Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2008 09:52 | Správy | Domáce správy

Hedviga, musíš ísť na detektor lži!

BRATISLAVA - Prokuratúra volá Hedvigu na detektor lži! Vyplýva to z dokumentov, ktoré má Nový Čas k dispozícii.

Študentka maďarskej národnosti tvrdí, že ju 25. augusta 2006 napadli dvaja holohlaví mladíci za to, že hovorila po maďarsky. Polícia však trestné stíhanie zastavila s tým, že skutok sa tak nestal.

Potom ju obvinili z krivej výpovede. Hedviga podľa jej obhajcu Romana Kvasnicu s vyšetrením na detektore lži problém nemá, ale len vtedy, pokiaľ to bude mimo Slovenska! Žiadosť o vyjadrenie k vyšetreniu na polygrafe mala Hedviga podľa našich informácií dostať v týchto dňoch.

„Áno, dos tali sme takýto návrh! My s tým nemáme problém, ale len v tom prípade, že takéto vyšetrenie nebude na Slovensku,“ reagoval včera obhajca študentky Roman Kvasnica. „K orgánom na Slovensku nemáme dôveru. Po tom, čo k celej kauze vystúpil premiér či minister vnútra, chceme, aby sa takýto úkon robil v zahraničí,“ zdôraznil.

Hedviga pritom už raz na detektore lži bola. V novembri 2006, teda len niekoľko týždňov po údajnom útoku dvoch holohlavých mladíkov v Nitre. „Áno, raz už takéto vyšetrenie podstúpila,“ pripustil Kvasnica. Vtedy však nie na návrh vyšetrovateľa. Generálny prokurátor Trnka povedal, že v prípade vyšetrovania kauzy Malinová sa už čaká len na znalecké posudky znalcov z odboru zdravotníctva.

Hedviga v celom prípade odmieta vypovedať. Jedinou výpoveďou, s ktorou vyšetrovatelia pracujú, je tá, ktorú urobila len niekoľko hodín po údajnom napadnutí. Na otázku, či sa prokurátor vyšetrením na detektore lži nechce dostať k novej Hedviginej výpovedi, Kvasnica odpovedal: „Hedviga nevypovedala, pretože jej doteraz nikto nepovedal, čo jej kladú za vinu!“ Generálny prokurátor Trnka včera pre Nový Čas potvrdil, že Hedvige navrhli takéto vyšetrenie.

„Detektor lži nie je nezákonný dôkaz, len nie je použiteľný pred slovenskými súdmi. Prokuratúra jeho výsledky v danom prípade rešpektovať môže,“ dodal. Podľa našich informácií právnikovi Kvasnicovi mal niekto ponúknuť zastavenie trestného stíhania Hedvigy, pokiaľ prizná, že v niektorých veciach klamala. „Máte dobré informácie,“ povedal Kvasnica. Na otázku, kto to bol, odpovedal: „Zostanem džentlmenom.“

Hedviga MalinováŽáková trvá na tom, že ju 25. augusta 2006 cestou do školy napadli dvaja holohlaví mladíci. Polícia však vyšetrovanie po dvoch týždňoch ukončila s tým, že sa skutok nestal tak, ako ho študentka opísala. Hedviga dnes čelí obvineniu z krivej výpovede.

Detektor nie je výsluch
Polygraf, teda detektor lži, sa používa ako taktický prostriedok na overenie domnienok či tlaku k priznaniu. Vyšetrovanie na detektore lži nie je výsluch. Je to metóda, pri ktorej sa vyšetrujú fyziologické reakcie hrudného a brušného dýchania, odpor, vodivosť kože, pulz a tlak krvi. Presnosť vyšetrenia je 92- až 95-percentná.

Experti ročne vyšetria niekoľko stoviek osôb. Väčšinou príslušníkov polície v rámci previerok. Niekoľko desiatok vyšetrení vykonajú u svedkov, alebo osôb obvinených či obžalovaných. Najčastejšie navrhne detektor vyšetrovateľ alebo prokurátor. Sú aj prípady, keď podozrivý chce dokázať svoju nevinu.

Vyšetrenie je dobrovoľné a osoba s ním musí písomne súhlasiť. Orgán činný v trestnom konaní ho nemôže nikomu nariadiť. Výsledky sa používajú ako potvrdený predpoklad na ďalší postup v trestnom konaní na získanie ďalších dôkazov.

Výsledky vyšetrenia na detektore slovenské súdy neuznávajú ako zákonne získaný dôkaz. U nás sa robí na oddelení psychofyziológie kriminalistického a expertízneho ústavu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...