Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2019 22:26 | Správy | Zahraničné správy

Bezradná Greta prosila na sociálnej sieti o pomoc: Že ju vysmeje tento muž, určite nečakala

Španielsky expremiér José María Aznar kritizoval švédsku ekologickú aktivistku Gretu Thunbergovú za to, že podľa neho dáva svetu rady namiesto toho, aby bola v škole. Informoval o tom v utorok denník El Espaňol.

Aznar tiež označil za "show" Gretino odmietanie leteckej dopravy. Šestnásťročná Thunbergová minulý týždeň požiadala o pomoc, aby sa dostala späť z USA do Európy na konferenciu OSN o klimatických zmenách (COP25), a to nie letecky. Konferencia sa koná budúci mesiac v Madride, kam bola preložená z Čile kvôli tamojším protivládnym demonštráciám.

"Vo všetkej úcte k jej dobrým zámerom, neverím, že toto dievča je z tých, čo môžu hovoriť svetu s vážnosťou, ako zlepšiť životy ľudí," vyhlásil Aznar v pondelok na univerzite v meste Pozuelo de Alarcón neďaleko Madridu. "Tá dievčina by mala byť v škole," dodal španielsky premiér z rokov 1996 až 2004. Správy okolo Gretinho presunu cez Atlantik označil Aznar za "show". "Môžeme ju priviezť, a keď sa jej nepáči lietadlo, pretože kontaminuje životné prostredie, môžeme najať loď," uviedol pravicový expremiér, ktorý tak podľa španielskych médií kritizoval terajšiu španielsku vládu.

Otvoriť galériu

Španielska ministerka pre životné prostredie Teresa Ribera totiž v piatok na twitteri švédskej aktivistke ponúkla pomoc s cestou do Európy. "Milá Greta, bolo by skvelé mať Ťa v Madride," napísala Ribera. Thunbergovú pochválila za jej aktivity i za "otváranie myslí" ľudí. Ministerka reagovala na žiadosť švédskej študentky, ktorá vlani v lete stála pri zrode ekologického hnutia študentov Fridays for Future (Piatky za budúcnosť). Thunbergová na twitteri napísala, že bude "potrebovať pomoc", pretože sa konferencia COP25 presunula z čílskej metropoly.

 

"Ukázalo sa, že som cestovala cez polku sveta, ale zlým smerom," napísala Thunbergová minulý týždeň po tom, čo sa čilská vláda zriekla organizovania konferencie kvôli masovým demonštráciám za sociálne reformy. Klimatická konferencia v Madride sa uskutoční od 2. do 13. decembra. Odpoveď španielskej ministerky bola jednou z mála serióznych ponúk. Niektorí používatelia sociálnej siete si zo švédskej aktivistky robili srandu, keď na web umiestňovali fotky rôznych vodných bicyklov či animácie s dievčaťom letiacim na metle či ľudí chodiacich po hladine. Niektorí ju vyzvali, nech oceán prepláva, alebo nech sa na akcii v Madride zúčastní prostredníctvom videokonferencie.

Thunbergová preplávala Atlantický oceán v auguste na závodnej jachte, trvalo jej to dva týždne. V USA a Kanade sa zúčastnila na množstve ekologických demonštrácií a v septembri vystúpila v New Yorku na klimatickom summite OSN. Kritiku si vtedy vyslúžila od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podľa ktorého svojimi radikálnymi postojmi rozdeľuje spoločnosť. Sarkastický komentár k jej emotívnemu vystúpeniu na klimatickom summite napísal na twitter americký prezident Donald Trump.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
Na dne jazera čakalo nepríjemné prekvapenie. (Ilustračné foto)
Váš Tip
V Humennom vyčistili jazierko na sídlisku: Na dne ich čakalo nepríjemné prekvapenie!
(ilustr. foto)
Štyri deti sa prepadli strechou športového centra: Na záchranu prišli tri vrtuľníky
Ilustračné foto
Polícia zastrelila len 16-ročného chlapca: Zraneniam podľahol v nemocnici