Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Ministerka vnútra Saková: Hádka pre mobilizáciu voličov

Poriadne si zavarila! Na internete sa objavilo video, ktoré zachytáva časť prejavu ministerky vnútra Denisy Sakovej (43). Varuje v ňom pred Slovákmi, ktorí volia zo zahraničia. Záverečné slová však video nezachytáva, a tak nie je jasné, čo presne tým chcela povedať.

Iniciatíva Srdcom doma vyzvala ministerku, aby svoje reči vysvetlila. Saková sa bráni, že len mobilizovala svojich voličov. Rezort vnútra odmieta povedať, kedy a kde nahrávka vznikla. Pravdepodobne však ide o Sakovej prejav pred hasičmi z Považskej Bystrice, ktorým 30. januára odovzdala novú techniku. „Ja skutočne apelujem na vás, nedovoľme možno takýmto ľuďom, čo žijú v zahraničí celý čas a čo sa o obraze Slovenska dozvedajú...“ hovorí Saková a v tom momente video končí. Jej slová vyznievajú tak, ako keby sa voličov zo zahraničia bála a brojí proti nim.

Občianske združenie Srdcom doma, ktoré aktivizovalo Slovákov v zahraničí, aby využili svoje volebné právo a volili, ministerku ostro skritizovalo. „Pretože chýba záver prejavu, žiadame o vysvetlenie, prečo a koho vyzýva, aby niečo týmto ľuďom nedovolil. Vytváranie obrazu voliča v zahraničí ako niekoho, komu je potrebné zabrániť v participácii na veciach verejných zo strany predstaviteľov štátu, považujeme za trestuhodné prekračovanie právomocí verejného činiteľa a výzvy k takýmto krokom považujeme za protiústavné a za navádzanie k porušovaniu práva. V tejto súvislosti zvažujeme ďalšie právne kroky,“ napísalo združenie v statuse na facebooku. Takisto pripomenulo, že ministerstvo vnútra neorganizovalo žiadnu informačnú kampaň o možnosti voliť zo zahraničia.

 

Prejav sa nepáči ani politikom

Okrem združenia Srdcom doma sa do kritiky zapojilo aj viacero politikov. Juraj Šeliga zo strany Za ľudí takisto požiadal ministerku o vysvetlenie a zároveň pripomenul prípady, podľa ktorých viacerým ľuďom v zahraničí stále neboli doručené hlasovacie lístky, alebo ich dostali nekompletné. „Nielenže stovky ľudí nedostali svoj hlasovací lístok, ale navyše počúvame vyjadrenia ministerky vnútra, ktoré vzbudzujú pochybnosť, či to nebolo úmyselné,“ povedal. Saková sa bráni, že nerobila nič zlé. „Nepodsúvajte mi informácie, ani občianske, združenie ani nikto, ani médiá, že ja som niečo robila, aby sa zamedzilo ľuďom voliť zo zahraničia. Ja som len informovala, že o voľby zo zahraničia je tento rok eminentný záujem a na základe zvýšeného záujmu som mobilizovala svojich voličov v regiónoch.

Každý mobilizuje svojich voličov, je to legitímne právo každej politickej strany v predvolebnom boji. Len som vyzývala na mítingoch, aby sa aj regióny zapojili do volieb,“ povedala pre televíziu TA3 ministerka. Zároveň uviedla, že s občianskym združením Srdcom doma, ktoré zverejnilo časť videa, jej rezort úzko spolupracuje. „Prepáčte, keby rezort vnútra iniciatívne nepripomienkoval a neodstraňoval zásadné nedostatky v ich aplikácii, ktorú si občianske združenie samo vyvinulo, tak tieto nedostatky mohli spôsobiť vážne problémy občanom, ktorí túto aplikáciu využívajú pri uplatňovaní si ich volebného práva zo zahraničia. Ale o tomto asi predseda občianskeho združenia nikoho neinformoval,“ dodala Saková.

Otvoriť galériu
,,Vždy, čo sme sľúbili, sme aj dodali. No a v neposlednom rade musím povedať, že tieto voľby budú troška zvláštnejšie tým, že máme asi 60-tisíc žiadostí ľudí, ktorí žijú v zahraničí a ktorí si vypýtali volebné lístky a chcú prostredníctvom pošty voliť. Ja skutočne apelujem na vás, nedovoľme možno takýmto ľuďom, čo žijú v zahraničí celý čas a čo sa o obraze Slovenska dozvedajú..."

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!