Vedci pod vedením Jozefa Fejéra z Katedry ekológie PÚ, sa začali zaoberať šľachtením nového druhu maku pred desiatimi rokmi. „Najskôr sme monitorovali pestovanie maku u malých pestovateľov. Gazdinky a záhradkárov sme poprosili, aby nám časť úrody venovali,“ uviedol Fejér. Jednotlivé druhy následne testovali na školských políčkach. Ten, ktorý sa javil ako najkvalitnejší, dali posúdiť štátnej skúšobni.„Genotyp bol skúšaný v Štátnych odrodových skúškach a v roku 2019 registrovaný ako nová odroda potravinového maku. Pochádza zo severovýchodného Slovenska,“ poznamenal vedec. Nový druh maku dostal názov Azurit podľa svojej modrej farby.
Univerzita už začala rokovania s možnými odberateľmi z Čiech, ktorí majú záujem pestovať ho vo väčšom rozsahu. Za poskytnutie patentu dostane podiel na zisku. Azurit sa podľa neho vyznačuje stabilnou a vyššou úrodou semena s vyššou hmotnosťou semien. „Vyšší obsah oleja v semene je predpokladom lepších chuťových vlastností, a teda vhodnosti využitia na potravinárske účely,“ dodal.