Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2020 16:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Žena opustila prácu, aby sa mohla stať matkou: Krutý verdikt! Svojho vytúženého bábätka sa nedočká

Amy Van Wyk (37) a jej manžel Marcel našli perfektný rodinný dom. Boli v ňom štyri spálne a nachádzal sa neďaleko prestížnych škôl. Manželia sa už nevedeli dočkať, kedy domček zaplnia deťmi.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Párik je svoj od roku 2014. Podľa Metra sa odvtedy snažili splodiť potomka, no neúspešne. Manželia sa obávali, že to je spôsobené prílišným stresom. Amy pracovala ako učiteľka na základnej škole a zároveň študovala históriu na vysokej škole. Rozhodla sa opustiť svoju kariéru, aby sa mohla plne sústrediť na otehotnenie. 

Britka sa často cítila unavene a vyčerpano, často chodila na záchod a trpela nadúvaním. Lekári jej povedali, že má na vaječníku neškodnú cystu. Po presťahovaní sa do nového domu zmenila aj ordináciu. Až tu sa jej lekári začali poriadne venovať a zistili, že má rakovinu vaječníkov v pokročilom štádiu. 

 

Jediná šanca, ako mohla prežiť, bolo nechať si odstrániť nádor spolu s oboma vaječníkmi a vajcovodmi. Teraz je neplodná. "Keď som sa narodila, mala som problémy so srdcom. Rýchlo som sa unavila, často som mala problémy s dýchaním, tak som si nechala spraviť testy, či to súvisí s mojím srdcom. Nesúviselo," vysvetľuje. 

"Myslela som si, že možno to je tým, že dlho pracujem. Okrem toho sme sa usilovali o bábätko. V roku 2016 sme podstúpili vyšetrenia plodnosti, ale tie tiež nič nezistili. V lete roku 2018 sme sa nasťahovali do nášho vysnívaného domu. Veľmi často som chodila na záchod, trpela som bolesťami brucha a nadúvaním."

Amy stále dookola chodila k svojmu lekárovi, no ten tvrdil, že sa nemá čoho báť. Po presťahovaní navštívila novú doktorku. Tá ju okamžite poslala na ďalšie vyšetrenia. "Krvné testy odhalili, že niečo skutočne nie je v poriadku a potrebujem ísť k onkológovi. Ultrazvuk ukázal nádor v brušnej oblasti s veľkým množstvom tekutiny."  Ďalšie vyšetrenia odhalili, že situácia je veľmi vážna. "Nikdy nezabudnem na slová lekárky, keď sa jej môj manžel spýtal, či budem naďalej plodná. Povedala, že teraz ide o život," hovorí.

Amy žila celý život zdravo - bola vegetariánkou, rada plávala, behala, chodila do posilňovne. Štyri týždne pred hroznou diagnózou ubehla 10 000 kilometrov.

Nezvyčajný je aj jej nízky vek. V Spojenom kráľovstve je každý rok diagnostikovaná rakovina vaječníkov u 7 470 žien, no iba 202 prípadov sa vyskytlo u žien pod 40 rokov. 

"Nikdy som neuvažovala o rakovine, pretože žijem zdravo. Dokonca som to popierala, pretože som bola zdravá. Šokovalo ma, že sa toto deje práve mne. No potom som si pomyslela, že to musím zvládnuť," tvrdí.

Nádor jej mali odstrániť 22. októbra 2018. Spolu s ním jej odstránili aj vaječníky a vajcovody, čiže už nikdy nebude mať deti. "O deťoch sme snívali a plánovali sme ich už veľmi dlho. Zrazu nám niekto tento sen odňal."

Pár sa teda v priebehu šiestich týždňov od naplánovania operácie po samotné vykonanie zákroku musel zmieriť nielen s tým, že Amy bojuje o život, ale aj s jej neplodnosťou. Chirurgovia odstránili štyri litre tekutiny z jej tela, no žiaľ, choroba sa už priveľmi rozšírila a nedokázali odstrániť všetko.

Jej typ rakoviny sa vyskytuje veľmi zriedkavo. Päť týždňov po operácii začala s chemoterapiou, ktorú podstupovala až do marca 2019. "Chemoterapia bola skutočne náročná. Trpela som bolesťami, mala som problémy s dýchaním, bola som stále unavená. Stratila som chuť a do štyroch týždňov mi vypadali všetky vlasy."

Pred operáciou nemohla pre tekutinu v žalúdku jesť. Jej výzor sa zmenil a to ju ovplyvnilo aj psychicky. Teraz podstupuje chemoterapiu každé tri týždne. Stále žije s rakovinou, no jej stav je stabilizovaný. 

Počas liečby sa snažila neustále myslieť pozitívne a intenzívne sa venuje behaniu. Trvalo jej šesť mesiacov, kým mohla plnohodnotne behať, no Amy zotrvala. 

Taktiež spolupracuje s charitou, ktorá sa zameriava na ľudí trpiacich rakovinou vaječníkov. "Je to úplne úžasné. Majú skupinu mladších dám, ktoré taktiež trpia rakovinou vaječníkov a je skvelé mať možnosť porozprávať sa s niekym, kto si tým a neplodnosťou prešiel rovnako ako ja." V marci dokonca plánujú módnu šou, na ktorej Amy vystúpi ako jedna z modeliek. "Odprezentujem svadobný, denný a večerný outfit. Mnoho mojich priateľov ma príde podporiť." Je podľa nej super, že táto akcia nielen zvýši povedomie o zákernej chorobe, ale taktiež prinesie trochu zábavy.

Amy si myslí, že skoršia diagnostika by zachránila jej plodnosť a taktiež by ju uchránila od bolesti a hnevu, ktorými si prešla. "Rakovina vaječníkov ma okradla o plodnosť a možnosť založiť si rodinu. Taktiež priniesla mojim blízkym množtvo strachu, neistoty a spôsobila množstvo smútku," uzavrela.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich