Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2020 15:02 | Správy | Peniaze

Koronavírus ochromil leteckú dopravu: Tieto aerolinky rušia všetky lety!

Aerolinky pristupujú k ráznym opatreniam. Spoločnosť Laudamotion ruší všetky lety od 16. marca do 8. apríla.

Austrian Airlines ruší všetky lety od 18. do 28. marca. Írske aerolínie Ryanair uzemnia v dôsledku obmedzení vyplývajúcich zo šírenia nového koronavírusu v najbližších siedmich až desiatich dňoch väčšinu svojich lietadiel. Zároveň nevylučujú, že pre obmedzenia v leteckej doprave budú neskôr nútené stiahnuť z oblohy všetky svoje stroje.

Najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe informovala, že "mimoriadne a bezprecedentné cestovné obmedzenia" po celom kontinente viedli v minulých dvoch týždňoch k prudkému poklesu rezervácií. To podľa Ryanairu môže pokračovať aj v nasledujúcom období, uviedla agentúra Reuters.

Spoločnosť dodala, že v apríli a máji počíta so znížením prepravnej kapacity až o 80 %. Ako dodala, v takom prípade nie je vylúčené, že uzemní všetky svoje lietadlá, keďže také rozsiahle reštrikcie by v krajinách, kde by lietadlá uzemnené nemala, mohli spôsobiť, že lietanie by sa stalo nepraktickým, ak nie rovno nemožným. Cena akcií Ryanairu klesla predpoludním približne o 20 % na 8,41 eura za akciu.

 

Aerolínie uviedli, že s cieľom znížiť prevádzkové náklady a zlepšiť cash flow okamžite uzemní nadbytočné lietadlá, odloží kapitálové výdavky a program spätného odkúpenia akcií. Okrem toho zmrazí prijímanie nových zamestnancov a diskrečné výdavky. Plánuje zaviesť aj možnosti odchodu zamestnancov na dobrovoľnej báze či výrazné zníženie počtu pracovných hodín.

Koncern IAG, materská spoločnosť aerolínií British Airways a Iberia, oznámil, že na nasledujúce dva mesiace zredukuje prepravnú kapacitu minimálne o tri štvrtiny. Dôvodom sú obmedzenia spôsobené novým koronavírusom. "V apríli a máji plánuje IAG znížiť prepravnú kapacitu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka minimálne o 75 %," uviedol koncern.

Výkonný riaditeľ IAG Willie Walsh mal pôvodne odísť do dôchodku koncom tohto mesiaca, pričom na najvyššom poste ho mal vystriedať šéf Iberie Luis Gallego. Ako však v pondelok spoločnosť oznámila, Walsh svoj odchod odloží o niekoľko mesiacov s cieľom zabezpečiť v tomto náročnom období stabilitu spoločnosti. Koncern IAG okrem toho uviedol, že okrem znižovania prepravnej kapacity výrazne zredukuje aj náklady. Súčasťou tohto kroku je napríklad zmrazenie výdavkov na vedľajšie aktivity, zníženie počtu pracovných hodín či pozastavenie prijímania nových zamestnancov.

Britská nízkonákladová spoločnosť easyJet zasa uviedla, že pre obmedzenia v leteckej preprave bude nútená postupne uzemniť väčšinu svojich lietadiel. Podľa šéfa easyJetu Johana Lundgrena je potrebné, aby vláda pristúpila ku koordinovanej podpore sektora, aby ten krízu zvládol a aerolínie mohli po jej skončení pokračovať v prevádzke.

Výrazné zredukovanie prepravnej kapacity oznámila v pondelok aj letecká spoločnosť Air France-KLM. Ako uviedla, v nasledujúcich dvoch mesiacoch môže kapacitu znížiť až o 90 %. "Je možné, že prepravnú kapacitu znížime o 70 %, prípadne až o 90 %," uviedla Air France v oficiálnom vyhlásení. Ako dodala, vzhľadom na tento vývoj očakáva, že finančná situácia spoločnosti "bude podstatne horšia" než aerolínie naznačovali v predchádzajúcom odhade.

Fínska letecká spoločnosť Finnair zasa v pondelok vydala druhú zhoršenú prognózu na tento rok za tri týždne. Ako uviedla, za rok 2020 očakáva výraznú prevádzkovú stratu, keďže od apríla znižuje svoju prepravnú kapacitu o 90 %.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Dobrá správa pre pacientov: Ministerka Dolinková ohlásila nové benefity!
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!