,50 eura bez súvisiacich logistických nákladov, a to bez akejkoľvek garancie pôvodu a bez záruky certifikácie. "Pred vypuknutím nákazy rúško univerzitné nemocnice nakupovali za cenu 0,045 eura s DPH. V súčasnosti sa v platobných podmienkach vyžaduje okrem toho 100 % platby vopred pri dodaní tovaru do troch až 14 dní," opísal problémy s nákupom na trhu Kuric.

Respirátory sa podľa Kurica v SR nedajú kúpiť vôbec. "Od piatka (13. 3.), ako sú zatvorené hranice okolo Slovenska, sa do SR nevie dostať jediný respirátor, jediná maska, jediná poriadna ochranná pomôcka. Momentálne je situácia taká, že respirátory FFP3 sú v nákupe niekde na úrovni 25 až 30 eur (za kus) bez DPH a bez ďalších nákladov. Respirátory FFP2 sú v nákupe niekde na úrovni okolo 25 eur za kus bez DPH. Toto je momentálna situácia," spresnil Kuric. Zmluva o dodávke pomôcok medzi Lacorpom a SŠHR SR je podľa neho veľmi tvrdá a pre firmu "svojím spôsobom likvidačná".

Podľa centrálneho registra zmlúv podpísala SŠHR SR v nedeľu (15. 3.) tri zmluvy na dodávku 20.650.000 chirurgických rúšok. Spolu za chirurgické masky podľa podpísaných zmlúv zaplatí trom spoločnostiam 27.474.139,20 eura.

Zmluvu na 650.000 kusov chirurgických masiek podpísala SŠHR so spoločnosťou Zornica Banko Fashion z Bánoviec nad Bebravou. Spoločnosť dodá masky v sume 2,70 eura za kus v celkovej hodnote 1.755.000 eur. Lehota dodania je podľa zmluvy stanovená najneskôr do 27. apríla, z toho 80.000 kusov najneskôr do 22. marca.

Spoločnosť A-testing so sídlom v Jelke dodá SŠHR podľa zverejnenej zmluvy desať miliónov chirurgických masiek v celkovej sume 13.320.000 eur, čo predstavuje 1,332 eura za kus. Lehota dodania je podľa zmluvy stanovená najneskôr do 20. marca. Podľa obchodného registra bola spoločnosť zaregistrovaná 29. januára.

Ďalších desať miliónov chirurgických masiek za 9.960.000 eur, čo predstavuje za jednu masku 0,996 eura, dodá spoločnosť Lacorp z Bratislavy. Okrem masiek dodá spoločnosť 1,5 milióna chirurgických nesterilných rukavíc za 306.000 eur, 100.000 respirátorov FFP3 za 1.989.600 eur a 4800 jednorazových ochranných oblekov v celkovej sume 143.539,20 eura.

Celková hodnota objednávky podľa zverejnenej zmluvy je 12.399.139,20 eura. Lehota dodania je podľa zmluvy stanovená najneskôr do 20. marca. Spoločnosť mala v roku 2019 podľa údajov z Finstatu tržby vo výške 75.445 eur, predtým ani raz neprekročili ročné tržby sumu 35.000 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Desiatky obetí si vyžiadali prívaly vody a studenej lávy v indonézskej provincii Západná Sumatra.
Foto
KATASTROFA nevídaných rozmerov: Nezastaviteľný jav už zobral desiatky životov! FOTO rozsiahlych škôd
Srdcia fanúšikov Montrealu si získal ďalší Slovák: Nie je na predaj?
Ľuboš má ísť k Šimkovičovej na koberček.
Foto
Kostelný po Šimkovičovej obvineniach zo šikany: Veľavravný ODKAZ! Obrázok hovorí za všetko
Protesty, streľba a smrť: Macron sa na chaos už nemôže pozerať! Podnikol rázny krok
(ilustračné foto)
Srdcovocievne ochorenia zabíjajú obrovské množstvo ľudí: Stačí jeden KROK, ktorý tomu môže predísť
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Hromadná nehoda na D2! Pred tunelom sa zrazilo niekoľko áut
(ilustračné foto)
Poliak v Starej Ľubovni zaskočil policajtov: Za to, čo spravil, skončil v cele!
Man drinking alcohol while driving in his car
Opilci na cestách: Polícia v Žilinskom kraji nachytala veľké množstvo vodičov pod vplyvom
Eutanázia je kontroverzným spôsobom ukončenia života (ilustračné foto).
Stane sa asistovaná smrť legálnou? Zákonodarcovia rokujú o kontroverznom spôsobe ukončenia života
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Schyľuje sa k VOJNE? Kim Čong-un svojou výzvou dvihne tlak celému svetu!
Bývalá tenistka považuje čas pre seba za dôležitý.
Foto
Keď to Cibulková zbadala, okamžite všetkých varovala: Decká, NEVERTE tomu!
2024: Vodiča dodávky netrápilo, že zranil ľudí.
FotoVáš Tip
Cyklista Patrik opisuje šialený zážitok: Po 8 rokoch ma zrazila rovnaká dodávka! Detaily naháňajú strach