Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2020 20:08 | Správy | Zahraničné správy

Panika v New Yorku po likvidácii Solejmáního: Starosta vyriekol, čo nikto nechcel počuť

Bezpečnostné zložky v New Yorku boli vyzvané k zvýšenej ostražitosti kvôli možnej odvete Iránu po tom, čo USA v noci na piatok v Bagdade zabili najvýznamnejšieho iránskeho generála. Podľa agentúry Reuters to v piatok na tlačovej konferencii oznámil newyorský starosta Bill de Blasio.

Líder senátnych republikánov Mitch McConnell medzitým uviedol, že kongresmani budú o americkom zásahu informovaní v piatok a že budúci týždeň budú mať senátori k vývoju pravdepodobne ďalšiu schôdzku, ktorá sa uskutoční za zatvorenými dverami.

Americká armáda pri nočnom raketovom útoku v Bagdade zabila iránskeho generála Kásema Solejmáního a niekoľko ďalších ľudí vrátane člena vedenia vplyvných irackých milícií Abú Mahdího Muhandisa. Útok vyvolal rozhorčenú reakciu a hrozby zo strany Iránu a jeho spojencov. Podľa USA pripravoval Solejmání útoky na amerických diplomatov a vojakov na irackom území.

Newyorský starosta de Blasio v piatok vyhlásil, že New York si je vzhľadom k svojej histórii vždy vedomý možnosti teroristického útoku. Teraz sa ale hrozba podľa starostu zvýšila vzhľadom k tomu, aké má Irán prostriedky v porovnaní s neštátnymi subjektmi, ako teroristické organizácie al-Kájda či Islamský štát. "Musíme predpokladať, že táto akcia nás fakticky vrhá do vojnového stavu," varoval de Blasio.

 

Newyorská polícia má spravodajské a protiteroristické divízie na 14 zahraničných zastúpeniach, ktoré boli od útokov na Svetové obchodné centrum 11. septembra 2001 dobre financované, uvádza Reuters. Newyorské úrady považujú mesto za lákadlo pre teroristické útoky a bezpečnosť je preto posilňovaná vždy po incidentoch politického násilia namiereného proti civilistom v Spojených štátoch či v zahraničí.

Policajný komisár Dermot Shea v tejto súvislosti uviedol, že Newyorčania môžu očakávať viac ozbrojených policajtov v uliciach. "Tento teroristický mozog (Solejmání) nebol hrozbou len pre Spojené štáty a Izrael. Viac ako dekádu plánoval iránske destabilizujúce akcie po celom Blízkom východe," vyhlásil senátor McConnell a vyzval senátorov, aby sa zdržali reakcí na úder, kým nebudú poznať fakty.

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa nariadiť zabitie Solejmáního v piatok obhajoval tiež republikánsky senátor Marco Rubio, keď na twitteri vyhlásil, že iránsky generál na príkaz najvyššieho duchovného ajatolláha Alího Chameneího v Iraku organizoval prevrat s cieľom krajinu využiť ako platformu pre útoky na Spojené štáty. Líder senátnych demokratov Chuck Schumer naopak povedal, že Trump nemá právomoci začať vojnu s Iránom bez súhlasu Kongresu a zároveň zdôraznil, že Trump mal zabitie generála najprv prerokovať s predstaviteľmi Kongresu. Rovnako tak by Trump podľa Schumera potreboval súhlas k výraznému navýšeniu počtu amerických vojakov na Blízkom východe. Pentagon pritom v piatok kvôli zvýšenému ohrozeniu amerických síl v regióne podľa agentúry Reuters už schválil vyslanie ďalších zhruba 3 000 vojakov do oblasti Blízkeho východu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Juraj Sagan o zákulisí úspešnej rodiny i synovcovi Marlonovi: Baví ho cyklistika, môže byť klavirista
V nasledujúcich dňoch nás čaká premenlivé počasie.
Dážď a vietor s nami riadne zamávali: Zažijeme cez VÍKEND krásne májové počasie?
Trnava, Slovakia - March 31, 2016: Western Slovak Museum in Trnava in western Slovakia. Tower of a church can be seen behind the building.
Váš Tip
Za touto relikviou prišlo do trnavského múzea viac ako 1300 návštevníkov: Pozrite sa na tú nádheru!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Oslava 1. mája bola úplná katastrofa: Politici ho oslávili každý zvlášť, tak by to však byť nemalo!
M. R. Štefánik
Od úmrtia Štefánika uplynulo už 105 rokov: Poznáte ho dokonale? Otestujte sa!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Delegácia Hamasu mieri do Káhiry: Chcú rokovať! O čom sa chcú baviť?
Martina Durkáča súdia pre zabitie jeho priateľa Michala Godára († 29).
Foto
Ostro sledovaný proces s hercom Durkáčom: Vypovedal vyšetrovateľ, TOTO sa našlo na tele Godára († 29)!
Minister Tomáš Taraba sa bráni, hovorí o klamstvách a dezinformáciách.
Minister Taraba nariadil prepúšťanie, šéfovia národných parkov reagujú: Začali rozdávať výpovede?
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Manažérka Krchňáková otvorene: Najviac ju sklamala TÁTO slovenská skupina! Vážne jej toto urobili?
Záchranári sa k uviaznutým ľuďom často nemohli dostať
Foto
Najhoršia katastrofa v histórii krajiny: Desiatky mŕtvych! Vláda sa uchýlila k vážnym opatreniam
Ak kliešťa odstránite rýchlo, nemusí sa stihnúť preniesť nákaza.
Kliešte opäť zažívajú aktívne obdobie: Ako sa chrániť? Nezabúdajte na TÝCHTO 6 Vecí!
Po zranení mu ostala iba takmer neviditeľná jazva
Foto
Orangutan Rakus svojím správaním odrovnal vedcov: A nie je sám! Ktoré zvieratá prekvapili inteligenciou?