Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2008 13:47 | Správy | Domáce správy

Berényi dúfa, že aj v SR bude môcť byť prezident Róm alebo Maďar

BRATISLAVA – Víťazstvo Baracka Obamu v USA je podľa podpredsedu SMK Józsefa Berényiho výsledkom dobrej menšinovej politiky USA.

"Dúfam, že sa to raz stane aj na Slovensku, že Róm alebo občan maďarskej menšiny bude môcť prezidentom SR,“ povedal dnes Berényi pre agentúru SITA. Zároveň zdôraznil, že Obama je zástupcom významnej menšiny v USA, ktorá ešte v roku 1964 nemala hlasovacie právo. "Odvtedy Amerika vyvinula enormné úsilie, aby bol v USA každý rovný,“ vyhlásil. Berényi verí, že Obama prinesie potrebnú zmenu pre USA i svet. Podľa neho môže napomôcť najmä tomu, aby USA získali rešpekt v Afrike a Ázii.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu v Spojených štátoch došlo k očakávanej zmene. "USA v posledných rokoch niesli na svojich pleciach veľkú ťarchu, obrovskú zodpovednosť nielen za vývoj v USA, ale v širšom priestore. Američania boli unavení, bremeno bolo ťažké. Zatúžili si uľaviť a bremena sa zbaviť, alebo ho nadľahčiť,“ vyhlásil Dzurinda. Zároveň dodal, že Európa i Slovensko by sa mali aktívne uchádzať o spoluprácu s USA. "Je to v našich rukách, či sa budeme uchádzať o spoluprácu, alebo im hroziť, alebo sa ich báť,“ zdôraznil.

Zvolenie Obamu za prezidenta považuje podpredseda KDH Martin Fronc za historický medzník, pretože bol zvolený Afroameričan. "Je to o vývoji americkej demokracie, ktorá sa zbavila istých predsudkov,“ povedal Fronc pre agentúru SITA. Američania sa podľa neho rozhodovali medzi stabilitou, ľudským životným príbehom a zmenou. Rozhodli sa pre zmenu. Fronc si myslí, že aj keď pravdepodobne dôjde k stiahnutiu amerických vojakov z Iraku, tradičná zahraničná politika USA bude pokračovať.

Fronca zaujalo aj vystúpenie porazeného Johna McCaina, ktorý ukázal veľkorysosť a veľkú osobnosť. "Tak majú byť politici schopní znášať porážky a hneď aj ponúkať spoluprácu v prospech krajiny. To by mohlo byť inšpiráciou aj pre slovenských politikov, aby sa naučili prijímať prehry,“ uviedol Fronc. Novým prezidentom Spojených štátov amerických sa stane demokrat Barack Obama, viceprezidentom bude Joe Biden. Rozhodli o tom utorňajšie voľby, v ktorých Obama pomerne jednoznačne porazil republikánskeho súpera Johna McCaina. Štyridsaťsedemročný demokrat sa oficiálne stane 44. prezidentom USA 20. januára budúceho roka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém