Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2019 12:08 | Prominenti | Domáci Prominenti

Novú pieseň Hexu stihol pred smrťou ešte naspievať Ďuďo († 46): Šarkan mal z atmosféry v štúdiu zimomriavky

Slovenská skupina Hex zverejnila nový singel Pridaj sa k nám (Keď sme s vami), ktorý vznikol pri príležitosti 30. výročia založenia kapely.

Text novinky z pera gitaristu Martina „Fefe“ Žúžiho pozostáva z názvov skladieb a z častí textov formácie. Skladbu ešte ako demonahrávku naspieval zosnulý spevák Peter „Ďuďo“ Dudák, ktorý zložil aj hudbu, a o spoločné vokály sa postarali deti a kamaráti členov skupiny. Na produkcii piesne Pridaj sa k nám (Keď sme s vami) sa okrem Hexu podieľal aj Adam Kuruc.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
„Po novom roku prišiel Ďudo s nápadom, aby som napísal text, ktorý by zaujímavým spôsobom sumarizoval našu kariéru. Napadlo ho, že text by sa mohol skladať z názvov našich pesničiek a z častí našich textov. Bola to celkom výzva, nechcel som totiž iba bezducho pospájať jednotlivé názvy. Pokúsil som sa z nich vytvoriť príbeh o nás. O tom, že hranie pre ľudí je našim životom a naši fanúšikovia sú neoddeliteľnou súčasťou príbehu skupiny Hex. Na pomedzí apríla a mája sme nahrali s Ďudom v skúšobni demonahrávku. Skladba bola najskôr pomalšou pesničkou, až neskôr sa vykryštalizovala do rýchlejšej verzie,“ priblížil nahrávku Martin „Fefe“ Žúži.

Nahrávanie s deťmi a kamarátmi bolo podľa basgitaristu Tomáša „Yxa“ Dohňanského výborný nápad. „Boli sme v novej situácii, po prvýkrát sme nahrávali hudobné podklady na spev. Čo sa ukázalo ako výborný nápad, bolo zavolať naše deti a našich kamarátov na spoločné vokály. Ten pocit, ako všetci s radosťou pristúpili k nahrávaniu, bol neopakovateľný. Ďuďo tam bol proste s nami, akoby neodišiel. Ja osobne sa veľmi teším z tejto pesničky, pretože sme ju chystali ešte všetci spolu a pri tvorbe bolo aj to povestné tvorivé napätie, ktoré nás vždy posúvalo ďalej,“ prezradil. Vokály spolu s členmi Hexu naspievali Lasky zo skupiny Para a Tomáš Sloboda zo skupiny Le Payaco, ale aj Ďuďova dcéra Mária, Yxova dcéra Hanka, Fefeho syn Sebastian, dcéra bubeníka Tibora „Tybykeho“ Szabadosa, Karolína, dcéra Ela Petra „Šarkana“ Nováka, ktorý v kapele nahradil Dudáka, a dcéra Tomáša Slobodu Liliana.

 

„Ďuďo to naspieval fakt pekne. Mne sa ušlo pohladiť jeho spev takými nenápadnými vokálmi. Ťažko opísať slovami veľmi zvláštnu, na jednej strane melancholickú a zároveň veľmi pozitívnu náladu, ktorá bola v štúdiu. Okrem Hexákov a našich kamarátov v jednej chvíli pred mikrofónom stáli aj všetky naše deti a spievali sme spolu ako zbor. Zimomriavky...“ vyjadril sa Peter „Šarkan“ Novák.

Kapela spolu s piesňou zverejnila aj videoklip, ktorý tvoria zábery z archívu Hexu aj z nahrávania v štúdiu. „Keďže zastávam aj funkciu archivára, načrel som do našej archívnej videotéky. Mal som to šťastie už v roku 1992 vlastniť kameru na pásky VHS, neskôr to bola prvá digitálna kamera, neskôr HI8, a nakoniec prišli kamery s vysokým rozlíšením. Teraz je už každý fotoaparát schopný natáčať video, čo prácu všetkých nadšencov veľmi uľahčilo. V klipe sa objavia zábery z histórie až po súčasnosť. Kvalita záznamu sa rokmi menila, ale to nič neubralo na výpovednej hodnote materiálu,“ povedal Tibor „Tybyke“ Szabados.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?