Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Obyvatelia Dvorianok sú zúfali, výnimka na hluk z cesty bola poslednou kvapkou: Podnet na Generálnu prokuratúru

Úroveň hluku z dopravy v obci Dvorianky (okres Trebišov) aj po položení tzv. tichého asfaltu na Hlavnej ulici podľa meraní naďalej prekračuje prípustné hodnoty stanovené vyhláškou.

Košická oblastná hygienička ministerstva dopravy (MD) v tejto súvislosti v decembri 2019 vyhovela žiadosti Slovenskej správy ciest (SSC) a povolila v obci na ceste I/79 prekročenie limitov o 10 decibelov (dB). Podľa Jána Vitkoviča z petičného výboru Dvorianky bola výnimka udelená v rozpore so zákonom a tento týždeň vo veci podal podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR.

SSC svoju žiadosť hygieničke odôvodnila prehľadom technických a organizačných nápravných opatrení vykonaných od roku 2011. "SSC v podaní skonštatovala, že aj napriek účinným opatreniam, ktoré realizovala v obci Dvorianky, nie je možné dosiahnuť prípustné hodnoty určujúcich veličín hluku vo vonkajšom prostredí bez možnosti uplatnenia výnimky v zmysle bodu 1.6 prílohy vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR," uviedol pre TASR komunikačný odbor rezortu dopravy. Podľa predpisu, ak je preukázané, že jestvujúci hluk prekračujúci prípustné hodnoty zapríčinený postupným narastaním dopravy nie je možné obmedziť dostupnými technickými opatreniami alebo organizačnými opatreniami bez podstatného narušenia dopravného výkonu, prekročenie prípustných hodnôt môže byť najviac o 10 dB.

Vitkovič v podnete na GP namieta dôvody na udelenie výnimky. Podľa neho SSC nepreukázala, že nadmerný hluk je zapríčinený postupným narastaním dopravy, ani to, že ho nie je možné obmedziť ďalšími dostupnými technickými opatreniami. "Tento hluk je zapríčinený prevádzkou ťažkej kamiónovej a osobnej dopravy po ceste v obci v kombinácii s neúčinnými realizovanými a chýbajúcimi opatreniami na elimináciu tohto stavu, ako aj chybami stavby," uviedol pre TASR. Poukázal pritom na to, pri tichom asfalte chýba účinná regulácia rýchlosti prechádzajúcich vozidiel, keď vodiči nedodržiavajú obmedzenie rýchlosti na 40 km/h. Chyby stavby vidí v hlučných kanalizačných poklopoch. "Podali sme podnet na GP SR, aby preskúmala celý postup MD SR - Útvaru vedúceho hygienika rezortu, a podľa nášho názoru je toto udelenie výnimky na hluk na ulici v rozpore so zákonom," dodal. Upozornil tiež, že udelená výnimka sa vzťahuje iba na hluk vo vonkajšom priestore, a teda neplatí na hluk v izbách rodinných domov, kde naďalej prekračuje povolené hodnoty, čo petičiari tiež požadujú riešiť.

 

Povolené hodnoty pre hluk pre cestu v obci predstavujú cez deň 60 dB a v noci 50 dB. Merania z júla 2019 pred rodinným domom č. 148 v Dvoriankach ukázali počas piatich dní stále prekračujúce hodnoty, a to cez deň až o 5,0 dB a v noci až o 8,0 dB.

SSC realizovala v obci v rokoch 2017 a 2019 projekty s položením špeciálneho protihlukového asfaltu a výstavbou spomaľovacieho ostrovčeka pred vstupom do obce v smere od Hriadok. V Dvoriankach sa v minulosti plánovalo aj zavedenie policajných fotoradarov, monitorovacej vážnice i vybudovanie obchvatu, napokon však z toho nebolo nič. Vzhľadom na nadmerné hodnoty hluku rezort dopravy sľuboval cestný obchvat obce s termínom dokončenia v roku 2023. Podľa výsledku štúdie realizovateľnosti z roku 2017 potrebnej na využitie eurofondov výstavba obchvatu "nie je opodstatnená z dôvodu nesplnenia kritérií ekonomickej návratnosti". Podkladom štúdie pritom neboli zdravotné riziká pre obyvateľov Dvorianok spôsobené nadmerným hlukom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!