Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2020 16:22 | Správy | Zahraničné správy

Koronavírus v Iráne: Potvrdili už štyri úmrtia a 18 prípadov nákazy

V Iráne v piatok potvrdili ďalšie dve úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Okrem úmrtí potvrdili aj ďalších 11 prípadov nákazy.

Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne momentálne predstavuje štyroch mŕtvych a 18 infikovaných. S odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. "Potvrdených bolo 13 nových prípadov... Bohužiaľ, dvaja z týchto nakazených prišli o život," napísal na Twitteri hovorca iránskeho rezortu zdravotníctva.

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu COVID-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom. Iránske úrady uviedli, že títo muži v poslednom čase necestovali do zahraničia, nevycestovali podľa ich informácií ani len z Komu. Z tohto mesta, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov, následne hlásili aj ďalších infikovaných. Medzi 13 novými prípadmi vrátane dvoch nových úmrtí, ktoré úrady oznámili v piatok, bolo sedem nakazených v Kome, štyria ďalší v neďalekom Teheráne a dvaja v provincii Gílán. Predošlé prípady nákazy hlásili z mesta Kom.

Väčšinu nakazených podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva stále evidujú buď v Kome alebo u ľudí, ktorí sa prišli "v ostatných dňoch či týždňoch" z tohto mesta do iných iránskych provincií. Ako sa vírus do Iránu dostal nateraz nie je známe. Hovorca ďalej uviedol, že Irán dostal od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) štyri zásielky s lekárskym vybavením používaným na zistenie koronavírusu.

 

Mesto Kom, ktoré leží 140 kilometrov južne od metropoly Teherán, má viac ako 1,2 milióna obyvateľov a je siedmym najväčším mestom v Iráne. Prichádzajú doň šiitskí pútnici nielen zo samotného Iránu, ale aj z Iraku, Pakistanu, Afganistanu či Azerbajdžanu. Úrady v ňom v súvislosti s koronavírusom sprísnili bezpečnostné opatrenia. V meste zatvorili všetky školy, univerzity aj šiitské náboženské semináre. Obyvateľov zároveň úrady vyzvali, aby sa vyhli nadmernému fyzickému kontaktu, informovali iránske médiá.

Susedný Irak ešte vo štvrtok - v reakcii na prvé úmrtia v Iráne - obmedzil cestovanie do aj z Iránu. Iracké ministerstvo zdravotníctva v Bagdade uveiedlo, že ľuďom prichádzajúcim z Iránu do Iraku je "až do odvolania" vstup do krajiny zakázaný. Kuvajtské aerolínie Kuwait Airways medzičasom tiež oznámili, že pozastavili všetky lety do Iránu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
Na dne jazera čakalo nepríjemné prekvapenie. (Ilustračné foto)
Váš Tip
V Humennom vyčistili jazierko na sídlisku: Na dne ich čakalo nepríjemné prekvapenie!
(ilustr. foto)
Štyri deti sa prepadli strechou športového centra: Na záchranu prišli tri vrtuľníky
Ilustračné foto
Polícia zastrelila len 16-ročného chlapca: Zraneniam podľahol v nemocnici