Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2019 12:12 | Správy | Domáce správy

Telefónom za volantom odzvonilo: Pokuty sa zdvojnásobia, pripravte sa aj na ďalšie zmeny

Pokuty sa používanie mobilov za volantom sa zdvojnásobia. V nedeľu nadobudla účinnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza okrem iného aj vyššie pokuty v tejto oblasti.

Horná hranica pokuty za používanie mobilov a podobných zariadení počas vedenia vozidla sa zvýšila z 50 eur na 100 eur v blokovom konaní a zo 100 eur na 200 eur v riadnom konaní.

Hoci sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobia, povolené ostáva telefonovanie s pomocou handsfree. Zakázané však bude držanie mobilu v ruke. Pravidlo sa bude vzťahovať aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia.

 

Zmenili sa tiež podmienky parkovania na chodníku. Po novom sa môže parkovať na chodníku "len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou".

Zmeny sa dotkli aj cyklistov. Mimo obce už cyklisti nad 15 rokov nemusia nosiť prilbu, mladším cyklistom táto povinnosť ostala. Rovnako je naďalej povinné nosiť na bicykli reflexné prvky.

Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom je po novom výslovne zaradená do kategórie vodičov nemotorových vozidiel a nie medzi chodcov.

V súvislosti s pokutami sa má zlepšiť vymožiteľnosť sankcií v rámci objektívnej zodpovednosti na základe zisteného evidenčného čísla vozidla (EČV). Ak nebude uhradená pokuta uložená v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt zastaví dané vozidlo na ceste, môže zadržať doklady od vozidla a tabuľky s EČV. Vodič v takom prípade môže viesť iné vozidlo, zadržané auto ostane ako nepriama zábezpeka zaplatenia sankcie. Doklady a tabuľka sa vrátia majiteľovi po jej zaplatení.

Zavádza sa tiež nový druh sankčného konania, a to blokové konanie o správnom delikte držiteľa vozidla. Ak napríklad radar zachytil EČV vozidla, ktoré prekročilo rýchlosť, ale nepodarilo sa zistiť majiteľa, policajt môže udeliť pokutu vodičovi či držiteľovi auta priamo na ceste, ak s tým vodič bude súhlasiť. Ak nebude súhlasiť, bude musieť zložiť peňažnú kauciu vo výške pokuty. Tá sa po uložení riadnej pokuty vodičovi vráti, v opačnom prípade prepadne v prospech štátu.

Ak kaucia alebo bloková pokuta nebude zaplatená priamo na mieste, policajt je oprávnený zadržať doklady od vozidla a tabuľku s EČV až do jej zaplatenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!