Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2020 16:15 | Správy | Servis

Úspory v II. pilieri rekordne rástli: Aký fond si vybrať, aby ste zarobili?

Do druhého piliera ľudia vstupovali nielen preto, aby na penzii neboli až takí odkázaní na štát, ale aj preto, aby niečo zarobili. Kým v roku 2018 bola väčšina fondov v strate, vlani sa situácia otočila.

Výnosnosť v negarantovaných bola v priemere 25 % a aj tie bez rizika čo-to zarobili. Odborníci varujú, že sporitelia majú nevhodne rozložené úspory, preto toho veľa nezarobia. Koľko prostriedkov by sme mali dať do rizikovejších a aké percentá staviť na istotu.

Dobrá správa takmer pre 1,6 milióna Slovákov sporiacich v druhom pilieri. Ich vložené peniaze v minulom roku výrazne zarábali. Podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností bol rok 2019 z hľadiska zhodnotenia rekordným. Sporiteľom v najvýkonnejších akciových či indexových fondoch narástli dôchodkové úspory v priemere o viac ako štvrtinu, v garantovaných fondoch bolo zhodnotenie tiež nadpriemerné.

Do druhého piliera vstúpilo v roku 2019 vyše 80-tisíc ľudí, čo je historicky najvyšší počet nových sporiteľov, vynímajúc rok otvorenia novodobého dôchodkového systému. „Za záujmom sporiteľov o druhý pilier vidíme rastúcu dôveru v súkromné dôchodkové sporenie a niekoľkoročnú stabilitu v tejto  oblasti,“ hovorí Miroslav Kotov, predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

 

Rast v negarantovaných fondoch v priebehu roka dosiahol 12,71 až 32,09 percenta a v garantovaných dôchodkových fondoch 0,95 až 5,44 percenta. Výborné výsledky fondov súvisia so silným rastom cien akcií a s poklesom výnosov dlhopisov na finančných trhoch. Peniaze však máme zle a nevýhodne rozložené. Približne 72 percent úspor je uložených v garantovaných dôchodkových fondoch, pričom vzhľadom na vek sporiteľov by mala byť významne väčšia časť v negarantovaných fondoch.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Po vstupe nemožno vystúpiť

  • vstup do II. piliera je dobrovoľný a môže tak urobiť každý do veku 35 rokov
  • po vstupe nemožno zo systému vystúpiť, meniť možno DSS a rozloženie prostriedkov vo fondoch
  • v tomto roku 13 % odvodov smeruje do Sociálnej poisťovne a 5 % na účet v DSS
  • z vašej výplaty ide 18 % na dôchodkové poistenie, z toho 13 % odvodov smeruje do Sociálnej poisťovne a 5 % na účet v DSS (ak má druhý pilier)

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Dôchodkové fondy

  • Každá dôchodková správcovská spoločnosť má povinne (minimálne) jeden dlhopisový garantovaný dôchodkový fond a jeden akciový negarantovaný fond (akciový, zmiešaný, indexový)

 

Garantovaný fond

  • prostriedky sú investované konzervatívne, čo znižuje riziko, ale aj výnos
  • na konci sporenia po 10 rokoch by ste mali mať minimálne vloženú sumu

 

Negarantovaný fond

  • prostriedky sú investované aj rizikovejšie, čo zvyšuje potenciálny výnos, ale aj riziko
  • hodnota investície môže výrazne kolísať
  • peniaze z jedného fondu do druhého môžete presúvať kedykoľvek, bezplatne, a to v pobočke, online alebo prostredníctvom svojho finančného poradcu

 

Na výnose fondu záleží

Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Investments

- Ak mám vo fonde investovaných 1000 € a fond má výnosnosť 25 %,  znamená to, že som za tento príslušný rok zarobil 250 €. Pri výnosnosti 5 % by to bolo len 50 €. Ak by sme išli do veľkých detailov, tak je rozdiel medzi nasporenými prostriedkami a novými príspevkami. Pri nových príspevkoch by bolo potrebné zohľadniť, v ktorom mesiaci bol príspevok zaplatený a  koľko mesiacov sa teda zhodnocoval. Pokiaľ má človek do dôchodku 20 a  viac rokov, mal by mať všetky úspory v indexových fondoch, ktoré dlhodobo zarábajú najviac. Pri nevhodne zvolených fondoch sa môže človek ukrátiť na budúcom dôchodku o  desiatky až stovky eur.

Rekordne často prestupujeme

Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

- V minulom roku zmenilo správcovskú spoločnosť v II. dôchodkovom pilieri historicky najviac sporiteľov. Z  údajov Sociálnej poisťovne vyplýva, že v roku 2019 vydala sporiteľom 39 893 akceptačných listov. Za vydanie akceptačného listu sporiteľ zaplatí 16 eur. V prípade, že do inej DSS ešte neprestúpil, resp. od posledného prestupu sporiteľa uplynul viac ako jeden rok, jeho vydanie je bezplatné. Akceptačný list vybavuje pobočka Sociálnej poisťovne na počkanie a sporiteľ ho následne odovzdá tej DSS, do ktorej sa rozhodol prestúpiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, joc, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Rozhodnutie, na ktoré čakal celý svet: Izraelský premiér o UKONČENÍ vojny
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Ponorka Titan.
Záhada ponorky Titan ODHALENÁ: Bolo všetko inak? Takto mali zomrieť milionári