Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2019 19:20 | Správy | Domáce správy

Predstavitelia krajín V4 sa stretli pri Bráne slobody: Uctili si obete režimu

Predstavitelia krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa v nedeľu podvečer stretli pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín v Bratislave, kde položili vence a uctili si tak obete, ktoré zahynuli pri pokuse o útek cez železnú oponu.

Miesto, kde sa nachádza pamätník, podľa slovenského premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) svojou tragickosťou demonštruje v plnej nahote to, ako vyzeral režim, ktorý pred 30 rokmi skončil. "Toto miesto, okrem tých všetkých obetí, symbolizuje aj miesto, kde sa akoby vtedy stretávali dva svety. Jeden slobodný, demokratický, a ten, ktorý sa k ľudom správal tak, ako sa správal, a voči ktorému sa nakoniec ľudia pred 30 rokmi postavili," povedal novinárom.

Otvoriť galériu

Pellegrini si podľa svojich slov prišiel spolu s českým premiérom Andrejom Babišom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom a poľským ministrom zahraničných vecí Jacekom Czaputowiczom uctiť všetkých tých, ktorí cestu za slobodou nezvládli, zahynuli alebo boli väznení a mučení.

Otvoriť galériu

Podľa Babiša je dôležité, že Česi a Slováci dnes spolu slávia 30 rokov od získania slobody, demokracie a hlavne slobodných volieb. "To bolo to najdôležitejšie, po čom Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu volali, a to sa im splnilo," skonštatoval český premiér.

 

Babiš tiež zdôraznil, že na mieste železnej opony zahynulo 400 ľudí a je podľa neho dobré, že mladá generácia režim nezažila a už ho nikdy nezažije. Český premiér tiež skonštatoval, že krajiny V4 sú skvelý región, ktorý môže byť príkladom aj ostatným krajinám napríklad z hľadiska hospodárenia. Dodal tiež, že vzťahy medzi premiérmi V4 sú skvelé.

To, že ľudia aktuálne protestujú v Česku či na Slovensku, je podľa Babiša ich právo. "Máme slobodu tlače, ľudia môžu vyjadriť svoj názor. Myslím si, že je to v poriadku," vyhlásil.

"My si len želajme, aby ľudia nezostali apatickí, aby kedykoľvek tak ako po vybojovanej slobode názoru a slova mohli kedykoľvek na uliciach prejaviť svoj názor. Ale želajme si, aby to u nás, v našom okolí, našich krajinách bolo vždy pokojnou a mierovou cestou," dodal v súvislosti s protestmi Pellegrini.

Predstavitelia krajín V4 sa v nedeľu večer presunuli na slávnostný program k výročiu Nežnej revolúcie do Slovenského národného divadla v Bratislave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man sitting by the street
Opitý Američan sa vlámal do detskej knižnice: Súd mu klepol po prstoch!
Český zlodej ukradol náprsný šperk bývalého pápeža Benedikta XVI.
Čech mal lepkavé prsty: Ukradol šperk pápeža Benedikta XVI. († 95)! Kde sa vzácnosť nachádza teraz?
Julija Navaľná sa stala veľkým kritikom Putina.
Podľa Julije Navaľnej boj proti Putinovmu režimu nesmie utíchnuť: Je to klamár, zlodej a vrah, odkazuje
Ruský prezident Vladimir Putin, v pozadí hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
Ruská vláda podnikla rázny krok: Podala demisiu! Čo pripustil Peskov
The Lotte World Tower in Seoul South Korea is one of the tallest skyscrapers in the world. Surrounded by smaller buildings and a the Han River.
TOTO neveští nič dobré: Mimoriadne otepľovanie prekonáva 50-ročné merania!
Slovenský reprezentant na odchode zo zámoria? Mal sa dohodnúť so slávnym klubom
Speváčka Monika Bagárová.
Čo sa stalo? Šokujúci krok Bagárovej: TAJOMNÉ vyhlásenie! Ľudí prosí o odpustenie
Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines
Lietadlá Boeing pod drobnohľadom úradov: Viacnásobné incidenty zdvihli vlnu podozrenia!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Zrušia sa poplatky za objednanie k lekárovi? Takto rozhodli poslanci
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin zložil prezidentský sľub: Záverečná VETA, ktorá môže ovplyvniť celý svet!
Concept education congratulation and Graduation Ceremony. Congratulated the graduates in University during commencement,backside graduation black hats during commencement success graduates of the university,
Tragédia na promóciách: Smrteľný pád ochromil študentov! Strohé vyjadrenie univerzity
Lela Ceterová nebola so svojimi perami spokojná.
Foto
FOTO Lela Ceterová si dala opäť NAPICHAŤ pery: Drsná KRITIKA a nepochopiteľný argument blondínky