Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2008 14:32

Lexa vyhral spor so Slovenskou republikou!

ŠTRASBURG - Exriaditeľ SIS Ivan Lexa vyhral na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) spor so Slovenskou republikou.

Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ informačnej kancelárie Rady Európy Viliam Figusch. Súd uznal Lexové sťažnosti, ktoré podal v septembri 1999 v súvislosti s jeho nezákonnou väzbou v prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. Neuznal mu však nepeňažnú ujmu, ktorú žiadal. Od SR chcel symbolické jedno euro.

Podľa ESĽP je rozhodnutie v prospech Lexu dostatočnou satisfakciou. Slovensko však bude musieť bývalému riaditeľovi SIS vyplatiť do troch mesiacov 8 000 € z pôvodných 17 652 €, ktoré žiadal za náklady a výdavky spojené s týmto konaním. Rozsudok bude právoplatný, ak sa obe strany do troch mesiacov neodvolajú. V opačnom prípade môže spor pokračovať vo Veľkej komore Európskeho súdu pre ľudské práva.

Bývalý šéf tajnej služby sa na ESĽP obrátil v septembri 1999 a sťažoval sa, že boli porušené jeho ľudské práva - prezumpcia neviny a uvalenie nezákonnej väzby. V sťažnosti okrem iného namietal, že vtedajší minister vnútra Ladislav Pittner, šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor a iní vysokopostavení štátni úradníci ho v masmédiách označujú za zločinca, čím porušujú prezumpciu neviny.

Lexa víta rozhodnutie ESĽP

Ivan Lexa víta rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). „Z rozsudku vyplýva, že moje rozhodnutie v roku 1999 postaviť sa na odpor v súlade s článkom 32 Ústavy SR formou odchodu do viacročného exilu bolo legitímne a na tú dobu jediné možné riešenie s ohľadom na to, že štát porušoval moje ústavou garantované ľudské práva,“ uviedol dnes pre agentúru SITA Lexa.

Upozornil, že súd konštatoval, že štátne orgány SR v tom čase v rozpore s európskymi konvenciami porušili článok 5 odsek 1 konvencie, ktorá garantuje práva na osobnú bezpečnosť a slobodu. Zároveň poďakoval medzinárodnému tímu právnikov Ľubomírovi Hlbočanovi, Jánovi Cuperovi a Alexandrovi Bělohlávkovi za vykonanú prácu.

Štát zváži, či sa odvolá voči rozsudku

Štát zváži, či sa odvolá voči rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), podľa ktorého bývalý šéf tajnej služby Ivan Lexa bol vo väzbe nezákonne. "V prípade je veľmi významné, že rozsudok bol vyhlásený jednomyseľne, odvolanie bude veľmi ťažké, ale nevylučujem ani takýto postup," povedala pre agentúru SITA zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková, ktorá v tomto spore Slovenskú republiku zastupovala.

Na odvolanie majú trojmesačnú lehotu. Ako ďalej Pirošíková dodala, Veľká komora Európskeho súdu pre ľudské práva nemusí odvolanie vôbec prijať. "Porota piatich sudcov veľkej komory takúto požiadavku prijme iba vtedy, ak by boli v prípade závažné otázky, ktoré sa týkajú Dohovoru o ochrane ľudských práv," vysvetlila.

Dôvody, prečo ESĽP rozhodol v prospech Ivana Lexu, sú napríklad tzv. Mečiarove amnestie. Európsky súd sa odvolal na článok Ústavy SR, podľa ktorej môžu štátne orgány konať iba na základe ústavy a v jej medziach. ESĽP neprijal argument slovenskej vlády, že v čase vlády Mikuláša Dzurindu boli amnestie zrušené a neexistovalo rozhodnutie Ústavného súdu SR o tom, že Mečiarove amnestie sú nezrušiteľné. Teda, že štát o tom nevedel a v čase keď ústavný súd rozhodol, bol už Lexa na slobode. "Podľa európskeho súdu nestačí skutočnosť, že orgán verejnej moci sa domnieva, že jeho konanie je v súlade s ústavou," dodala Pirošíková.

Mečiar: Štát by mal Lexovi zaplatiť za väzbu

Štát by mal podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara nahradiť Ivanovi Lexovi škodu nielen za väzbu, ale aj za poškodenie mena a cti. „Čas, ktorý ušiel od udalostí, ktoré sa odohrali a bolesti, ktoré to prinieslo so sebou, sa v peniazoch nahradiť nedajú,“ povedal však Mečiar novinárom v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Lexa má podľa neho predstavu, že získané peniaze venuje nadácii, ktorá by v budúcnosti mala pomáhať ľudom.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Lawn crystals water green
Slovensko zasiahnú mrazy! V týchto krajoch to bude na teplú bundu
René zachytil na fotkách záhadného tvora sediaceho na bytovke v Petržalke.
FotoVáš Tip
René nafotil na petržalskej bytovke záhadného tvora: Čo to má byť?! Jeho zábery spôsobili medzi Slovákmi hystériu
Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala
Pede Bay Lagoon on the south-west coast of Maré Island with beautiful natural rocky turquoise lagoon and coral reef under sunny blue summer sky. Pede Bay Bay - Tadine Bay, Mare Island, Loyalty Islands, New Caledonia, Pacific Ocean Islands.
Cestovanie do týchto krajín si rozmyslite: Hrozí nebezpečenstvo! Rušia sa lety
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci schválili dôležitú novelu: Ide o zdravie pri práci
Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány