Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2020 13:31 | Správy | Domáce správy

Tvrdé opatrenia! Krízový štáb rozhodol: Zatvorené majú byť bary, diskotéky, a to nie je všetko

Z dôvodu vzniku ohrozenia verejného zdravia a nevyhnutnosti prijať opatrenia podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva, vláda Slovenskej republiky vyhlásila 11. marca 2020 mimoriadnu situáciu na území Slovenskej republiky.

Ústredný krízový štáb SR prijal 12. marca 2020 nasledovné opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19:

- zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk,

- povinná 14-dňová karanténa pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa vrátia zo zahraničia,

 

- zatvorenie všetkých škôl a školských zariadení,

- zavedenie dočasných hraničných kontrol so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky, na tejto hranici bude situácia priebežne monitorovaná,

- obmedzenie medzinárodnej a vnútroštátnej vlakovej i autobusovej prepravy, dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania,

- zatvorenie barov, voľnočasových zariadení a priestorov (lyžiarskych stredísk, wellness centier, fitnescentier, zábavných parkov a aquaparkov),

- zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení,

- obmedzená prevádzka obchodných centier - cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu,

- obmedzenie úradných hodín klientskych centier,

- naďalej platí zákaz návštevy nemocníc,

- zákaz organizovania hromadných podujatí športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy,

- hotely a reštaurácie budú otvorené.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zdôrazňuje, že opatrenia sú významným a dôležitým nástrojom na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 v SR. V tejto súvislosti Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča občanom cestovať do zahraničia počas trvania mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky.

Zdôrazňujeme, že od 13. marca 2020, 7.00 h všetky osoby prichádzajúce zo zahraničia do SR sú povinné zostať v karanténe 14 dní. Bližšie informácie sú k dispozícii na stránkach Úradu pre verejné zdravotníctvo SR (www.uvzsr.sk ).

Vo vzťahu k dopravným obmedzeniam, Ministerstvo dopravy a výstavby SR zavádza od 13. marca 2020 od 7:00 h sprísnené opatrenia týkajúce sa najmä medzinárodnej dopravy.

Železničná doprava

Medzinárodné vlaky nebudú od 13. marca 2020 od 7:00 h premávať. Vnútroštátna osobná železničná doprava bude od soboty 14. marca 2020 premávať každý deň podľa grafikonu zodpovedajúcemu sobote. ZSSK pokračuje v pravidelnej dezinfekcii vozňov. Rovnako ŽSR dezinfikuje priestory staníc.

Autobusová doprava

Rovnako aj medzinárodné autobusové spoje nesmú premávať zo Slovenska, ani smerom na Slovensko od 13. marca 2020 od 7:00 h.

Kamiónová preprava tovaru

Nákladná preprava je povolená ako na vnútroštátnych, tak aj medzinárodných trasách s cieľom zabezpečiť zásobovanie. Vodiči kamiónov musia byť vybavení ochrannými pomôckami.

Lodná doprava

Osobné výletné lode nesmú na Slovensku od 13. marca 2020 od 7:00 h pristavovať. Preplávať územím bez zastavenia môžu.

Letecká doprava

Všetky medzinárodné osobné lety zo Slovenska aj na Slovensko budú zastavené po schválení vládou SR.

Pošta

Slovenská pošta funguje v obmedzenom režime, podľa potreby upravuje otváracie hodiny. Pobočky podliehajú pravidelnej dezinfekcii.

Pellegrini ubezpečil, že sa nezatvárajú obchody s potravinami. "Naďalej bude fungovať transport tovaru, ktorý sa týka potravín, stravovania alebo lekárskych a medicínskych predmetov a preparátov. Autá budú prichádzať a zásobovať do všetkých obchodných reťazcov, tie sa nezatvárajú, obmedzuje sa len prevádzka obchodno-zábavných centier," vysvetľuje.

"Školy budú zatvorené od pondelka, aby sa ľudia na to stihli pripraviť," poznamenal Pellegrini. Zavretie sa týka aj škôl, ktoré už v Bratislave sú zatvorené. "Dni, kedy boli zatvorené, sa nezapočítavajú do tohto 14-dňového obdobia. Od pondelka platí pre všetky školy zavretie na 14 dní, či už boli, alebo neboli zatvorené," uviedol premiér.

"V pondelok v spolupráci s mestskými políciami vyhodnotíme, aká je účasť v týchto nákupných centrách, a keď ľudia nebudú rešpektovať odporúčania minimalizovať počet návštev v týchto centrách, zvážime reštrikcie aj na pracovné dni," doplnila premiéra ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Podľa Pellegriniho si reštrikcie v prípade zábavných stredísk vyžiadala situácia, ktorej sú svedkom a ktorá nesvedčí o zodpovednosti časti obyvateľov. "S hrôzou zisťujeme, že prerušené vyučovanie, ktoré má byť preventívnym opatrením na spomalenie šírenia infekcie, si mnohí zamenili za prázdniny. Veselo sa rodičia s deťmi rekreujú v Jasnej, Tatrách, veselo navštevujú akvaparky," upozornil premiér. "Svet sa nezastaví, ak 14 dní nepôjdeme na plaváreň, lyžovať sa, to, čo je teraz prvoradé, je zdravie," zdôraznil a vyzval k zvýšenej občianskej a osobnej zodpovednosti k svojmu zdraviu i zdraviu iných.

Ako priblížila Saková, na územie SR bude pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt, prípadne platný cestovný pas. Tým, čo bývajú pri hraniciach, ministerka odporúča, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, aby mohli byť púšťaní prednostne. Zvážiť by mohli tiež prácu z domu. 

Osoby, ktoré sa na Slovensko vrátia zo zahraničia, by podľa rozhodnutia ústredného krízového štábu mali absolvovať 14-dňovú karanténu. Povinnosť karantény teda platí aj pre osoby, ktoré prišli z iných krajín ako Čína, Taliansko, Irán alebo Južná Kórea. Dodržiavanie karantény bude podľa Sakovej štát prísne sledovať. „Budeme mať informácie od operátorov a presne bude vedieť, odkiaľ ten daný človek prišiel," povedala.

V prípade obyvateľov, ktorí nebudú chcieť byť v karanténe doma, aby tak prípadne neohrozili svojich blízkych, vyčlení štát a Ministerstvo vnútra (MV) SR ubytovacie kapacity. "Pripravené je zariadenie v Gabčíkove, vieme takisto poskytnúť kapacity v rekreačných zariadeniach rezortu na Donovaloch a v Liptovskom Jáne," potvrdila na tlačovom brífingu Saková. V prípade, že ani tieto kapacity postačovať nebudú, v koordinácii s ostatnými rezortmi a ich rekreačnými zariadeniami je možnosť tieto kapacity zvýšiť.

Premiér o tom, že Správe štátnych hmotných rezerv SR sa podarilo zabezpečiť respirátory štvrtej generácie FFP4, ktoré budú distribuované infektologickým klinikám. "Takisto už máme v tisíckach kusov a zajtra môžeme rátať v miliónových kusoch s jednorazovými rúškami, ktoré budú distribuované do ambulancií, ale aj lekární či na úrady. "Pracovná skupina určí kľúč distribúcie týchto rúšok tak, aby boli bezplatne k dispozícii," uviedol premiér.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!