Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Západ Slovenska dostane bielu nádielku, koľko má nasnežiť? Bratislava sa už pripravuje

V noci a v nedeľu 19. januára by malo snežiť najmä na západe Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na profile na sociálnej sieti.

Studený front ovplyvňuje zrážkami východné Rakúsko a Moravu. "Počasie na západnom Slovensku by mal uvedený front začať ovplyvňovať už dnes v podvečer a večer. Modely očakávajú, že vo večerných hodinách bude na krajnom západe Slovenska snežiť aj v nížinách, ale v polohách do 250 až 300 metrov nad morom sa miestami môžu vyskytnúť aj tekuté zrážky," tvrdia meteorológovia.

Nad Slovenskom, Poľskom a Maďarskom sa bude v nedeľu front vlniť a neskôr sa bude aj rozpadať. "Preto sa zrážky do východnej polovice Banskobystrického kraja a na väčšinu východného Slovenska poriadne nedostanú a tu by mali byť pravdepodobne len ojedinele," uvádza SHMÚ.

Pomerne veľa zrážok za 24 hodín pre západ územia predpovedá model Aladin. Podľa neho by predovšetkým na juhozápade malo spadnúť väčšinou osem až 15 milimetrov zrážok, z toho väčšina vo forme snehu. "To by predstavovalo zväčša šesť až 12 centimetrov snehu. Na ostatnom území predpokladá uvedený výstup výrazne slabšie zrážky, na Gemeri a východe by to malo byť takmer bez zrážok," tvrdia meteorológovia. Posledný výstup z modelu ECMWF predpokladá približne rovnaké rozloženie zrážok.

 

Bratislava bude pripravená

Hlavné mesto sa pripravuje na sneženie, ktoré sa aj na území Bratislavského kraja očakáva v sobotu večer a v noci zo soboty na nedeľu (19. 1.). Mestský komunálny podnik preto preventívne posypáva chodníky a cyklotrasy, ťažká technika vykonala preventívny posyp mestských ciest. V prípade potreby nie je vylúčený ani celomestský posyp komunikácií.

"Preventívny posyp pred snežením je kľúčový, nakoľko posypová zmes sa stáva najúčinnejšou až nejaký čas po aplikácii. Na chodníky v blízkosti zelene sypeme zmes ekologickejšieho zeolitu a soli," informuje mesto na sociálnej sieti. Zeolit totiž viaže vlhkosť a pomáha soli účinnejšie roztápať zľadovatené povrchy. Napríklad na jar sa zametá do trávnatých plôch, kde zlepšuje štruktúru substrátu a pomáha zeleni.

Po preventívnom posype ciest sú sypače rozmiestnené na stanovištiach po meste, kde budú čakať na ďalšie pokyny v závislosti od vývoja počasia. "Mestský dispečing bude počas oboch dní sledovať situáciu v teréne a prispôsobovať nasadenie techniky a pracovníkov podľa toho, ako sa bude počasie vyvíjať," poznamenáva mesto, ktoré zároveň prosí o zvýšenú opatrnosť a pozornosť pri pohybe na cestách a chodníkoch.

Magistrát dáva obyvateľom do pozornosti taktiež horúcu linku zimnej údržby, ktorá je počas mimoriadne nepriaznivého počasia v prevádzke od 7.00 do 19.00 h, a to na telefónnom čísle +421 259 356 777. Podnety môžu Bratislavčania posielať aj prostredníctvom e-mailu zima@bratislava.sk. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke odhrnieme.to.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj