Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Výtvarníčka Ivana vlastnila byt na Mukačevskej len štyri dni: Umelkyňa z paneláka rozpredáva svoje obrazy

Seba, našťastie zachránila, prišla ale o všetko, čo zbožňovala. Výtvarníčku Ivanu Pančákovú (48) pripravil desivý výbuch bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove o veľkú časť jej tvorby, i milované mačiatka Mušku a Žabku.

Fasádu paneláka umelkyňa pred pár rokmi pomaľovala veselými obrázkami, z výtvorov, ako i zo samotnej stavby v priebehu pár dní nezostalo nič, len spomienky... Ivana (48) dostala list vlastníctva k bytu na Sídlisku III, len štyri dni pred výbuchom. „Bývala som tam už osem rokov, ale vlastnícke vzťahy sa vysporiadali až tesne pred nešťastnou udalosťou. Byt mi veľmi prirástol k srdcu a za obrazmi, ktorých bolo asi 40, je mi ľúto. Je smola, že som mala doma malý ateliér. Boli tam ešte iné diela...” povedala umelkyňa, ktorá pracuje, ako učiteľka v Základnej umeleckej škole v Prešove.

Otvoriť galériu
Hľadá nový domov

O tragédii sa dozvedela z telefonátu od známych, keďže bola v centre mesta. „Za normálnych okolností by som bola v tom čase asi v byte. Keď mi zavolali, čo sa deje, tak som sadla do auta a ponáhľala som sa domov. Celú cestu som dúfala, že to nebude také hrozné, ale keď som videla šľahajúce plamene, bolo jasné, že sa už nič nepodarí zachrániť. Veľmi ľutujem, že tam uhoreli aj Žabka a Muška. Len dúfam, že to bolo rýchle,” prezradila so smútkom umelkyňa, ktorá bývala na desiatom poschodí. Zostalo jej štrnásť obrazov, ktoré mala uskladnené v škole po nedávnej výstave.

 

„Na sociálnej sieti sme spustili virtuálnu prehliadku a v piatok až nedeľu budú vystavené v Šarišskej galérii na predajnej výstave. Keď sa niekomu moje obrázky budú páčiť, veľmi ma to poteší,” prezrádza Ivana. Momentálne žije v malom prenajatom byte, čo ale bude od februára, netuší. „Je to pre mňa najväčšia priorita, nájsť si nový domov. Nanešťastie som môj byt nestihla ani poistiť. Som ale veľmi príjemne prekvapená z reakcií dobrých ľudí, ktorí nezištne pomáhajú rozličnými spôsobmi,” uzavrela umelkyňa, ktorá ešte v roku 2010 spoločne so žiakmi pomaľovala bytovku veselými obrázkami.

Otvoriť galériu

S odvozom a uskladnením sutín z bytového domu na Mukačevskej ulici č. 7 v Prešove, ktorý zničil výbuch plynu a následne ho demontoval stroj z Česka, sa vo štvrtok nezačalo, podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka bude v čo najkratšom čase určená vhodná skládka, kde sa budú postupne vyvážať všetky sutiny z bytového domu. „Na skládke bude zabezpečené vytriedenie predmetov a osobných vecí obyvateľov bytového domu na Mukačevskej č. 7. Všetky úkony realizujeme a budeme realizovať v úzkej koordinácii s Okresným úradom a políciou,“ vysvetlil.

Obnovili dodávku plynu

Obyvateľom Mukačevskej ulice č. 9 a 11 v Prešove vo štvrtok obnovili dodávky plynu. K obmedzeniu došlo v súvislosti s plánovanými zemnými prácami po asanácii obytného bloku na Mukačevskej ulici č. 7. Ako informoval hovorca spoločnosti SPP-distribúcia Milan Vanga, obyvateľov dotknutej lokality upozorňovali, že obnovenie distribúcie plynu sa nezaobíde bez zvukov syčiaceho vzduchu, zápachu plynu a odorantu v ovzduší. „Nepredstavujú však žiadne riziko vzniku havárie,“ dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!