Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2019 12:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
FotoVáš Tip

Prehovoril spoluväzeň Bašternáka Tibor: V base s ním jednajú v rukavičkách!

Nie je väzeň ako väzeň! Basa v Dubnici nad Váhom sa môže pochváliť hneď dvomi prominentnými rezidentmi.

Sedí v nej pod jednou strechou daňový podvodník Ladislav Bašternák (46) a exminister Marian Janušek (59) odsúdený za nástenkový tender. Exkluzívne pre Nový Čas sa rozhodol prehovoriť ich bývalý spoluväzeň Tibor (35). Z jeho slov sa zdá, že hoci postele mali rovnaké, prístup dozorcov už bol diametrálne odlišný. Ako vyzerá Bašternákovo „utrpenie“ v base?!

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Tibor má vyštudovanú vysokú školu, v minulosti sa živil geodéziou a do basy sa dostal, ako sám hovorí, „skĺznutím do podvodu“. V base si odsedel takmer 3 a pol roka, prepustený bol predčasne za dobré správanie.

Otvoriť galériu

Najprv k nim koncom novembra prišiel exminister Marian Janušek, neskôr v marci tohto roka zase Ladislav Bašternák. Prvý menovaný by si mal podľa rozhodnutia súdu odsedieť 11 rokov za kauzu nástenkový tender, Bašternák zase 5 rokov za daňové podvody.

 

„Či sa predtým poznali možno iba hádať. Moc to najavo nedávali, ale evidentne áno. Mali aj pár spoločných známych,“ uviedol Tibor, ktorý mal s Janušekom dočinenia ešte na slobode. „Ako geodet som s niektorými ľuďmi okolo exministra pracoval ešte aj predtým. On bol Žilinčan, ja som Žilinčan, takže s ním to bolo také prepojenejšie,“ uviedol.

Bašternákov komorník David

O príchode „celebrity“ vedeli skladníci už 5 dní pred Bašternákovým nástupom, keď mu chystali väzenský mundúr. „Prvé dva týždne mal sklopené uši, asi len pozoroval. Potreboval si posondovať čo a ako. Potom si tam ochočil jedného chlapca, ktorý mu robí nákupy, skladá bielizeň, varí kávu a celkovo mu robí aj poskoka. My sme ho ale volali komorník, aby to vyznelo pompéznejšie,“ spomína s úsmevom Tibor.

Otvoriť galériu

Komorník sa krstným menom volá David. „Počas výkonu trestu mu zomreli otec, mama i starí rodičia a on sa už nemá kam vrátiť, je bezdomovec a bývalý feťák,“ vysvetľuje Tibor Davidovu motiváciu slúžiť Bašternákovi.

Špeciálne výhody prominentov

Že nie je väzeň ako väzeň, zistil Tibor prakticky okamžite po Bašternákovom príchode. „Nikto tam nezaprie a nepoprie, že s ním narábajú v rukavičkách. Jeden príklad za všetky. Keď idete k lekárovi, potrebujete nejakú úľavu od práce alebo od čohokoľvek, bežný človek s tým má veľké problémy. Prišiel pán Bašternák a on mal zrazu bez problémov povolenú civilnú obuv, išiel eskortou do Žiliny k súkromnému zubárovi, čo je pre iných ľudí vylúčené,“ približuje pomery v base Tibor s tým, že inak sa k nemu správajú aj dozorcovia.

„Bežne, ak odsúdený ide po chodbe neustrojený, teda, že nemá väzenský mundúr – košeľu, nohavice, topánky, tak je väčšinou priamo disciplinárne upozornený. Keď to spravil Bašternák, tak mu len povedali: ‚pán Bašternák, v trenkách nám tu nebehajte, oblečte sa‘,“ dodáva Tibor. Špeciálne zaobchádzanie mal vraj dokonca aj pri takej bežnej činnosti, ako je strihanie: „Podľa nariadenia má byť každý ostrihaný jednou dĺžkou. Keď ho strihal kaderník, mal to spraviť maximálne jedným nástavcom celú hlavu a žiadne prechody, čo v jeho prípade absolútne neplatilo.“

Rešpekt spoluväzňov

Renomé medzi spoluväzňami Bašternákovi vraj odsúdenie za daňový trestný čin nepokazilo. „Ostatným väzňom je úplne jedno, že má vyšetrovanie súvisiace s nejakými podvodmi, pre obyčajných väzňov je to človek, ktorý má peniaze a tak k nemu aj pristupujú – pätolizačsky. Nedávajú mu najavo nijaké opovrhnutie, naopak, je vidno, že ho uznávajú za to, že má peniaze,“ konštatuje Tibor, z ktorého slov sa zdá, že pre Bašternáka nebude problém si trest „odtrpieť“ do konca.

Zbor väzenskej a justičnej stráže rozdielne zaobchádzanie s väzňami rezolútne popiera. „Dištancujeme sa od tvrdení, ktoré boli obsahom vám prezentovaných informácií. Všetky práva odsúdených ustanovené zákonom o výkone trestu odňatia slobody sa zaručujú všetkým odsúdeným v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania,“ uviedla hovorkyňa dozorcov Katarína Nováková.

Otvoriť galériu

Ako sa žije v dubnickej base?

- Je tam 6 barakov, ja som bol s Bašternákom a Janušekom na Céčku. Budíček je 4.45, večierka o desiatej. Izby je možné počas celého dňa navštevovať a máme k dispozícii aj taký malý dvorček. Dubnica je typická tým, že v iných basách po pol roku, keď máte dobré správanie, tak vás minimálne na 8 hodín pustia a potom postupne na 2 alebo 5 dní. Náš ústav bol v tomto zvláštny, že tam skoro vôbec nepúšťali.

Ako to zvládal Bašternák a Janušek?

- Bašternák celkom dobre, až na to, že mu veľmi chýba jeho cca 8-ročná dcéra. Je vidieť, že mu na nej záleží, pretože tam má lyžičku, ktorou ona niečo jedla a on tú lyžičku používa ako niečo posvätné. Raz za mesiac za ním chodia návštevy. Na izbe je so 4 spoluväzňami a poobede s nimi hráva nohejbal a tenis. Janušek je na tom oveľa horšie. On má tuším vo februári 60 rokov, dostal 11 rokov trestu. By som povedal, že v jeho veku to je pomaly doživotie, takže tak to aj berie.

Ako na vás pôsobil Bašternák?

- Na Bašternákovi je vidno, že obyčajnými ľuďmi opovrhuje, záleží mu na nich len aby im ukázal, že má viac peňazí a je to vidno aj v base. Pôsobí dosť falošne, arogantne, slizko... Je tichší a veľmi nekomunikuje.

Pracujú tam aj prominenti?

- Áno. Janušek robí knihovníka a Bašternák spája spojovacími páskami káble. Je to jednoduchá, sedavá práca.

Spomenul niekedy Bašternák expremiéra Roberta Fica, u ktorého býval?

- O Ficovi nehovorí ani slovo, ani o žiadnom politikovi. Jediný známejší človek, ktorého spomínal, bol „tučný“, teda Kočner. Obvinenia voči Kočnerovi sú vraj mediálny konštrukt. Spomínal na ich spoločné dovolenky, cestovanie vrtuľníkom na Donovaly, drahé poľovačky v Afrike. Spomenul raz aj to, že kúpil manželke kabelku za 50-tisíc eur.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!