Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2019 17:39 | Šport | Hokej

Chára je obrovská legenda už teraz: Toto o ňom povedali významní hokejisti z NHL!

 Keď 20-ročný mladík Zdeno Chára 19. novembra 1997 odohral svoj prvý zápas v NHL, zrejme netušil, že v elitnej hokejovej súťaži sveta bude aj o 22 rokov neskôr.

Piateho novembra 2019 odohral svoj 1500. zápas v zámorskej profilige a ušiel sa mu veľký aplauz montrealského publika aj spoluhráčov z Bostonu. Chára sa stal iba dvadsiatym prvým hokejistom v histórii, ktorý absolvoval v NHL minimálne 1500 zápasov. Z Európanov sa to pred ním poradilo iba legendárnemu Čechovi Jaromírovi Jágrovi (1733) a dlhoročnému švédskemu kapitánovi Detroitu Niclasovi Lidströmovi (1564). Medzi obrancami je v rebríčku dlhovekosti 42-ročný rodák z Trenčína na šiestom mieste, lídrom je americká legenda Chris Chelios s 1651 zápasmi.

"Páči sa mi všetko, čo 'Zee' za tie roky urobil. Nevidím chybu v jeho hre. Myslím si, že je jeden z najlepších kapitánov v histórii Bostonu. Dokázal hrať akýkoľvek štýl hokeja na solídnej úrovni. Prakticky od svojho príchodu do Bostonu v roku 2006 mal na starosti najlepších ofenzívnych hráčov NHL. A zároveň s pokojom Don Quijota bráni svojich spoluhráčov. Po nikom nikdy zbytočne nešiel, ale keď tvrdo udreli jeho, nemal problém odplatiť rovnakým spôsobom," uviedol na adresu Cháru Terry O'Reilly - muž, ktorý nosil kapitánske "C" v Bostone v rokoch 1983 - 1985.

Ďalší z bývalých skvelých kapitánov Bostonu Ray Bourque (1988 - 2000) o Chárovi s nadšením povedal: "Vo všetkom, čo robí, je príkladom pre svojich spoluhráčov. Jeho líderstvo, vytrvalosť a vášeň pre hru sú úžasné. Stále som tvrdil, že najlepší hráči sú zároveň aj najlepší ľudia. Chára je pre Boston Bruins darček. Je to podobné ako s Tomom Bradym v tíme NFL New England Patriots. Obaja majú po štyridsiatke a stále robia pozoruhodné veci. Ich dlhovekosť a úspechy sú výnimočné."

 

O Chárovi je známe, že je s 205 cm dlhodobo najvyšší a teraz dva a pol roka po štyridsiatke už aj najstarší hráč NHL. Obdivuhodné sú nielen jeho dlhovekosť a fyzické predpoklady, ale aj herná univerzálnosť. Do NHL prišiel ako striktne defenzívny obranca, ale neskôr sa vypracoval aj v iných činnostiach. Počas 22 rokov v NHL dosiahol takmer všetky individuálne aj tímové ocenenia.

V Bostone sa stal prvým slovenským kapitánom v NHL, ktorý zdvihol nad hlavu Stanleyho pohára (2011), ešte o dva roky skôr sa stal držiteľom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu súťaže. Okrem toho je majiteľom najtvrdšej strely v NHL a v ešte nedávnej minulosti bol aj pravidelným účastníkom All-Star víkendov v najprestížnejšej profilige. V 1500 zápasoch základnej časti NHL zaznamenal spolu 647 bodov za 202 gólov a 445 asistencií a tiež patrí do elitného klubu 22 obrancov, ktorí nastrieľali minimálne 200 gólov.

O líderstve aj neochvejnej tréningovej morálke Cháru svedčia aj slová ďalšieho z bývalých kapitánov Bruins Johnnyho Bucyka (1966 - 1977). "Ten chlap trénuje aj vtedy, keď je zranený. Nič ho nezastaví, keď má pred sebou cieľ a vždy bojuje za svojich spoluhráčov. Jeho najväčší problém, ak to vôbec možno nazvať problémom, je to, že vzhľadom na svoju veľkú silu v skutočnosti nechce nikomu ublížiť. Vážim si ho ako hokejistu aj človeka. Mal skvelú kariéru a ešte ju neskončil."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!