Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2019 12:05 | Správy | Domáce správy

Saková to povedala na rovinu: Pridá sa Slovensko k systému rozdeľovania migrantov?

Téma migrácie bola jedným z hlavných bodov rokovaní utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu.

Ministerka vnútra SR Denisa Saková pri tejto príležitosti uviedla, že Slovensko sa nepripojí do dobrovoľného systému rozmiestňovania migrantov zachránených na mori.

Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta po septembrovom minisummite ich ministrov vnútra vo Vallete (23. 9.) predložili v Luxemburgu plán na vytvorenie "zrýchleného systému" preberania migrantov, ktorí boli zachránení z člnov v Stredozemnom mori. Tento návrh predpokladá, že preverovanie migrantov, relokácia žiadateľov o azyl a navracanie po ich prípadnom odmietnutí nepotrvá dokopy dlhšie než štyri týždne. Nový systém má fungovať najmenej šesť mesiacov, pokiaľ nenastane dramatické zvýšenie počtu prichádzajúcich migrantov. EÚ má zapojeným krajinám poskytovať "finančnú, technickú a operačnú podporu".

"Slovensko sa nepripojí do dobrovoľného systému rozmiestňovania migrantov zachránených na mori," uviedla Saková po skončení sa ministerských rokovaní. Upozornila na to, že táto iniciatíva má veľa rizikových faktorov a môže podporiť migračný efekt.

 

Podľa jej slov Slovensko a vôbec krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) trvajú na tom, že je potrebné riešiť príčiny migrácie a zamerať sa na krajiny pôvodu migrantov a na tranzitné krajiny. "Môžeme pomôcť krajinám, ktoré sú zasiahnuté migráciou, či už v záchytných táboroch alebo azylových centrách, ale nie sme za to, aby narastal migračný tlak, či už cez stredomorskú trasu, alebo cez Balkán," vysvetlila ministerka.

Návrh z Malty však vyústil do iniciatívy ďalších troch členských krajín EÚ, ktoré poukázali na to, že migrantov prichádzajúcich po mori treba "riešiť" aj vo východnom Stredomorí, najmä teraz, keď Turecko hrozí začatím vojenskej operácie na severe Sýrie, čo môže vyústiť do novej migračnej vlny.

Grécko, Cyprus a Bulharsko v spoločnom liste zaslanom ministrom vnútra EÚ zdôraznili, že táto situácia môže viesť k mohutnému nárastu počtu prisťahovalcov prichádzajúcich po východnej stredomorskej trase.

"Geopolitické faktory, konflikty v tomto regióne, a najmä v Sýrii pravdepodobne povedú k pokračovaniu tohto znepokojujúceho trendu v krátkodobom alebo strednodobom horizonte," uviedli tri juhoeurópske krajiny, ktoré od ostatných európskych partnerov požadujú väčšiu podporu.

Turecko vyhlásilo, že je pripravené začať novú ofenzívu proti kurdským milíciám na severe Iraku. Ankara má v úmysle vytvoriť bezpečnostnú "nárazníkovú zónu" do hĺbky 30 kilometrov, kde by chcela presťahovať veľkú časť z 3,6 milióna sýrskych utečencov nachádzajúcich sa na území Turecka.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Rusko zdvihlo varovný prst pre Francúzsko: Ak vyšlete svojich vojakov na Ukrajinu, budeme na vás cieliť!
Podvod
Vietnam čelí obrovskému problému: Niekoľko ľudí bolo zatknutých pre nelegálne ovládanie účtov na Facebooku!
Korunná princezná Amalia, dedička holandského trónu.
Princezná Amalia si zabezpečuje miliónovú apanáž: Chce si z nich platiť svoje ... Má na to vôbec právo?!
Adela Vinczeová (43) moderátorka
Foto
Viktor si z Adely poriadne vystrelil: Záber z LATRÍNY a... Jej slová vás dostanú do kolien!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Katar bije na poplach: Verejná výzva na urýchlenie prijatia opatrení! Na Rafah sa plánuje niečo hrozné
Hlavné mesto čaká veľké dopravné obmedzenie: Mostu SNP sa v nedeľu radšej vyhnite!
Múzeum sa nachádza v centre Liptovského Mikuláša.
Váš Tip
V múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši pripravili novú komentovanú prehliadku: Na TOTO sa môžu návštevníci tešiť!
(ilustračná foto)
USA pozastavili dodávku bômb pre Izrael: Majú strach z následkov plánovej invázie?
(ilustračné foto)
Nezastavia sa za žiadnych okolností: Rusko masívne zaútočilo na Ukrajinu pred výročím víťazstva nad fašizmom!
Kim Ki-nam bol jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí vo výkone funkcie navštívili Južnú Kóreu.
Severná Kórea je v slzách: Zomrel bývalý šéf propagandistického oddelenia Kim Ki-nam († 94)