Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2019 05:50 | Správy | Domáce správy
VideoVáš Tip

Toto je také slovenské: Drsná hádka o veľkú plochu v Trenčíne, z miesta pre ihrisko stavebný pozemok

Veľké rozpory pre verejný pozemok! V Trenčíne na sídlisku Nad tehelňou ešte v roku 2002 odpredali veľkú plochu súkromnému investorovi, ktorý tam chcel vystavať detské ihrisko.

Lenže odvtedy sa nič nevybudovalo a priestory v roku 2018 navyše preklasifikovali na obytné územie. Toto rozhodnutie nakoniec vyústilo až do verbálneho konfliktu medzi mestským poslancom Šimonom Žďárskym a primátorom mesta Richardom Rybníčkom.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Keď v roku 2002 schválilo bývalé vedenie Trenčína odpredaj pozemku s rozlohou 2 500 m2 na sídlisku Nad tehelňou, predávali meter štvorcový za 300 korún. Nový majiteľ sa vtedy zaviazal, že do roka na pozemku vybuduje športový areál a detské ihrisko. Dodnes sa tak nestalo a koncom augusta 2018 mestské zastupiteľstvo vyhovelo žiadosti majiteľa a preklasifikovalo parcely, z ktorých sa stalo obytné územie, takže tam môžu po novom stavať domy.

„Bývam na sídlisku a žiadne ihriská tu nie sú, zahusťovanie výstavby je nežiaduce,“ povedal miestny obyvateľ Vladimír Borovan (59). „Pokútne zmeny v územnom pláne sa v Trenčíne stali modelovým spôsobom nadobúdania stavebných pozemkov pre investorov spriaznených s vedením mesta. Treba to zastaviť,“ rozhorčil sa ďalší obyvateľ sídliska Jozef. „Ak to nikto nevidí, tak sa spraví niečo, čo je vyslovene proti vôli občanov,“ vyjadril sa k zmene klasifikácie mestský poslanec Šimon Žďársky, ktorý trenčianskeho primátora obvinil, že berie deťom ihriská a pýtal sa, kto zarobil takmer pol milióna eur. „Prekvalifikovaním pozemku raketovo vzrástla jeho hodnota na 470 000 €. Aký bol účel zmeny?“ pýtal sa Žďársky.

 

„My tu ľudí nebalamutíme, nemanipulujeme, ale konáme,“ bránilo sa vedenie mesta na čele s primátorom Richardom Rybníčkom. Majiteľ pozemku má však na vec iný pohľad. „Som v rozpoložení, najmä čo sa týka pána poslanca. Som slušný človek, ale týmto trpí celá rodina. Nebránim sa diskusii, ale verejnému lynču,“ reagoval Jozef Svetlík. Napriek diskusii sa však nič nevyriešilo, ihrisko ďalej nestojí a miestni sa pýtajú, či ho vôbec niekedy uvidia.

 

Vyjadrenie primátora mesta Richarda Rybníčka ku kauze

Mesto ešte tento pondelok, pred zasadnutím MsZ aj pred tlačovkou pána poslanca Ždárskeho, dalo podnet na predložený územný plán majiteľa s tým, že bude posudzovaný v občiansko-právnom konaní a územné konanie na túto lokalitu je prerušené, normálne rokujeme s majiteľom s tým, že sa snažíme, aby popri rodinnom dome, ktorý tam chce stavať a schválený územný plán mu to dovoľuje, nech postaví a odovzdá mestu detské ihrisko, ktoré sľúbil. Dva tenisové kurty od neho nepožadujeme, lebo tie mali byť na komerčné účely a investične dnes nemajú už zmysel. Manželov Svetlíkovcov, ktorí sú majiteľmi týchto pozemkov, som prvý krát v živote stretol tento utorok. 

Najviac ma na tomto celom mrzí, že skoro 8 mesiacov po schválení ÚPN mesta, niekto vytiahol zmluvu z pred 17 rokov.  Vec normálne riešime, ale práva sú na oboch stranách a nie je možné postupovať jednostranne, lebo môžeme ohroziť mesto novým súdnym sporom. Preto sa snažíme dohodnúť, pričom k tomu jasne zaujalo stanovisko aj mestské zastupiteľstvo v stredu. Všetko sme si tam vysvetlili a my budeme postupovať podľa uznesenia. Priamo však obviňovať mňa ako primátora, zo strany pána poslanca Žd’árskeho, je absolútne nespravodlivé a nekorektné.  Podsúvanie toho, že občania o tom nevedeli, že to bolo schválené v “tajnosti” a podobné klamstvá sú nezmysel. Rovnako tak to bolo schválené poslancami MsZ v Trenčíne. Verejne a oficiálne. Primátor nemá v zastupiteľstve hlasovacie právo. Je smutné, že ľudia dnes spisujú petíciu na niečo, čo mohli verejne a oficiálne pripomienkovať, keď sa to prerokovávalo. Na jednej strane voláme po participácií občanov a na druhej strane, prichádzajú často krát vtedy, keď je všetko oficiálne schválené, pričom si nepripúšťajú aj oni chybu, že majú sledovať, čo sa v meste, kde žijú a dokonca aj v ich okolí deje. Mňa veľmi mrzí, že sme o tejto informácií nevedeli a nikto až doteraz ju nevytiahol. Až teraz. Robiť však z toho kauzu a upodozrievať ma z nejakých dôhod bez akéhokoľvek dôkazu, je nespravodivé. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mim

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!
Mladá žena si hovorí "Jade The Fur".
Foto
FOTO Dievča sa prezlieka za obrovského psa a zarába na tom: TOTO povedal jej priateľ!