Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2019 13:57 | Šport | Cyklistika

Poslednú etapu 63. ročníka pretekov Okolo Slovenska vyhral Viviani, Baška tesne pod pódiom

Celkovým víťazom 63. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa v sobotu stal Belgičan Yves Lampaert. Jazdec stajne Deucenick-Quick Step triumfoval so sekundovým náskokom pred Francúzom Arnaudom Démareom z Groupama-FDJ.

Záverečnú štvrtú etapu dlhú 142,1 km z Hlohovca do Senice vyhral Talian Elia Viviani z Quick-Stepu, ktorý sa presadil v záverečnom hromadnom dojazde. Druhý skončil Démare a tretí finišoval Nór Alexander Kristoff (SAE Team Emirates). Najlepším slovenským pretekárom na podujatí sa stal Erik Baška z Bory-Hansgrohe, keď skončil v celkovom poradí na 9. mieste. V záverečnej etape obsadil štvrté miesto. Za najbojovnejšieho jazdca v sobotu vyhlásili Slováka Mareka Čaneckého z Dukly Banská Bystrica.

Dres pre víťaza bodovacích pretekov získal Démare, najlepším vrchárom sa stal Nemec Martin Salmon (Development Team Sunweb) a v súťaži pretekárov do 23 rokov triumfoval Nór Torjus Sleen (Uno-X). Démare vyfúkol celkové druhé miesto tímovému kolegovi Švajčiarovi Stefanovi Küngovi až v poslednej etape, ten za víťazom zaostal o tri sekundy, čo je najmenší rozdiel na čele klasifikácie v histórii podujatia.

Sobotňajšia etapa mala mierne zvlnený profil s tromi rýchlostnými a piatimi vrchárskymi prémiami 2. kategórie Holý vrch (2,7 km, 4,8%), Havran (3,5 km, 4,7%), Košariská (2,5 km, 3,4%) a dvakrát Brestová (1,5 km, 5,3%), pričom sa očakával hromadný dojazd do cieľa.

Krátko po štarte nasledoval Holý vrch a dopredu sa dostal Emanuel Buchmann, ktorý túto prémiu aj vyhral, štyri body si pripísal líder vrchárskej súťaže Slamon. Na zjazde sa však zase všetko spojilo. Únik dňa sa sformoval až po vyše 25 km, keď sa doň prvýkrát na pretekoch dostal zástupca domácej Dukly Marek Čanecký. Spolu s ním sa odtrhli aj Franklin Six (Wallonie), Péter Kusztor (Novo Nordisk), Martin Urianstad (Uno-X), Aljaž Jarc (Adria Mobil) a Szymon Krawczyk (Voster ATS). Pelotón ich čoskoro pustil na vyše minútu a pol.

 

Po rýchlostnej prémii v Košariskách sa vedúca skupina rozdelila na dve, no po 15 km sa opäť spojili a pracovali spoločne. Asi 50 km pred cieľom mali unikajúci pretekári stále k dobru asi minútu a štvrť, to sa však už tempo balíka stupňovalo. Na jeho čele pracovali najmä cyklisti CCC a Quick-Stepu.

Prvú rýchlostnú prémiu v Senici 48 km pred cieľom vyhral Krawczyk a najviac bodov na poslednej šprintérskej 24 km pred koncom opäť v Senici získal Urianstad. Potom už nasledoval záverečný okruh, pelotón definitívne stiahol únik a všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu. Ten nakoniec vyhral Viviani pred Démareom, Kristoffom a Baškom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu