Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2019 16:45 | Správy | Peniaze

Zamestnanci oravskej spoločnosti dostali pred Vianocami ranu pod pás: O prácu príde 75 ľudí

Oravský producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ, ohlásila prepúšťanie.

Do konca tohto roka plánuje ukončiť pracovné pomery so 75 zamestnancami. Potvrdil to výkonný riaditeľ spoločnosti Branislav Klocok.

Hutnícky závod v Oravskom Podzámku - Širokej je so svojimi 500 pracovníkmi jedným z najväčších zamestnávateľov v oravskom regióne. K redukcii počtu zamestnancov musí spoločnosť pristúpiť v súvislosti s aktuálnou trhovou situáciou v Európskej únii (EÚ). "Najmä pre dovozy z tretích krajín, ktoré nepodliehajú európskemu systému pre obchodovanie s emisiami (ETS), dochádza k znižovaniu cenových úrovní hutníckych výrobkov. Tým pádom aj k strate našej konkurencieschopnosti. Kým v Európe platíme za všetok uhlík, ktorý vyprodukujeme - či už priamo alebo nepriamo, naši konkurenti tieto náklady nemajú. Keďže sa u nich neplatí žiadne importné clo, sú schopní ponúknuť našim zákazníkom lacnejšie výrobky. Sme teda nútení znižovať našu produkciu aj napriek tomu, že naše výrobky produkujú menej CO2 ako rovnaké výrobky vyprodukované v iných krajinách," vysvetlil výkonný riaditeľ.

Spoločnosť štandardne prevádzkuje šesť pecí. V posledných mesiacoch však pre zhoršenie trhovej situácie museli odstaviť časť výroby. Momentálne majú odstavené dve pece, čo je asi tretina výroby. "Čakáme, čo bude ďalej. Ak sa situácia na trhu nezlepší, určite budeme nútení odstaviť ďalšie výrobné kapacity. To samozrejme znamená znižovanie počtu pracovníkov," konkretizoval Klocok.

 

Výkonný riaditeľ zároveň zdôraznil, že rovnaké problémy ako v OFZ majú aktuálne všetky podniky v hutníckej výrobe od Portugalska až po severné Poľsko. Náklady sú podľa neho tak vysoké, že dnes už nie je možné sanovať ich bežnými racionalizačnými opatreniami. Za potrebný považuje zásah "zvonku". "V prípade, že sa v európskom systéme obchodovania neurobia výrazné zmeny, vývoj nebude priaznivý," doplnil.

Podľa predsedu Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO v OFZ Michala Uhorskaia sa prepúšťanie zatiaľ týka najmä tých zamestnancov, ktorí pracovali na dobu určitú, boli v dôchodkovom veku alebo blízko dôchodkového veku. "Na niektorých prevádzkach bola tiež skrátená pracovná doba na 35 a pol hodinový pracovný týždeň. Z toho vyplýva jedno neplatené kĺzavé voľno do mesiaca," priblížil Uhorskai.

Klocok v súvislosti s aktuálnou situáciou vidí dve riešenia. Prvé označil za rýchle, druhé za systematickejšie. Rýchlym riešením by bolo zavedenie tzv. uhlíkového cla, ktoré v podstate vyrovná podmienky pre jednotlivých účastníkov trhu. "Znamenalo by to, že výrobcovia z tretích krajín budú musieť zaplatiť také náklady, ktoré sa rovnajú nákladom výrobcov v EÚ v súvislosti so systémom ETS. Tým pádom by sa vyrovnali podmienky. Druhým riešením by bolo zapojiť do tohto systému čo najviac krajín. Samozrejme, je to zložité riešenie a politické rokovania potrebné na jeho priechodnosť by trvali dlho. No je trvácnejšie a lepšie pre planétu," skonštatoval.

Spoločnosť OFZ vyrába ferozliatiny, a teda prísady do ocele. Zákazníkmi spoločnosti sú krajiny EÚ, najmä Česká republika, Slovensko, Poľsko, Maďarsko či Rakúsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Polícia objasnila krádež trezoru v Bratislave, obvinila viacero ľudí.
V Bratislave ukradli trezor: Zatočí sa vám hlava, koľko v ňom bolo peňazí! Polícia prípad objasnila
Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné
Polícia obvinila muža z Veľkej Lomnice, šoféroval opitý a bez oprávnenia.
Foto
To ste ešte nevideli: Opitý vodič bez oprávnenia takto dopadol! FOTO hovorí za všetko
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!