Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2020 06:15 | Správy | Politika
Video

Po verejnom súboji vzniká štvorkoalícia: Dohoda na novej vláde! Ako bude vyzerať

Presne 13 dní po voľbách je na svete nová vládna koalícia!

Lídri štyroch strán sa v piatok večer dohodli na tom, že ďalšie štyri roky má Slovensku vládnuť štvorkoalícia zložená z OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Novým predsedom vlády podľa všetkého bude Igor Matovič (46), ktorý oznámil, že po tvrdých vyjednávaniach sa museli vzdať jedného ministerstva.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ešte v piatok popoludní sa ukázalo, že konflikt záujmov pri skladaní novej vlády bol najmä medzi Matovičom a Richardom Sulíkom z SaS. „Dnes sa budú diať veci. Pohár pretiekol, už stačilo,“ napísal na facebooku Matovič, pričom narážal na Sulíka. Ten mu bol až doteraz najbližším spojencom, bez ktorého vládnuť nechcel. Napokon sa z nich stali rivali, ktorí súperili o ministerstvo financií. Matovič ho strane SaS nechcel dať. Namiesto toho navrhol Sulíkovi, že mu dá školstvo, životné prostredie a zahraničie.

 

Chceme ekonomiku

Sulíkova reakcia na seba nenechala dlho čakať. Nátlak cez sociálne siete sa mu vonkoncom nepáči. Vystúpil preto na tlačovej besede, na ktorej prehovoril o detailoch z koaličných rokovaní, o ktorých verejnosť doteraz netušila. „Sme strana ekonomického zamerania, a preto sme vždy hovorili, že budeme mať záujem o jeden ekonomický rezort. Preto musím povedať, že návrh Igora Matoviča, síce troch rezortov, ale ani jedného ekonomického, tomuto nezodpovedá. Sme presvedčení o tom, že najlepšie vieme prispieť k lepšiemu Slovensku, ak v týchto ťažkých časoch budeme zodpovedať za verejné financie,“ povedal Sulík s tým, že neexistuje ani jeden rozumný dôvod, prečo by jeho strane nemalo byť vyhovené.

Matovič nemôže všetko

Lídrovi SaS sa nepáči, ako sa Matovič správa, odkedy vyhral voľby. „Nesúhlasíme s tým, že Igor Matovič si vyberie všetko, čo chce, lebo vyhral voľby a potom povie, toto ešte ostalo, nech sa páči. Toto pre nás nie je vyjednávanie medzi partnermi,“ povedal Sulík. Dodal, že chce byť vo štvorkoalícii. „Sme pripravení rokovať a počúvať rozumné argumenty. Pre mňa rozumný argument nie je, že Rišo, my ťa tam nechceme, lebo ty budeš strážiť kasu. Dúfam, že Igor Matovič pochopí, že v tej vláde nebude rozhodovať iba on. Bude mať najväčšie slovo, a to mu nikto neberie, ale bude tam mať aj partnerov. Konkrétne troch. Bude s nimi musieť hľadať dohodu,“ dodal Sulík.

Sulík zároveň jasne uviedol, o ktoré rezorty má záujem. Nechce tri, ako Matovič navrhuje, ale dva. Ide o spomínané financie a školstvo. „Preto, lebo tam vieme najviac prispieť. Tam máme najlepších ľudí a máme tam pripravené konkrétne reformné plány,“ povedal líder SaS. Podľa neho Matovič vždy pri rokovaniach vyzeral, že s týmto návrhom súhlasí. Ani raz mu nespomenul, že by ministrom financií mal byť Eduard Heger z OĽaNO. „Stačí tu jeden rozumný krok a síce priznať strane SaS ministerstvo financií a my sme prakticky na všetkom dohodnutí,“ povedal Sulík.

Večerná dohoda

Lídri sa napokon stretli popoludní a rokovali až do siedmej večer. Krátko na to verejnosti oznámili, že po 13 dňoch od volieb sa dohodli. „Cesta k dohode má prekážky, ktoré musíte prekonať. Došlo k posunom. OĽaNO urobilo ten zásadný, keď sme sa vzdali ministerstva v prospech SaS, ktorá bude mať tri rezorty,“ prezradil Igor Matovič. O postoch veľmi hovoriť nechceli. Jasné je len to, že Richard Sulík bude ministrom hospodárstva. To, že nedostal na starosti financie, komentoval zmierlivo. „Považujem to za dobrý kompromis, aby SaS vedela realizovať ekonomickú časť svojho programu. Dohoda je dobrá a vyvážená,“ skonštatoval Sulík. Ten bude zároveň podpredsedom vlády pre ekonomiku. Už dnes majú stretnutie s prezidentkou, ktorej chcú predstaviť mená jednotlivých ministrov. Ona ich vzápätí môže schváliť, ale aj odmietnuť. Nová štvorkoalícia vznikla pomerne rýchlo aj pre pandémiu okolo koronavírusu, ktorý chce vláda okamžite riešiť.

Ako to má vyzerať

  • Sme rodina zo začiatku žiadala rezort dopravy, obranu a podpredsedu vlády. No nakoniec od všetkého podľa Sulíka ustúpila.
  • Sulík hovoril, že jediný prípad, keď by SaS nežiadala rezort fi nancií, by bol vtedy, keby ho chcelo hnutie Borisa Kollára, ktoré je väčšou stranou.
  • Politik OĽaNO Eduard Heger by mal byť novým ministrom fi nancií, na čo si robil zálusk Sulík.
  • SaS napokon získala ministerstvo hospodárstva, ktorému bude šéfovať Sulík. Zároveň bude prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku.
  • OĽaNO bude mať len sedem rezortov, pôvodne ich malo mať osem, no jeden prenechali sulíkovcom. Tí tak budú ovládať tri rezorty.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku