Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2019 21:35 | Šport | Cyklistika
Video

Cyklista po osemdesiatke vytvoril svetový rekord: Odjazdil už neuveriteľný milión míľ!

Osemdesiatdvaročný Russ Mantle je obyčajný anglický dôchodca, ale zároveň držiteľ šokujúceho svetového rekordu. Stal sa prvým Britom, ktorý prešiel na bicykli milión míľ, čo je v prepočte viac než jeden a pol milióna kilometrov.

To je vzdialenosť rovnajúca sa štyridsiatim jazdám okolo Zeme alebo dvakrát ceste na Mesiac a naspäť. Krajina, ktorá v posledných desiatich rokoch dala svetu troch víťazov Tour de France (Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas), teraz oslavuje rekordéra v pokročilom dôchodkovom veku. "Nikdy som sa nesnažil o žiadne rekordy a už vôbec nie o pozornosť médií. Tie kilometre postupne pribúdali, pretože ma baví jazdiť na bicykli," uviedol cyklistikou posadnutý starček, ktorého cituje aj portál isport.blesk.cz s odvolaním sa na Cycling Weekly.

Jubilejnú milióntu míľu pokoril rodák z Hampshire pri výlete z jeho domu v Aldershote do kaviarne v Mytchette, kde ho potleskom privítala partia známych - rovnako cyklistov. Bývalý truhlár si takmer 68 rokov držal priemer 23 500 najazdených kilometrov ročne. S cyklistikou začal v roku 1951 ako 14-ročný. Keďže v tom čase neexistovali súčasné moderné technológie, absolvované kilometre si zapisoval ručne do svojho denníka. Keď sa ich nazhromaždilo veľmi veľa, na konci roka ich vždy spočítal a napokon z toho vzišli úctyhodné čísla. Na bicykli neobjavoval iba krásy Anglicka, ale občas sa vydal na cyklistické výlety aj do kontinentálnej Európy či Severnej Ameriky.

"Mal som jednoduchý cyklometer, ktorý vydával zvuky tik-tik. Ten som používal veľmi dlho a až v 90. rokoch 20. storočia som ho nahradil modernejším. Kedysi bola jazda na bicykli pre mňa všetkým. Už keď som ráno vstal, myslel som len na to, koľko toho v ten deň prejdem," priblížil Russ Mantle pre Portsmouth News.

 

Športovo najhodnotnejšie výkony dosahoval, keď pracoval 25 rokov pre oddelenie životného prostredia. Denne vtedy jazdil na bicykli do práce a cez víkendy si pridával súťažné štarty. Jeho rekordom jazdy na jedenkrát je 265 míľ, čiže 426 km z Aldershotu do Monmouthshire. "Tie časy sú už preč. Tento rok som prešiel na bicykli iba 8000 míľ (12 800 km - pozn.)," povedal Mantle pre Cycling Weekly. S úsmevom ešte dodal, že do deväťdesiatky by chcel dosiahnuť hranicu dvoch miliónov míľ.

Šéf britskej cyklistiky Paul Tuohy o Mantlem s uznaním povedal: "Je pre nás všetkých zdrojom inšpirácie. Naším poslaním v Cycling UK je dostať na bicykle ďalší milión ľudí, čiže presne toľko, koľko tento človek najazdil na bicykli vo svojom živote."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Lawn crystals water green
Slovensko zasiahnú mrazy! V týchto krajoch to bude na teplú bundu
René zachytil na fotkách záhadného tvora sediaceho na bytovke v Petržalke.
FotoVáš Tip
René nafotil na petržalskej bytovke záhadného tvora: Čo to má byť?! Jeho zábery spôsobili medzi Slovákmi hystériu
Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala
Pede Bay Lagoon on the south-west coast of Maré Island with beautiful natural rocky turquoise lagoon and coral reef under sunny blue summer sky. Pede Bay Bay - Tadine Bay, Mare Island, Loyalty Islands, New Caledonia, Pacific Ocean Islands.
Cestovanie do týchto krajín si rozmyslite: Hrozí nebezpečenstvo! Rušia sa lety
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci schválili dôležitú novelu: Ide o zdravie pri práci
Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh