Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2019 06:30 | Správy | Zahraničné správy

Kuba kritizovala Trumpa: Výzva americkému prezidentovi

Líder kubánskej komunistickej strany Raúl Castro, prezident Miguel Díaz-Canel a venezuelský prezident Nicholás Maduro v nedeľu signalizovali, že tvrdé sankcie USA len posilnia ich odhodlanie držať spolu a podporovať sociálnu zmenu v regióne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Títo traja lídri predsedali záverečnému zasadnutiu konferencie "antiimperialistickej solidárnosti" v Havane, na ktorej sa zišlo viac než 1300 spoločenských aktivistov, najmä z Latinskej Ameriky. Trojdňové stretnutie bolo zvolané s cieľom prediskutovať spôsoby, ako poraziť - ako to nazvali organizátori - imperialistami zo Spojených štátov vedenú ofenzívu proti progresívnym a socialistickým vládam a hnutiam.

Podujatie sa s podtitulom "za demokraciu a proti neoliberalizmu" konalo v čase, keď sociálne nepokoje otriasajú konzervatívcami vedené Čile a keď v Bolívii zúri konflikt okolo nedávnych volieb, ktoré socialistickému lídrovi Evovi Moralesovi priniesli štvrté obdobie vo funkcii prezidenta. Protesty pokračujú aj v Brazílii v súvislosti s uväznením obľúbeného ľavicového exprezidenta Luiza Inácia Lulu Da Silva, stredoľavicový tábor znova prevzal moc od pravice v Argentíne, pričom USA uvalili na Venezuelu a Kubu sankcie.

Maduro a Díaz-Canel uzavreli konferenciu prejavmi, ktoré naživo prenášala štátna televízia a v ktorých sa vysmievali z obvinení Spojených štátov, že stoja za nepokojmi v iných krajinách alebo sú zodpovední za ľavicové vlády. Prítomnosť Madura mala podľa všetkého signalizovať, že Kuba neopustí svojho strategického spojenca napriek snahám USA a ďalších západných i latinskoamerických krajín presvedčiť Havanu, aby tak urobila.

 

Maduro označil za "hlúpe" obvinenia Organizácie amerických štátov (OAS), že za nepokojmi v Čile stojí Kuba. "Je to stará Pinochetova diktatúra a Medzinárodný menový fond. Ľudia majú právo požadovať alternatívu," vyhlásil v dlhom a výbušnom prejave. Díaz-Canel v zjavnej zmienke o nepokojoch v Čile a argentínskych voľbách povedal: "Obviňujú nás z podpory bolívarovskej (venezuelskej) revolúcie... zatiaľ čo si zakrývajú oči, uši a ústa, aby nevideli, nepočuli ani neuznali, čo ľudia kričia v uliciach: neoliberalizmus je ekonomický neúspech a sociálna katastrofa."

"Trump a jeho dvor starých jastrabov útočia na kubánsku revolúciu; bolívarovskú revolúciu, sandinistov; brazílske, bolívijské, argentínske ľavicové politické vedenie a sociálne, ľudové, progresívne hnutia po celom regióne," vyhlásil. Kubánsky prezident naopak obvinil Spojené štáty, že vytvorili blokádu jeho krajiny sankcionovaním tretích strán, ktoré s ňou obchodujú. Na prítomných apeloval, aby zvýšili svoje úsilie na obranu jeho krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veštkyňa Zana.
HOROSKOP od veštkyne Zany: Koho čaká kríza v láske a kto bude mať problém v práci?
Český moderátor Honza Musil s partnerom Jakubom.
Foto
Známy moderátor po 8 rokoch lásky s mužom šokoval: Dojemné vyznanie ŽENE!
Preslávil ho film Borat.
Foto
Pamätáte si na Borata v ikonických žltých plavkách? Ten už je minulosťou! FOTO, ako vyzerá teraz
(Ilustračné foto)
Nový liek na Alzheimera? Výskum priniesol prekvapivé výsledky! TOTO môže pomôcť
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!