Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2020 11:45 | Správy | Domáce správy

Politológ Ruman predpovedá výsledky volieb: Kvôli tomuto sú kotlebovci úspešní!

Za úspechom Kotlebovcov - Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) je neschopnosť ľavice vedieť sa vysporiadať s problémami, ktoré prináša globalizácia. Pre agentúru SITA to uviedol politológ z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Ján Ruman.

Reagoval tak na vyhlásenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica na sobotňajšej programovej konferencii strany v Banskej Bystrici. Fico za nárast popularity ĽSNS viní opozíciu a médiá. Kotlebovu stranu by podľa posledného prieskumu verejnej mienky agentúry Focus volilo 13,6 percenta respondentov.

Smer-SD je podľa Rumana minimálne od roku 2012 centristickou stranou, ponúkajúcou v prvom rade pragmatické riešenia než ľavicové hodnoty. "V neposlednom rade Kotlebovcom nahráva aj fakt, že ako spoločnosť žijeme v kríze verejných autorít. Prestali sme im dôverovať, pretože sú nedôveryhodné. Kotleba a spol. vo svojom programe ponúka pevnú ochrannú ruku, ktorá vo voličoch vyvoláva nádej, aj keď v skutočnosti falošnú,“ vysvetlil politológ.

 

Fico vo svojom sobotnom prejave spomenul aj tému migrantov. V tejto súvislosti sa obrátil na ministerku vnútra Denisu Sakovú s požiadavkou zosilniť ochranu hraníc. Zdôraznil, že na Slovensku nechce ucelenú moslimskú komunitu. Podľa politológa bude téma migrantov v kurze a naporúdzi vždy všetkým tým, ktorým dochádza "mobilizačné palivo". „Posilňovať všetky hranice ako krajina, ktorá je súčasťou schengenského priestoru, vyznieva neopodstatnene a zavádzajúco. Smer-SD sa momentálne prezentuje aj dosť agresívnou antikampaňou, ktorú v takejto intenzite v minulosti nepoužíval,“ zdôvodnil Ruman.

Predseda Smeru nepriamo vylúčil ĽSNS zo spolupráce po februárových parlamentných voľbách. Na otázku agentúry SITA, či Smer dodrží toto vyhlásenie, politológ odpovedal, že v súčasnom politickom svete je možné všetko. „Osobne si to neviem predstaviť. Tento scenár by však znamenal zásadný podvod na voličoch. Išlo by nielen o definitívnu stratu kredibility, ale aj legitimity strany, keďže Kotlebovci – ĽSNS tendujú k antidemokratizmu,“ myslí si Ruman.

Politológ sa zároveň domnieva, že aj napriek voličskej podpore ĽSNS a značnej „smeráckej“ antikampani je nanajvýš pravdepodobné, že Smer-SD voľby opäť vyhrá. „Avšak vyzerá to tak, že v týchto parlamentných voľbách dostane ako víťazná strana najmenej hlasov vo svojej histórii. Z tohto titulu bude musieť byť veľmi obratná a konsenzuálna v hľadaní povolebných partnerov, ktorých si súčasnou antikampaňou plaší,“ objasnil Ruman. Otázne je podľa neho tiež to, či prezidentka poverí zostavením vlády víťaza volieb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte